Sint tineri, geniali, romani. Viitorul Europei
    POZA:

Sint tineri, geniali, romani. Viitorul Europei

Teatrul National Bucuresti

Data: 2005-06-20
Fundatia "Amfiteatru" continua un drum deschis acum trei ani. In fiecare an, isi propune sa aduca in fata opiniei publice generatiile tinere si merituoase ale acelei Romanii care are sanse sa fie viitorul Europei, prin valorile sale. Superlativele tineretii a avut, iata, si editia de pe anul 2005, revenind in prima parte a anului, asa cum a fost conceput evenimentul. Succesul din octombrie 2004 a readus, ca organizator, Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor si TVR, ca partener.

O seara a emotiilor si a momentelor explozive

Importanta data de stat acestei idei a devenit insa evidenta, cita vreme s-a desfasurat sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei. Luni, 20 iunie a.c., in Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, Alina Sorescu si Radu Naum au fost moderatorii alesi pentru un spectacol de urmarit simbata si duminica, la TVR 1. De ce?
Pentru ca este o ocazie nimerita sa vedeti cum vorbeste un maestru atit de discret ca Virgil Ogasanu despre tinerii lupi ai scenei, Ana-Maria Marinca si Tudor Aaron Istodor, premiati la sectiuna Teatru. La Muzica, Mariana Nicolesco a recomandat un tinar de 12 ani din Suceava, Laur Hreniuc, care a cintat deja cu orchestra simfonica din Viena! Vicecampionul de la "Eurovision Young Dancers", Ovidiu Iancu, a fost "blagoslovit" de Razvan Mazilu si a ales sa danseze un fragment din montarea Don Quijote a lui Dan Puric. Sectiunea Sport a adus-o pe Gabriela Szabo in postura de a-l premia pe Valeriu Calancea, un halterofil care a cucerit Europa. Ce imagine... Ne-am bucurat sa-i aducem in scena si pe cei care, acasa, "maninca" manualele: Valentin Stanciu, un geniu al informaticii la 16 ani, si Gabriel Kreindler, deja admis la celebra universitate americana Princeton. Apropo de tineri geniali, am cunoscut si o fata fenomenala: Cristiana Bulbuc, care la 21 de ani este o capacitate. A terminat liceul cu nota zece si este la doua facultati americane! Iar la capitolul baieti fenomenali, a venit Sebastian Ghita, cel are a reusit o avere de 25 de milioane de dolari la 25 de ani si care a adus o cupa europeana la baschet in Romania! Oameni de seama ai aparatului de stat - Cristian Rizea (directorul general al "ANSIT"), Ramona Manescu (vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Tineret), ministrii Mircea Miclea si Codrut Seres - au avut cuvinte de lauda la adresa premiantilor, dar si a altor organizatii premiate - Asociatiile "Hraniti copiii" (sprijinita de "Philip Morris"), "ARSIS" (pentru programul Play Culture), "Trubadurii secolului XXI", programul "Clase fara fumat" (sprijinit de Agentia Nationala Antidrog) s.a. Cel mai emotionant moment nu putea fi decit acela al premierii inimosilor realizatori ai revistei "Radar", dedicata nevazatorilor, pe care chiar presedintele Traian Basescu a ales sa o prezinte cu caldura.

Festivitatea a fost "imbracata" artistic de echipa cu care Fundatia "Amfiteatru" lucreaza de ceva vreme: regizoarea Beatrice Rancea si scenograful Catalin Arbore, cel care a ales fastuosul decor al montarii Lucrezia Borgia, pentru seara de luni. Propunerile artistice au fost la nivelul asistentei - formata din vedete, dar si din multi pusti - copiii din ansamblul "Hora", flautistele Cezara Comsa si Simona Eftinoiu, dar si momentele explozive ale consacratilor Proconsul si, la final, ale Luminitei Anghel si trupei Sistem. O seara a emotiilor de performer, despre care vom relata, post factum - acest material a fost scris inainte de spectacol, la inchiderea editiei - mai multe in numarul urmator.
89931 afisari
 
         
 
3.0 - 194150 voturi
 

EVENIMENTE VIP