"Oameni care merita sa cistige"
    -
 

"Oameni care merita sa cistige"

ala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei

Data: 2007-01-23
"Revista "Cuvantul" acorda premii prestigioase din momentul din care s-a infiintat. De vreo 15 ani vedem acolo oameni care merita sa cistige", declara zilele trecute Ioan T. Morar, unul dintre laureatii revistei "Cuvantul". Cea de-a 15-a editie a Premiilor revistei "Cuvantul" si-a desemnat cistigatorii. Pe 23 ianuarie, la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei au fost premiate creatiile culturale ce au marcat anul 2006.

46 de nominalizari, 16 premii, Vlaicu Golcea, cvintetul Allegria, VJ Casa Gontz, studentii la actorie Alexandra Fasola, Vlad Udrescu, Adrian Nicolae si Serban Gomoi au constituit ingredientele unei seri de succes. Mesajul "O cultura in miscare" propus de revista "Cuvantul" pentru aceste premii s-a identificat nu doar cu valoarea personalitatilor si a operelor nominalizate, ci si cu reusita unei ceremonii care a reunit la sala Auditorium o parte dintre cei mai cunoscuti oameni de cultura de astazi.
Starea culturii - in premianti
Prezentat de Razvan Tupa (redactorul-sef al revistei "Cuvantul") si Andra Gavril (prezentatoare a Jurnalului cultural), evenimentul a fost deschis cu un fragment din proiectul "Bucharestas Shape of Sound", oferit de muzicianul Vlaicu Golcea alaturi de cvintetul Allegria si sustinut vizual de VJ Casa Gontz. Combinatia de instrumente clasice, ritmuri electro si proiectii video a surprins publicul, reusind sa ofere un bun punct de pornire pentru anuntarea cistigatorilor.
Premiile "Cuvantul" 2006 au cautat sa omagieze cele mai bune creatii culturale ale anului trecut. Ca si pina acum, nominalizarile au fost stabilite pe baza propunerilor facute de colaboratorii si redactorii revistei "Cuvantul". Pentru prima data, cititorii revistei "Cuvantul" au putut sa voteze pentru alegerea premiantilor pe site-ul www.cuvantul.ro, la unele categorii, voturile lor fiind hotaritoare. Peste 4000 de voturi s-au impartit intre cele 15 categorii propuse.
Marti seara, seria de distinctii a fost deschisa cu decernarea premiului la categoria Arte Vizuale, al carei cistigator a fost Dumitru Gorzo pentru expozitia Salve tibi romuli negrus. Premiul i-a fost inminat de catre Simona Vilau, cea care scrie numar de numar rubrica de Arte in revista "Cuvantul" si datorita careia a prins contur si decorul spectacolului.
Premiul la categoria Muzica i-a revenit lui Horia Andreescu, iar cel pentru teatru regizorului Radu Afrim, Filmul a fost cucerit de catre Radu Muntean si al sau Hirtia va fi albastra (premiul fiindu-i inminat de actrita Luminita Gheorghiu), iar la capitolul Mass-media, cea mai buna emisiune culturala a fost desemnata Lumea citeste, realizata de catre Ioan T. Morar pe postul TVR 1. Si pentru ca internetul cucereste din ce in ce mai multe teritorii, revista "Cuvantul" a decis sa acorde un premiu pentru cel mai bun site cultural afirmat in anul 2006. Cistigatorul: www.metropotam.ro, care a primit premiul de la Razvan Penescu, fondatorul fenomenului cultural virtual www.liternet.ro.
Decernarea premiilor a fost insotita de prezentari ale textelor nominalizate la sectiunea Literatura. Prezenta tinerilor actori Alexandra Fasola, Serban Gomoi, Vlad Udrescu si Adrian Nicolae, sudenti UNATC la clasa profesorului Liviu Lucaci, a completat perspectiva pe care revista "Cuvantul" si-a propus sa o ofere asupra vietii culturale din Romania.
Multumim pentru sprijin: Catalin Botezatu, Dinasty, Liviu Ionescu si Agentiei MRA.

Premiile "Cuvantul" 2006

Arte vizuale
Dumitru Gorzo - "Salve tibi romuli nepos"
Anuntator: Simona Vilau
Teatru
Inimi cicatrizate, dupa Max Blecher, regia Radu Afrim, Teatrul National din Constanta
Anuntator: Rodica Mandache
Film
Radu Muntean - Hirtia va fi albastra
Anuntator: Luminita Gheorghiu
Mass-media culturale
Ioan T. Morar - Lumea citeste, TVR 1
Anuntator: Iulian Comanescu
Internet cultural
www.metropotam.ro - Dragos Novac
Anuntator: Razvan Penescu, www.liternet.ro
Antropologie, Sociologie si Politologie
Adrian Majuru, Florin Alexandru StAnescu - Bucurestiul subteran. Sinuciderea
Anuntator: Narcis Catana
Traducere
Adrian Muraru - Omilii si adnotari la Exod de Origen
Anuntator: Alexandru Matei
Istorie
Serban Papacostea - La Mer Noire, carrefour des grandes routes intercontinentales 1204-1453
Anuntator: Ioan Buduca
Muzica
Horia Andreescu
Anuntator: Florin Raducanu
Filosofie
Valentin MureSan - Comentariu la etica nicomahica
Anuntator: Mircea Flonta
Critica, Istorie literara si Eseu
Paul Cornea - Interpretare si rationalitate
Anuntator: Livius Ciocarlie
Premiul pentru debut
"Radu G. Teposu"
Ara Septilici - Dublul,
un roman
Anuntator: Anca Maria Mosora
Proza
RAzvan RAdulescu - Teodosie cel mic
Anuntator: Alexandru Ecovoiu
Poezie
Simona Popescu - Lucrari in verde sau pledoaria mea pentru poezie
Anuntator: Elena Vladareanu
Premiul Special pentru demersuri culturale adresate tinerilor
Daniel Hanu, pentru Campania "Mind the Book"
Anuntator: Andrei Ioan Chiliman
Marele Premiu "Cuvantul"
Centrul NaTional
al Dansului
Anuntator: Virgil Nitulescu
89251 afisari
 
         
 
3.0 - 188619 voturi
 

EVENIMENTE VIP