Gala Premiilor VIP-Romanati: o seara de neuitat
    POZA:

Gala Premiilor VIP-Romanati: o seara de neuitat

Centrul Cultural "Tudor Gheorghe", Izbiceni

Data: 2013-11-17 12:00:00
Pe 17 noiembrie a.c. a avut loc la Izbiceni, in cadrul Centrului Cultural „Tudor Gheorghe”, cea de-a doua editie a Galei Premiilor VIP Romanati, un eveniment ce a incununat asa cum se cuvine sfarsitul Saptamanii Culturale a Romanatilor.

Timp de cinci zile, romanatenii au avut parte de o serie de manifestari culturale, artistice si sportive, prin care Asociatia „Iancu Jianu” si Fundatia Amfiteatru au urmarit promovarea culturala si identitara a comunitatilor din zona. Pe scena au urcat, in lumina reflectoarelor, personalitati publice, adevarate modele si valori in societate, care isi au radacinile in aceasta zona. Astfel, manifestarile organizate au aratat ca Romanatiul, vechi judet in inima Olteniei, are o cultura si istorie foarte bogata.

Spectacolul prezentatat de Serban Chiosan si Cristrina Dimulescu a inceput cu un moment artistic oferit de Ansamblul Hora din Izbiceni si a continuat cu premiul la categoria Folclor, acesta fiind inmanat lui Ion Dragoi. Nascut in Comuna Licurici, sat Frumusei, Jud. Gorj, intr-o zi de vara, pe plaiurile gorjene, unde a vazut lumina zilei si privighetoarea gorjului Maria Lataretu, Ion Dragoi este un artist iubit de romanateni, o vedeta a scenei cantului popular, harazita de Dumnezeu cu un talent extraordinar.

Cum o societate fara cultura isi pierde identitatea, iar civilizatia devine o imposibilitate istorica, la categoria Cultura, premiul a fost oferit lui Nicolae Coande, care a recunoscut la un moment dat ca scrie suficient, atat cat sa ne atinga sufletele cu versurile sale armonioase. Nicolae Coande este un jongler de cuvinte, un inventator de rime rare si castigator al unui premiu al Uniunii Scriitorilor la sectiunea poezie, pentru volumul sau, Fundatura Homer.

Categoria Promovarea Romaniei in lume a avut un premiant special: este vorba despre Sorin Chirimbu, primul roman dupa 1989 a carui expozitie a fost recomandata pe plicuri filatelice emise in Elvetia. Lucrarile sale au o foarte mare valoare culturala. Este printre primii romani ce au expus dupa 1989 in strainatate sub patronajul Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi, facand lobby pentru tara noastra.

La categoria Film, VIP l-a premiat pe romanateanul castigator al premiului „ION TRUICA” pentru filmul „Testul”, in cadrul premiilor Hyperion Stud Fest 2012, Valeriu Ciurea. Un realizatorul al mai multor documentare apreciate de critica de specialitate si un membru al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania, Valeriu Ciurea a realizat dupa ani buni in care a realizat documentare, faptul ca in tinutul Romanatiului nu mai sunt locuri frumoase, ci doar interesante. Insa, oamenii de cultura valorosi se vor naste mereu in acest tinut.

Un Premiul Special s-a indreptat catre un avocat, cel care practica o meserie cu multe secrete, Eugen Zdarna, care apara drepturile si libertatile omului.

Primele trei luni ale anului 2013 au reprezentat pentru 22 dintre mesterii populari ai judetului Olt oportunitatea de a participa la un curs de antreprenoriat in mestesuguri traditionale, curs organizat de Fundatia World Vision Romania.

Cei 22 de mestesugari olteni s-au alaturat unui grup de alti 141 de mestesugari si pasionati ai artei populare din judetele Valcea si Dolj prin demersurile facute de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Olt. Desfasurate prin proiectul „Atelierul de mestesuguri” cursurile de competente antreprenoriale au avut loc in judetele Olt (Slatina si Vitomiresti), Valceas (Copaceni) si Dolj (Argetoaia si Bucovat). Sesiunile de instruire au pus accentul pe dobandirea cunostintelor de baza necesare pentru administrarea unei afaceri: legislatie si contabilitate, scrierea unui plan de afaceri, marketing si publicitate, accesarea de fonduri, precum si inregistrarea si protectia marcii de artizanat.

In anul 2005 au inceput lucrarile de renovare din temelii a Caminului Cultural, iar la nici doi ani acesta a fost dat spre folosinta ca centru cultural. Aici, actul de cultura este la el acasa in frumosul lacas care poarta numele maestrului Tudor Gheorghe, cel care a sustinut in aceasta locatie numeroase spectacole.

Centrul Cultural „Tudor Gheorghe” are o colaborare extrem de fructuoasa si benefica cu scoala din localitate, colaborare care se materializeaza regulat prin diverse actiuni desfasurate in comun.

Un alt colaborator important este teatrul „Colibri” din Craiova, Izbiceniul fiind singura locatie din judetul Olt care are in program teatrul de papusi. Nu putem omite colaborarea cu fundatia „Riosanu”, care a adus actori de prestigiu ai scenei teatrale din tara.

Un premiul Special din partea Revistei VIP s-a indreaptat si catre gazda Galei VIP, Domnul Gabriel Mihalcea, directorul Centrului Cultural „Tudor Gheorghe” din Izbiceni de mai bine de sase ani, timp in care a reusit sa demonstreze ca actul cultural nu se poate realiza numai la oras, ci si la sat.

La categoria Teatru, l-am premiat pe cel care ocupa functia de directorul executiv al Teatrului National din Craiova inca din 1994, domnul Ilarian Stefanescu, presedintele Fundatiei Enciclopedice "Amza Pellea”. CV-ul sau este impresionant, din el nelipsind distinctii ca: Diploma pentru activitate de exceptie in managementul cultural (1999), Diploma de merit si medalia "Constantin Brancusi" (2000), Diploma de merit si medalia jubiliara "Camera de Comert si Industrie Oltenia" (2000). Ne permitem sa-i adaugam in CV si meritul de a fi producatorul filmului documentar: "Douazeci de ani fara Amza". De asemenea, in 1982 a castigat marele trofeu la Festivalul de umor „Primavara bailesteana”. Dupa ce a primit premiul, Amza Pellea i-a zis: „Daca vrei sa te faci artist, atunci incearca! Ceva, ceva ai". Momentul special a fost urmat de o interpretare fabuloasa la nai sustinuta de Denisa Odaianu.

La randul sau domnul Mircea Perpelea a primit diploma VIP la categoria "Lumea afacerilor". Director la Banca Nationala a Romaniei si profesor universitar, fost Consul al Romaniei la Marsilia, Mircea Perpelea a avut o contributie deosebita la dezvoltarea relatiilor franco-romane, fiind membru fondator si Presedinte al Asociatiei „Amitié franco-roumaine”. Este membru fondator si Presedinte de onoare al Asociatiei „Amitié franco-roumaine” ce are ca scop intensificarea relatiilor intre Romania si Franta prin derularea unor proiecte culturale, de schimburi universitare, turistice si sociale.
Pe plan universitar se implica in proiecte de cooperare intre Universitatea d’Aix en Provence si Universitatea din Pitesti.

Daca anterior premiasem un investitor in capitalului uman, a urmat un premiu la categoria "Lumea afacerilor" si pentru un spirit mercatil. Om de afaceri, originar din Izbiceni, Florin Dima a realizat unul dintre cele mai frumoase localuri destinate evenimentelor din judetul Olt.
La categoria Dezvoltarea Societatii am premiat un om de afaceri, Ion Dinoiu. Un merit al acestuia este faptul ca a preluat o fabrica aflata in faliment si a adus-o pe linia de plutire. La venirea lui conturile erau blocate, dosarul arata ca este in insolventa. A dovedit ca este un bun manager si a contribuit la ridicarea nivelului de trai al caracalenilor.
Un alt premiul al serii s-a indreptat catre un specialist consacrat in domeniul studiilor de specialitate, ce a publicat studii stiintifice de mare valoare. Pe scena a urcat dr. Victor Viorel Vatamanu, fondatorul asociatiei Fiii si prietenii Caracalului. Asociatia pe care o conduce acesta in prezent, desfasoara activitati incluse in programul de activitati culturale aprobat de catre Consiliul Local Municipal si care vizeaza intreaga gama de activitati pe care Casa de Cultura, Muzeul Romanati si Biblioteca „Virgil Carianopol” din municipiul Caracal ( simpozioane stiintifice, lansari de carte, expozitii de tapiterie etc… Asociatia participa cu celelelalte organizatii culturale la toate activitatiile organizate in municipiul Caracal si contribuie la spiritul cultural din Caracal, fapt care a facut ca cei de la Slatina sa spuna ca orasul Caracal este capitala judetului Romanati.

Am continuat seara cu un premiu pentru Ion Talvanoiu, presedintele Asociatiei culturala "Memoria Oltului". Asociatia care si-a propus tiparirea unei reviste de istorie si cultura a Oltului cu aparitie lunara, ce se adreseaza in special tinerilor. "Memoria Oltului” reuneste in peste 50 de pagini, articole de natura istorica si pune in lumina chipurile diverselor personalitati oltene si romanatene, inclusiv fete bisericesti. In plus, Asociatia Culturala al carui initiator va fi premiat in aceasta seara, si-a propus si descifrarea inscriptiilor vechi ale principalelor monumente din Olt si Oltenia (pisanii, inscriptii funerare, etc.). Se urmareste astfel ca turistii ce viziteaza monumentele respective nu doar sa le admire frumusetea, ci si sa cunoasca continutul mesajelor cuprinse in vechile texte, unele cu un continut moralizator profund. Pana in prezent au fost descifrate si urmeaza a fi montate placute cu textul descifrat la cele sapte morminte ale familiei Buzescu de la Manastirea Calui Olt, cele doua morminte ale Buzestilor de la Biserica Iancu Jianu (Stirbei), si la mormantul lui Stroe Buzescu de la Biserica Stanesti Valcea.
Tot un premiu special a primit si domnul Jenel Copilau, un om care a sprijinit mult comunitatea romanatenilor.
 
La categoria Mass-media a urcat pe scena Simona Munteanu de la Agri Media, directoarea publicatiei ce isi face aparitia in zona Romanatiului. Agri Media contine stiri, comentarii, analize si informatii la zi, din domeniul agricol romanesc si european, fiind un mijloc modern, eficient si interactiv de a te informa, de a comenta si de a face agricultura. De asemenea, aceeasi publicatie reprezinta o sursa autorizata de stiri, comentarii, analize si informatii, dar si locul unde profesionistii din agricultura, fermieri si producatori de inputuri si utilaje agricole se intilnesc.
La Categoria Muzica, premiantul a fost Ion Popa, care ne-a si incantat cu vocea sa inconfundabila. La sase ani canta in duet cu Tudor Gheorghe pe scenele din tara, iar acum cativa ani interpreta alaturi de Gil Dobrica in cluburile bucurestene melodii de chef sau dor, apoi, a inceput sa cante prin cluburile din Bucuresti si din tara, iar versurile lui Alexandru Macedonski, Tudor Arghezi, Virgil Carianopol sau Haralamb Lecca au ajuns in sufletele multor oameni. In prezent acesta canta la sapte instrumente muzicale, dar cel mai drag ii este chitara si a avut o serie de participari in diverse spectacole nationale cat si internationale.  
Premiul la categoria Stiinta si Viata a revenit domnului Simion Ciuna, iar
premiul pentru intreaga cariera i s-a acordat prof.univ.dr. Marcel Dracea.

Radu Georgescu zis si Valahu, castigatorul la categoria Sport ne-a uimit cu talentul sau de a face versuri. "Pe la 22 de ani aveam 300 de poezii scrise si vreo 600 de maxime. Nu am impresionat pe nimeni cu poezia. Daca ii dai unuia un pumn si il arunci din ring, sa zboare din ring, atunci impresionezi", marturisea Radu Georgescu zis si Valahu intr-un interviu. Asa a inceput sa se joace cu fiarele in sala de sport si sa practice un sport de forta, skandenberg.
Nici categoria Traditii nu a fost omisa, astfel ca premiul a fost acordat mesterului Dumitru Liceanu. Liceanu a mostenit de la tatal sau tainele confectionarii cojoacelor, a practicat intreaga viata acest mestesug traditional si l-a transmis tuturor celor ce au avut pricepere si rabdare sa-i afle secretele. Inainte de a fi mester instructor in cadrul Scolii Populare de Arte si Meserii Slatina a facut exact acelasi lucru dar in cadrul altor forme, sub tutela altor institutii.
Din 1960, cu scurte intreruperi a functionat la Vadastra clasa lui de cojocarie. Mestesugul lui este vechi iar cojocul din zona Romanati se numeste cojoc de Vadastra. Comparand motivele decorative cu cele ale culturii neolitice se constata asemanari multiple de unde opinia ca acest tip de cojoc a fost contemporan sau a succedat culturii Vadastra.
In prezent diversi solisti de muzica populara apeleaza la el pentru confectionarea cojoacelor. Au existat si numeroase expozitii in tara: Craiova, Deva, Slatina, Bucuresti, etc si in strainatate: sediul UNESCO din Paris, Strasbourg, Parlamentul European din Bruxelles, in Germania, etc.
Alaturi de maestru, a fost si Teodor Tenea, caruia revista VIP i-a oferit o diploma la Categoria Traditii, pentru promovarea Calusului ca identitate nationala.
Si tot la categoria Traditii, domnul Gheorghe Tudorascu, primarul localitatii Dobrosloveni a primit un premiu binemeritat. La nord de Caracal, pe malul drept al Oltului, in satul Resca, din localitatea Dobrosloveni, se afla ramasitele coloniei romane Romula, care a fost infiintata in secolele II - III pe locul unei mai vechi asezari dacice, Cetatea Romula Malva s-a intins pe o suprafata de 65 de hectare. Din pacate, acum nu mai exista absolut nimic din ce a fost odata. Romanatenii au numit acum acest loc „orasul de sub sat”. Totul este ingropat in pamant. In 2006, cand s-au facut din nou sapaturi arheologice, au fost gasite obiecte din aur valoroase, dar si vase foarte vechi.
In momentul de fata, primarul localitatii a inceput sa lucreze la un proiect important prin care incearca reconstruirea unei replici in miniatura a cetatii, accesand fonduri europene. Si-a propus ca in maximum patru ani sa duca la bun sfarsit investitia...

Seria premiilor speciale nu s-a oprit nicidecum. In primul rand, unul incarcat de spiritualitate: au urcat pe scena doamna Denisa Popovici si parintele staret Teoctist Moldovanu, cei care au facut posibila aparitia cartii „Manastirea Plaviceni, importanta vatra de spiritualitate”. Staretul a luptat pentru resuscitarea memoriei voievodului Intregitor Mihai Viteazu, prin ridicarea  manastirii si bisericii „Arhanghelul Mihail”, singurul lacas ortodox avand acest hram. Vrednicia i-a fost binecuvantata de Dumnezeu prin descoperirea, in 2010, in curtea manastirii, a misteriosului schelet fara cap care apartine, dupa toate indiciile, chiar marelui Voievod.
Denisa Popovici-Kempf este doctor in stiinte pedagogice, avand participari cu peste 150 lucrari de cercetare la sesiuni de comunicari interne si internationale (ANEFS, UEB,  Politehnica, Universitatea  Bucuresti, Pitesti, Bacau, Cluj-Napoca, Oradea, Constanta, Galati, Timisoara, Brasov, Iasi, Chisinau, Salonic, Polonia).
In prezent este, sub aspect profesional, profesor pr. dr. Kinetoterapie la Spitalul General CF2 din Bucuresti, profesor asociat la ANEFS Bucuresti, sectia Kinetoterapie, si membru al Consiliului Stiintei Sportului din Romania. Sub aspectul activitatii sociale si civice, Denisa Popovici-Kempf este presedinte al Sindicatului Liber al Salariatilor din Spitalul CF2 si presedinte al Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, ambele structuri fiind create la initiativa sa. In acelasi timp este vicepresedinte al Aliantei Nationale Sindicale Feroviare si membru in Consiliul National al Federatiei Sindicale SANITAS – Romania.
S-a nascut pe 9 noiembrie 1956, la Predeal, unde si-a facut studiile primare si medii (scoala generala si Liceul experimental de schi). A urmat, incepand din 1976, Institutul de Educatie Fizica si Sport Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1980, dupa care a urmat un an de specializare in sporturi de iarna. In perioada 1997-2001 si-a luat masteratul in Kinetoterapie si doctoratul in Stiinte Pedagogice, urmate (in perioada 2005-2006) de un curs postuniversitar de Management Sanitar, la Academia de Studii Economice din Bucuresti.
Calitatea de personalitate publica i-o confera spiritul justitiar intransigent, sustinut si confirmat de faptele sale in activitatea civica. Toate functiile sindicale pe care le ocupa sunt neretribuite, pentru ca a refuzat sa fie platita pentru astfel de activitati pe care le considera datorii morale. Mai mult, a impus tuturor liderilor din Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, pe care o coordoneaza, sa accepte acelasi statut, creand astfel precedentul unui voluntariat special, care tulbura cutumele „burgheziei sindicale” (asa denumeste ea fenomenul) si-i deranjeaza pe lideri de federatii si confederatii.  
In 2011, impreuna cu alti trei parteneri sociali, a fondat Consiliul National al Societatii Civile care a ajuns, in mai putin de un an, la un numar de membri de peste 4 milioane. Efectele publice ale acestei platforme civile s-au vazut la alegerile parlamentare din 2012, cand o intreaga structura politica a fost eliminata de la putere cu un procent strivitor. Dar, aceleasi principii care impins-o la lupta la momentul acela, o mentin in actiune acum, caci Denisa Popovici-Kempf nu lupta impotriva sau in favoarea vreunei culori politice, ci impotriva oricarei infractionalitati politice, indiferent de culoarea acesteia. Ei i se datoreaza faptul ca Spitalul CF 2 inca exista si functioneaza (fusese pregatit pentru vanzare pe nimic de catre personaje sus-puse pe care ea obisnuieste sa le numeasca „infractori politici”) si tot ei i se datoreaza existenta (inca) a retelei Spitalelor CFR pe care un ministru a incercat sa le desfiinteze prin ordonanta de urgenta. Lupta este in curs.
Denisa Popovici Kempf este un om cu nenumarati dusmani, dar si cu multi prieteni, selectati natural, dupa fapte, actiuni si principii comune.

La categoria Excelenta, diploma a fost acordata lui Traian Zorzoliu, directorul Muzeul Campiei Boianului. Muzeograf, pictor profesionist cu 3.500 de picturi la activ, si director al Muzeului Campiei Boianului Draganesti-Olt, Traian Zorzoliu a infiintat, in total, 10 muzee, si a contribuit la crearea multor altora. In afara de muzeul de la Draganesti, el a mai infiintat: Muzeul Casa Memoriala „Nicolae Titulescu“, Complexul etno-cultural de la Stoicanesti, Muzeul Manastirii Brancoveni, Muzeul Manastirii Arnota si Muzeul Istoriei Cartii Valcene a Episcopiei, Muzeul Manastirii Curtea de Arges si a refacut Muzeul Coziei, la care se adauga Pinacoteca „Nicolae Titulescu“ din Chisinau. Este parintele primului sat neolitic din Europa. Satul Draganesti-Olt a fost reconstruit in marime naturala in incinta Muzeului Campiei Boianului si cuprinde sase bordeie in marime naturala.

Urmatorul premiu s-a indreaptat catre o organizatie nascuta din speranta si teama. In anul 2000, cativa oameni au avut ideea de a fonda o organizatie care sa vorbeasca despre drepturile oamenilor care munceau intr-un domeniu atat de necesar societatii noastre, dar atat de hulit si acuzat public de coruptie si birocratie. Tara nu era membra NATO, ideea ca am putea deveni membra U.E. era o iluzie, iar vechile structuri ranjeau parca mai amenintator ca niciodata. Curajul unor oameni onesti de a vorbi despre drepturile lucratorilor care purtau pe nedrept stigmatul coruptiei sefilor lor parea o nebunie.
Ringo Damureanu, a fondat, a condus si organizat mai multe organizatii sindicale reprezentative la nivelul Administratiei. Autor al actualului sistem de admitere in invatamantul liceal, care se aplica la nivel national in Romania incepand cu anul 2001, s-a implicat in actiuni sociale de interes public, precum cainii comunitari din Craiova sau modificarea Legii transparentei decizionale. Anul trecut a infiintat Casa de autor sindical proprie in cadrul Sindicatului Administratiei Publice „Forta Legii .

Un premiu special a luai si colonelul in rezerva Mircea Dogaru, istoric si scriitor roman.
Seara s-a incheiat cu Premiile Speciale VIP oferite Primarului din Izbiceni, Mircea Velica si Primarului din Giuvarasti, Dorel Imireanu. La finalul Galei de premiere, publicul a fost lasat in compania maestrului Ion Dragan.

21818 afisari
 
         
 
3.0 - 34464 voturi
 

EVENIMENTE VIP