Premiile "Cuvantul": traditia distinctiilor acordate valorilor
    POZA:

Premiile "Cuvantul": traditia distinctiilor acordate valorilor

Sala "Tinerimea Romana"

Data: 2008-01-21
GALA. Sala "Tinerimea Romana" a gazduit luni, 21 ianuarie, decernarea Premiilor "Cuvantul" pentru anul 2007.

Traditia premiilor instituite de revista de cultura si atitudine "Cuvantul" in ultimii 17 ani face ca lista cistigatorilor si a nominalizatilor sa se constituie intr-o adevarata radiografie a anului cultural tocmai incheiat.

Cu atit mai mult cu cit nu au fost niciodata insotite de sume de bani, recunoasterea valorii devine o garantie a seriozitatii acestei institutii culturale reprezentate de Premiile "Cuvantul".

Orice editie a premiilor ar fi aleasa, lista cistigatorilor este impresionanta, stabilind adevarate repere pentru climatul cultural de dupa 1989. In timp, printre cistigatorii premiilor "Cuvantul" s-au numarat H.-R. Patapievici, Emil Constantinescu, Regele Mihai, Ale- xandru Paleologu, Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Mircea Cartarescu, Cezar Baltag, Silviu Purcarete, Sorin Alexandrescu, Lucian Boia, Augustin Buzura, Nicolae Breban, Vladimir Tismaneanu, Dan Grigore, Mariana Nicolesco, Iosif Conta, Mircea Spataru, Valeriu Stoica, Ana Blandiana, Sorin Ilfoveanu, Dorin Tudoran, Eugen Negrici, Livius Ciocarlie, Mircea Flonta. Anul trecut, pe scena Premiilor "Cuvantul" s-au aflat personalitati cunoscute, ca Paul Cornea, Serban Papacostea, Horia Andreescu, Adrian Majuru, Florin Alexandru Stanescu, Ioan T. Morar, Simona Popescu, Razvan Radulescu, dar si cistigatori care nu beneficiaza in niciun fel de imaginea publica pe care ar merita-o, ca Ara Septilici, Radu Muntean sau directorul Centrului National al Dansului, Mihai Mihalcea.

O parte dintre aceste personalitati au fost in Sala "Tinerimea Romana" la inceputul saptaminii trecute pentru a aplauda anuntarea premiantilor pentru anul 2007.

Lista nominalizarilor se anunta la fel de redutabila ca de obicei, alegerea juriului fiind la fel de greu de prevazut ca si in anii trecuti. Reputatia de cistigator a filmului care a reformulat etaloanele de performanta pentru cinematografia romana fiind concurata de California dreamin (nesfirsit) si de recent lansatul film documentar Razboi pe unde scurte. Asadar, concurenta era redutabila. Inca un exemplu la categoria Proza, acolo unde romanul lui Mircea Cartarescu Orbitor. Aripa dreapta era nominalizat alaturi de ceva mai putin cunoscutul Asediul Vienei de Horia Ursu, dar si de cea mai recenta aparitie din seria Supravietuiri semnata de inconfundabilul Radu Cosasu.

Premiantii celebri au fost generosi

Seara, prezentata de actrita Maria Dinulescu si de Razvan Tupa, redactorul-sef al revistei "Cuvantul", a debutat cu un recital al Corului Preludiu, dirijat de maestrul Voicu Enachescu. Acesta a fost premiat imediat dupa recital cu o distinctie speciala oferita de revista "Cuvantul" pentru cei 35 de ani de activitate impliniti de formatia corala in 2007. Prima categorie anuntata la aceasta editie a Premiilor "Cuvantul" a fost cea de Critica, Istorie literara si Eseu, categorie la care volumul lui Horia-Roman Patapievici, Despre idei si blocaje, era nominalizat alaturi de lucrarea Paradigme universale. Jocul, semnata de reputatul teoretician Solomon Marcus, si de Avangarda romaneasca si complexul periferiei al tinarului, dar deja consacratului critic Paul Cernat. Cis- tigatorul, Solomon Marcus, a recunoscut ca nu s-ar fi simtit nedreptatit in niciun fel daca premiul ar fi mers la oricare dintre ceilalti doi nominalizati, aratindu-se onorat de concurenta cu Paul Cernat, unul dintre criticii care il fac sa se raporteze la cultura de astazi ca la una dintre perioadele cele mai dinamice pe care le cunoaste. Marele Premiu care a incheiat seara a fost cistigat de proiectul care a facut ca filmul lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 saptamini si 2 zile, sa ajunga chiar si in orasele care nu mai aveau cinematografe.



Conferinta "Romania Mare Revisited"

Ca o prefata a Premiilor "Cuvantul", Sorin Antohi a prezentat, intr-o conferinta de doua ore, noul proiect propus de revista "Cuvantul" in acest an, "Romania Mare Revisited". Pornind de la doua texte publicate de cunoscutul istoric al ideilor in anii 90, proiectul isi propune ca pe parcursul a cinci seminarii sa ofere o imagine asupra geografiei simbolice a Romaniei. Propunerea este insotita de o viziune a ontologiei etnice formulate in termeni de permeabilitate, de schimburi permanente intre diferitele influente perceptibile la nivelul provinciilor istorice ale Romaniei.



Premiile "Cuvantul" pentru anul 2007

Marele Premiu "Cuvantul": Caravana 4 luni, 3 saptamini

si 2 zile

Critica, Istorie literara si Eseu: Solomon Marcus, Paradigme universale. Jocul

Debut: Florin Partene, Reverenta

Proza: Radu Cosasu pentru volumul Supravietuiri 6. In jungla unui bloc de gheata

Poezie: Marius Ianus, Strumfii afara din fabrica

Filosofie: Laura Pamfil, Noica necunoscut. De la uitarea fiintei la reamintirea ei

Sociologie si politologie: Adrian Miroiu, Fundamentele politicii. Rationalitate si actiune colectiva (vol. II)

Istorie si istoria mentalitatilor: Mihail Neamtu, Gramatica Ortodoxiei. Traditia dupa modernitate

Arte vizuale: Dan Perjovschi, expozitia What happened to us?

Muzica: Romanian Piano Trio - Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Razvan Suma

Teatru: Andriy Zholdak, Viata cu un idiot

Film: Cristian Mungiu, 4 luni,

3 saptamini si 2 zile

Media culturale: Catalin Stefanescu pentru Garantat 100% de la TVR 1.

Premii speciale:

Corul Preludiu, pentru 35 de ani de activitate impliniti in 2007

Editia a XVIII-a Festivalului si Concursului International de Muzica "George Enescu"

Muzeul National "Astra" din Sibiu
87532 afisari
 
         
 
3.0 - 176952 voturi
 

EVENIMENTE VIP