Fast si intalniri emotionante la Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2010
    POZA:
 
 

Fast si intalniri emotionante la Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2010

Opera Nationala Bucuresti

Data: 2010-11-15 19:00:00
Cea de-a doua editie a Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical si-a desemnat laureatii anului 2010. In superba locatie a Operei Nationale Bucuresti, nume importante ale scenei lirice, a teatrului, literaturii, dar si din showbiz si politica au participat la o adevarata sarbatoare a scenei lirice. Evenimentul a fost deschis in foaierul Operei prin prezentarea a doua carti de exceptie: lansarea la Bucuresti a volumului “Opera Eterna” scris de criticul muzical Costin Popa , carte prezentata de Cristina Sarbu, urmata apoi de prezentarea cartii autobiografice “De la Timisoara la Viena” a lui Ioan Holender, prezentarea acestui volum fiind realizata de catre ministrul culturii si al patrimonului national, Kelemen Hunor.
Dupa sesiunea de autografe, cei peste 700 de invitati ai Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2010 au luat parte in sala Operei Nationale Bucuresti la o adevarata sarbatoare a culturii romanesti, amfitrioni fiind actorii Maia Morgenstern si Florin Piersic jr.
Primul premiu al serii a fost acordat pentru debut in spectacolul de opereta, laureata fiind tanara soprana Irina Ioana Baiantz . Premiul a fost anuntat de catre Dorothea Petre, actrita care a avut, la randul ei, parte de un debut spectaculos in urma cu cativa ani. Premiul pentru Debut Opera 2010 a fost adjudecat de soprana Crina Zancu si anuntat de catre Margareta Paslaru. Cea mai buna solista de opereta in 2010, soprana Amelia Antoniu, nu a putut insa ajunge, din pacate, la gala. Mama Ameliei a ridicat premiul in numele fiicei sale, iar maestrul Victor Rebengiuc si-a declarat public admiratia fata de Amelia. Cel mai bun solist de opera in 2010, tenorul Operei Romane din Cluj, Marius Vlad Budoiu, a primit premiul de la un alt clujean si, totodata, fost profesor de-al sau: actorul Dorel Visan. Soprana Silvia Sorina Munteanu a fost declarata drept cea mai buna solista de opera in 2010 si a primit distinctia de la directorul general al Operei Nationale Bucuresti, Catalin Ionescu Arbore. A urmat apoi Premiul pentru Critica Muzicala acordat criticului muzical Costin Popa de catre fostul ministru al culturii, Theodor Paleologu. Premiul pentru literatura de specialitate a fost acordat profesorului universitar doctor Grigore Constantinescu, autor al unor lucrari importante, si anuntat de catre academicianul Razvan Theodorescu.
Kelemen Hunor, ministrul culturii si al patrimoniului national a urcat si el pe scena premiind Cel Mai bun Spectacol Muzical al Anului 2010: spectacolul “Liliacul” de Johann Strauss fiul de la Teatrul de Opereta “Ion Dacian” din Bucuresti. Regizorul Razvan Ioan Dinca si 17 dintre oamenii care au muncit la acest spectacol extraordinar au venit pe scena in aplauzele publicului, bucurandu-se ca efortul lor este apreciat. De altfel, regizorul Razvan Ioan Dinca si, totodata, managerul Teatrului de Opereta “Ion Dacian” din Bucuresti a revenit pe scena ceva mai tarziu, tot in calitate de laureat al galei, de aceasta data primind Premiul pentru Regie.
 Alina Cojocaru, “Balerina deceniului” cum a fost recent supranumita, nu a putut ajunge la eveniment din cauza contractelor stricte pe care le are de onorat la Opera Regala Covent Garden din Londra, dar a transmis multumirile sale pentru Premiul de Eleganta, impreuna cu un mesaj emotionant prin intermediul actritei Maia Morgenstern. Premiul de Popularitate acordat exclusiv pe baza voturilor cititorilor revistei VIP si  a iubitorilor de arta lirica a revenit in acest an Feliciei Filip.
Petre Roman a fost cel care a anuntat premiul pentru “Educatie Muzicala”, distinctie oferita Operei Comice pentru Copii – director fondator Smaranda Oteanu Bunea, promitand ca in curand isi va duce fiul sa vada spectacolele de opera pentru copii.
Studioul Experimental de Opera si Balet “Ludovic Spiess” coordonat de Anda Tabacaru Hogea a primit Premiul pentru Sprijinirea Tinerelor Talente in 2010, premiu anuntat de viceprimarul sectorului 1, Dan Tudorache.
Razvan Mazilu a permit Premiul pentru Coregrafie de la una dintre actritele dragi sufletului sau, Florina Cercel. Doina Levintza, laureata pentru scenografie si design costume la prima editie a Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical, in 2009, l-a prezentat pe castigatorul premiului din 2010: Valentin Codoiu.
Un premiu special a fost acordat si pentru organizarea cu succes a editiei din 2010 a Festivalului Studentesc de Opera “VIVA VOX” de la Cluj, coordonat de profesorul doctor Francisc Fuchs.
Venita special in Romania pentru aceasta Gala dupa un debut triumfal pe scena Metropolitan Opera New York, soprana Elena Mosuc a primit Premiul pentru Reprezentarea Artei Romanesti pe Marile Scene Lirice, fiind felicitata de catre Raluca Turcan, presedinta comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor.
 Baritonul Dan Iordachescu a fost omagiat pentru intreaga sa cariera si a destins atmosfera printr-un discurs destul de lung dar presarat cu glume si cu un schimb savuros de replici cu amfitrionul Florin Piersic, obisnuit din familie cu discursurile interminabile.
Unul dintre cele mai impresionante momente ale serii a fost acordarea Premiului pentru Evenimentul Anului 2010. In ovatiile spectatorilor, maestrul Radu Beligan a tinut un discurs emotionant anuntand laureata: Mariana Nicolesco, sufletul Festivalului si Concursului Internatinal de Canto “Hariclea Darclee” – Braila 2010, evenimentul anului la Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2010.
Ultimul premiu al serii, Premiul de Excelenta, a fost acordat lui Ioan Holender, romanul care a scris istorie in arta lirica mondiala, fost manager general al Operei din Viena si actualmente consilier artistic al Metropolitan Opera New York, al Operei din Tokio si Budapesta. Cel care a prezentat acest premiu a fost Demeter Andras Istvan, presedintele director general al radiodifuziunii romane, un mare iubitor de arta lirica si totodata timisorean ca si Holender.
Sopranele Irina Iordachescu si Felicia Filip, tenorii Marius Manea si Vlad Mirita, balerinii Companiei  de Balet ai Operei Nationale Bucuresti - Bianca Fota si Gigel Ungureanu, cu totii acompaniati de Orchestra Operei condusa de dirijorul Iurie Florea, au adus in fata publicului pe tot parcurul serii momente de aur din artele spectacolului muzical, arii din opera si operete dar si momente de gratie si eleganta din zona baletului.
Printre invitatii de marca prezenti la Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2010 s-au aflat personalitati din domenii cat mai diverse, printre care si Altetele Sale Printul Paul de Romania si Printesa Lia, designerii Liza Panait si Catalin Botezatu, stilista Adina Buzatu, cantaretul Gheorghe Turda, Cornel Nistorescu, criticul de film Irina Margareta Nistor, reprezentati ai lumii diplomatice acreditate la Bucuresti precum si numerosi oameni de afaceri.

Premiile VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2010

1. Premiul pentru debut – Opera: CRINA ZANCU, soprana, Opera Nationala Bucuresti
Anuntator : Margareta Pislaru  

2. Premiul  pentru cel mai bun solist - Opera:  MARIUS VLAD BUDOIU, tenor, Opera Nationala Romana din Cluj
Anuntator : Dorel Visan

3. Premiul pentru cea mai buna solista - Opera: SILVIA SORINA MUNTEANU, soprana, Opera Nationala Bucuresti
Anuntator: Catalin Ionescu Arbore

4 . Premiul pentru debut – Opereta : soprana  IRINA IOANA BAIANT
Anuntator: Dorothea Petre

5. Premiul pentru cea mai buna solista - Opereta:  AMELIA ANTONIU, soprana, Teatrul National de Opereta Ion Dacian, Bucuresti
Anuntator: Victor Rebengiuc

6. Premiul pentru regie: regizorul  RAZVAN IOAN DINCA
Anuntator: Altetele lor, Printul Paul de Romania si Printesa Lia

7.Premiul pentru cel mai bun spectacol: LILIACUL de Johann Strauss fiul, spectacol al Teatrului de Opereta  “Ion Dacian” -  Bucuresti
Anuntator: Ministrul culturii si al patrimoniului national, Kelemen Hunor      

8. Elegana: ALINA COJOCARU, prim-balerina a Operei Regale Covent Garden Londra

9. Premiul de Popularitate: FELICIA FILIP
10. Premiul pentru Literatura de specialitate: GRIGORE CONSTANTINESCU
Anuntator: academicianul Razvan Theodorescu

11. Premiul pentru Critica muzicala: COSTIN POPA - vine
Anuntator: Teodor Paleologu

12. Premiul pentru Scenografie/design costume: VALENTIN CODOIU
Anuntator: Doina Levintza

13. Premiul pentru Evenimentul anului: FESTIVALUL SI CONCURSUL INTERNAIONAL DE CANTO „HARICLEA DARCLEE” BRAILA  - fondator Mariana Nicolesco
Anuntator : Radu Beligan 

14. Premiul Special : FESTIVALUL STUDENTESC DE OPERA „VIVA VOX” CLUJ-NAPOCA – coordonator prof. Francisc Fuchs
Anuntator: Zoli Toth

15. Premiul pentru Sprijinire tinere talente: STUDIOUL EXPERIMENTAL DE OPERA SI BALET “LUDOVIC SPIESS” – coordonator Anda Tabacaru Hogea
Anuntator: Dan Tudorica - Viceprimar sector 1

16. Premiul pentru educatie muzicala: OPERA COMICA PENTRU COPII  - director fondator Smaranda Oteanu Bunea
Anuntator: Petre Roman

17. Premiul pentru coregrafie : RAZVAN MAZILU
Anuntator: Florina Cercel

18. Premiul de excelenta pentru reprezentarea artei romanesti pe mari scene lirice mondiale: soprana ELENA MOSUC
Anuntator : Raluca Turcan, Presedinte al comisiei pentru arta, cultura, mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor

19. Premiul pentru excelenta: IOAN HOLENDER
Anuntator: Demeter Andras Istavn, Presedinte director general Radiodifuziunea Romana 

20. Premiul pentru intreaga cariera: baritonul DAN IORDACHESCU
Anuntator : Geo Saizescu
58326 afisari
 
         
 
3.0 - 109579 voturi
 

EVENIMENTE VIP