Saptamana Artelor Spectacolului Muzical 2012- triumful artei
    POZA:

Saptamana Artelor Spectacolului Muzical 2012- triumful artei

Opera Nationale Bucuresti

Data: 2012-11-19 19:00:00
Scena Operei a stralucit de valoare si istorie in perioada 19-25 noiembrie 2012 cand s-a desfasurat Saptamana Artelor Spectacolului Muzical, o serie de manifestari culturala realizata cu implicarea Operei Nationale Bucuresti, Operei Comice pentru Copii, dar si cu sprijinul partenerilor Opera Nationala Romana Iasi, Opera Romana Timisoara, Teatrul de Opera si Balet i"Oleg Danovskii" din Constanta si Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Valoarea trebuie incurajata, trebuie sustinuta si trebuie promovata. Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical, cea de-a patra editie, si-a desemnat laureatii pentru categoriile Opera, Opereta, Musical si Balet pe scena Operei Nationale din Bucuresti, in seara de 19 noiembrie 2012, dand startul spectacolului cultural. Amfitrionii serii, Irina Iordachescu si Eusebiu Stefanescu, i-au introdus in scena pe cei care au facut performanta in arta, primind distinctiile la categoriile OPERA, OPERETA & MUSICAL SI PREMII SPECIALE.
Seara a inceput cu marile sperante ale scenei Operei. Asadar, la categoria DEBUT premiul  i-a revenit lui Edith Borsos. Directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a urcat pe scena Operei Nationale pentru a inmana premiul pentru CEL MAI BUN SOLIST DE OPERA lui Cristian Mogosan. Decernarea a continuat cu premiile la categoria OPERA pentru CEA MAI BUNA SOLISTA – Madeleine Pascu; REGIE – italianul Mario de Carlo; CEL MAI BUN SPECTACOL – “Faust”; PREMIUL PENTRU CONCEPTIE ARTISTICA – Andrei Serban; SPECTACOLUL ANULUI – “Indiile galante”, Opera Romana Iasi.

La sectiunea OPEREATA & MUSICAL au fost oferite distinctiile pentru REGIE -  Alice Barb; CEL MAI BUN SOLIST – Alexandru Agarici; CEA MAI BUNA SOLISTA – Diana Tugui; CEL MAI BUN SPECTACOL – “My fair lady”; PREMIUL PENTRU LITERATURA DE SPECIALITATE - Smaranda Oteanu – Bunea; CRITICA MUZICALA - Elena Zottoviceanu; SCENOGRAFIE / DESIGN COSTUME - Mario de Carlo; PREMIUL PENTRU REPREZENTAREA ARTEI LIRICE ROMANESTI IN LUME – Nicoleta Ardelean; PREMIUL PENTRU PROMOVAREA ARTEI LIRICE – Festivalul International al Artei Lirice, editia a XI-a; PREMIUL PENTRU INOVATIE - „L’elisir d’amore”; PREMIUL PENTRU PROMOVAREA IMAGINII ROMANIEI IN LUME - Opera Comica pentru Copii.

Cornel Patrichi a fost si el prezent la Gala noastra si a inmanat premiul la categoria regie “Musical” pentru „My fair Lady”, in regia lui Alice Barb.  Cosmina Stratan, actrita care a castigat anul acesta premiul pentru cea ma buna interpretare feminina la Festivalul International de la Cannes, in filmul lui Cristian Mungiu, „Dupa dealuri”, a urcat pe scena pentru a inmana premiul pentru conceptie regizorala lui Andrei Serban si spectacolului „Indiile Galante”, montat la Iasi, orasul de origine al actritei.
Din categoria PREMIILOR SPECIALE ce au fost acordate in cadrul Galei Premiior VIP pentru Artele Spectacolului Muzical amintim premiul pentru EVENIMENTUL ANULUI, ce i-a revenit Festivalului si Concursului International de Canto „Hariclea Darclee”; PREMIUL SPECIAL acordat pentru Festivalul Operelor Nationale de la Cluj, dar si doua premii pentru EXCELENTA acordate lui Eduard Tumagian, care, desi nu a putut fi prezent la eveniment, a trimis o inregistrare video prin care a facut o mica demonstratie a maestriei sale pe scena. Prim balerina Ileana Iliescu a primit cea de-a doua distinctie pentru aceasta categorie.
Margareta Paslaru a onorat invitatia pentru a-i inmana diploma celebrei balerine. Inainte ca Margareta sa intre pe scena pentru si-a facut aparitia in culise chiar Ileana Iliescu. Aceasta a motivat prezenta acolo spunand: i"Sunt operata la genunchi si nu ma pot forta sa intru din salai". Cele doua personalitati s-au  imbratisat fiind bucuroase de revedere dupa mult timp.
Daca inceputul a fost un balet portughez, finalul a fost pe masura, insa fragmentele din „Cenusareasa” au tinut ochii invitatilor prezenti in sala fixati spre scena Operei Nationale. Cele doua invitate speciale din finalul galei au fost Madalina Barbu cu a ei arie din “Regina Noptii”, care pe parcursul serii a mai cantat si “Sevillana” din Don César de Bazan si Oana Serban cu “Les filles de Cadix”, Beatrice Rancea ne-a oferit finalul operei baroce „Indiile galante“, pe ritmurile celebrului rondo al lui Rameau. Un alt moment artistic a fost i"Vissi di'arte” din Tosca, de Giacomo Puccini care a fost interpretata pe scena Operei Nationale de soprana Daniela Vladescu, emotionata de faptul ca paseste pe aceasta scena. Dna Vladescu s-a inchinat inainte sa intre in lumina reflectoarelor, dupa care a pasit increzatoare si vocea sa i-a fermecat pe toti cei prezenti in sala.

Pe parcursul intregii saptamani dedicate artelor spectacolului muzical, pe principalele scene ale institutiilor culturale de gen din tara au fost prezentate spectacole ce s-au bucurat de un real succes: i"Boemai", de Giaccomo Puccini, ce a oferit un spectacol extraordinar pe 21 noiembrie la Opera Romana din Timisoara, dar si i"Indiile galantei", opera-balet ce a avut trei premiere, pe 15, 16 si 18 noiembrie, regizat de Andrei Serban si jucat pe scena Operei Nationale Romane din Iasi. “Am fost primii care am avut curajul sa facem o astfel de productie. Este o opera baroca auzita foarte rar in Romania. Barocul nu este un stil care se studiaza in Conservator si practic toata lumea a luat-o de la zero. Productia este coplesitoare: mai mult de 700 de costume si cinci tablouri diferite - practic fiecare personaj trece prin cinci povesti cu decoratiuni si caractere diferite”, ne declara  Beatrice Rancea, directorul Operei Nationale Romane Iasi.
“Domnul Andrei Serban a imbunatatit mult spectacolul fata de varianta care a prezentat-o la Opera Garnier. Am complicat mai mult coregrafia corului, toata miscarea scenica este impresionanta pentru ca, la randul sau, si corul realiza o performanta exceptionala. In afara de montarea dansului colaboram cu creatori parizieni, precum marea scenografa Mariana Draghici care lucreaza foarte mult pe Broadway si Hollywood”, continua Beatrice Rancea sa dezvaluie secretul reusitei unui spectacol unic in tara care a innobilat cum se cuvine palmaresul spectacolelor de la Opera din Iasi.  
Saptamana Artelor Spectacolului Muzical a fost un demers care a vrut readucerea in atentia publica a unor spectacole mai putin promovare la noi in tara. Directorul  Operei Nationale Bucuresti, Catalin Ionescu Arbore a simtit zbuciumul in care se adancesc  artele lirice. “In general, in Romania promovarea creatiei romanesti este un foarte mare risc care trebuie asumat de toate teatrele din tara si poate undeva sa ne dam mainile si sa ne unim si sa facem un soi de proiect national si sa facem o investitie pe termen lung, care sa nu fie in bani ci in captarea atentiei publicului asupra creatiei romanesti. Sunt foarte invidios ca atat ungurii, polonezii, cehii isi promoveaza oamenii.  30 % din repertoriul unei institutii este unul national. Si avem si noi, Slava Domnului, compozitori care pot sa stea in panolplia stalpilor, a fundamentelor”, sustine directorul ONB.
Infruntand toate piedicile si lipsurile cauzate de criza financiara, artistii se prezinta pe scena cu dragoste, zambind din tot sufletul la final, in aplauzele calduroase ale publicului. “Performanta este primordiala si obligatorie in domeniul nostru. De multe ori este invers proportionala cu rasplata sau recunoasterea. De aceea visez ca vom fi recunoscuti prin prisma calitatii si cantitatii muncii noastre si, sper, ca intr-o buna zi vom avea aceleasi drepturi salariale ca ale celorlalti artisti din tara. Cred ca asa este drept si mai am naivitatea sa cred in dreptate”,  puncteaza directorul  Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski, dna Daniela Vladescu.  Trist si adevarat.
In premiera, anul acesta atentia a fost indreptata si catre publicul aflat la varsta jocului si a basmului. S-a organizat  astfel prima editii a Superlativelor Artele Spectacolului Muzical pentru Copii care a reprezentat un prim demers pentru educarea si promovarea in randul copiilor a spectacolelor de opera, opereta, musical si balet. In primele doua zile ale Saptamanii Artelor Spectacolului Muzical la Opera Comica pentru Copii din Bucuresti au avut loc reprezentari ale spectacolului i"Coana Chiritai" (dupa i"Chirita in provinciei" de Vasile Alecsandri, muzica: Al. Flechtenmacher). Opera Nationala Bucuresti a pregatit, de asemenea, o reprezentare a spectacolului de opera pentru copii i"Hansel si Greteli", de Engelbert Humperdinck.
Cea de-a doua gala din cadrul Saptamanii Artelor Spectacolului Muzical a avut loc sambata, 24 noiembrie 2012 la Opera Comica pentru Copii si a reprezentat o apreciere publica a efortului celor care isi dedica munca in vederea realizarii spectacolelor pentru cei mici.

Superlativele Artele Spectacolului Muzical pentru Copii au insemnat deja traditionala gala de decernare a premiilor VIP, alcatuita pe sectiuni, respectiv OPERA, OPERETA & MUSICAL, BALET SI PREMII SPECIALE, in cadrul careia au fost reprezentate pe scena Operei Comice fragmente din spectacolele pentru copii premiate de revista VIP.  Andreea Soare, Alexandrea Corneanu si Andy Ardeleanu au deschis evenimentul pe ritmuri latine cu un minunat moment artistic realizat pe melodia “Cancion del Mariachi”. In continuare, amfitrionii galei, Andreas Petrescu si Camelia Sascau, studenta la Actorie la clasa profesorilor Eusebiu Stefanescu si Rodica Mandache, au deschis evenimentul in cadrul caruia a fost aratata recunostinta celor care se implica constant in promovarea culturii muzicale in randul tinerilor.

Gala de decernare a premiilor VIP Superlativele “Artele Spectacolului Muzical pentru Copii” a fost alcatuita pe sectiuni, respectiv OPERA, OPERETA & MUSICAL, BALET SI PREMII SPECIALE.  De asemenea, pe scena Operei Comice au fost reprezentate fragmente din spectacolele pentru copii premiate de revista VIP. Astfel ca, la categoria OPERA, premiile au fost acordate pentru CEA MAI BUNA SOLISTA - Cristina Marta Sandu, soprana care a interpretat rolul Patima din spectacolul ”Flautul Fermecat”; CEL MAI BUN SOLIST - Andrei Lazar, solist al Operei Comice pentru Copii si colaborator al Operei Nationale Bucuretene, remarcat in rolul TAMINO din i"Flautul Fermecati"; CEL MAI BUN SPECTACOL - „FLAUTUL FERMECAT”,  ultima opera a lui Wolfgang Amadeus Mozart si una dintre cele mai apreciate creatii ale genului, ce a fost adaptata si transformata in spectacol pentru copii la Opera Nationala Bucuresti; premiul pentru REGIE – a fost acordat doamnei Anda Tabacaru Hogea pentru realizarea exceptionala a spectacolului “FLAUTUL FERMECAT” si cel mai important premiul, cel de EXCELENTA, a fost acordat domnului Director al Operei Nationale Bucuresti, Catalin Ionescu Arbore, care din pacate nu a putut fi prezent pentru a primi aplauzele la scena deschisa.

La categoria OPERETA & MUSICAL premiile au fost oferite pentru: REGIE, premiu ce i s-a cuvenit doamnei Stela Popescu pentru productiile Operei Comice pentru Copii - i"SCUFITA ROSIEi" si i"DIAMANTUL SI GASCA”; CEA MAI BUNA SOLISTA - Roberta Enisor, care este de la varsta de 9 ani solista a Operei Comice pentru Copii; CEL MAI BUN SOLIST - Valentin Racoveanu; SCENOGRAFIE / DESIGN COSTUME – Viorica Petrovici, care a tinut sa mentioneze ca este primul premiu pe care il primeste pentru ceea ce face, in atatia ani de cand  ocupa un loc de onoare in scenografia romaneasca; COREGRAFIE - Sorina Tiron; CEL MAI BUN SPECTACOL - „DIAMANTUL SI GASCA”, pus in scena la Opera Comica pentru Copii.
Pentru BALET premiile au fost oferite la categoriile REGIE – COREGRAFIE, premiu ce i s-a cuvenit Corinei Dumitrescu pentru spectacolul “CENUSAREASA”; CEL MAI BUN SPECTACOL - „CENUSAREASA”.
PREMIILE SPECIALE ale serii au fost acordate pentru spectacolul “DE-ALE COPIILOR PENTRU COPII”, organizat de trupa de dans i"ASi" si formatia i"Ritmi" si pus in scena la  Palatul National al Copiilor. Cel de-al doilea premiu special al serii a fost acordat pentru “MICUTA DOROTHY”, spectacol ce s-a jucat la Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski” din Constanta. Pentru a primi distinctia, am avut-o alaturi de noi pe doamna director a Teatrului din Constanta, soprana Daniela Vladescu.
Pentru cateva ore, toti cei prezenti si-au readus aminte de copilarie, cand erau ocrotiti, iar somnul si viata le erau vegheate si toata familia avea grija ca nimic rau sa nu li se intample.

Printre vedetele care au participat la acest eveniment deosebit s-a numarat si Catalin Josan, acesta amanandu-si plecarea la Chisinau pentru a putea fi prezent la Opera Comica pentru Copii. Josan a fost foarte incantat sa-l vada pe Marian Ralea, cel care a facut copilaria mai frumoasa pentru milioane de copii interpretand rolul celebrului magician. Desi indurerat - anul acesta actorul si-a pierdut doua persoane dragi din familie, mama si fratele, Marian Ralea a reusit sa zambeasca la monetele artistice, declarand pe scena: “Oricat de mult mi-as dori sa fac ce ati facut voi, nu mi-ar iesi”.

Nici actorul Mihai Gruia Sandu, cunoscut pentru rolul Arlechino din emisiunile pentru copii din anii 1990, nu a refuzat invitatia noastra de a fi prezent la eveniment, acesta anuntand premiul dedicat doamnei Stela Popescu pentru regia spectacolului „Diamantul si Gasca”.
Amelia Antoniu, prim-solista Teatrului National de Opereta i"Ion Dacian” , a stralucit pe scena Operei Comice pentru Copii. Dupa ce a fost la un pas sa-si piarda viata ajungand in soc septic la Spitalul Universitar din Capitala dupa ce se infectase la Spitalul CF 2 in urma unei interventii chirurgicale de anul trecut, dupa ce s-a despartit si de sotul ei, Amelia si-a facut aparitia in public mai frumoasa si mai fermecatoare ca oricand.

Pentru a inmana o diploma, pe scena s-a aflat si actrita Ani Cretu, cunoscuta publicului larg din serialul „Vacanta Mare”. Din anul 2000, Ani Cretu este actrita a Teatrului pentru copii „Ion Creanga”, unde interpreteaza roluri de baieti, precum cersetorul Tom Canty din „Print si Cersetor”, Pinochio, din spectacolul cu acelasi nume, Karl din „Craiasa Zapezilor” si... Motanul din „Motanul Incaltat”. Rolul Pinochio i-a adus Premiul „Cea mai buna actrita in rol principal” la Festivalul International al Teatrelor pentru Copii „Naj naj naj” de la Zagreb, in anul 2009.
Pe scena s-a aflat si cantareata Anda Timbala, cunoscuta publicului sub numele de June, cea care a intrepretat-o pe Roxie Hart din musicalul „Chicago”, in spectacolul Broadway-Bucuresti, la Teatrul de Opereta „Ion Dacian”, care a continut cele mai frumoase momente din 14 musicaluri celebre americane realizate de la inceputuri pana astazi.
O prezenta valoroasa la eveniment a fost si cea a lui Gabriel Mosoianu, omul care, impreuna cu trupa de acrobati „Mosoianui", a dus tricolorul in cele mai indepartate colturi ale lumii. A intrat, nu o data, in Cartea Recordurilor cu numere de acrobatie riscante, aplaudate la scena deschisa de personalitati mondiale. Domnul Mosoianu a inmanat premiul doamnei Daniela Vladescu, directoarea Teatrului de Opera si Balet „Oleg Danovski”, pentru spectacolul „Micuta Dorothy”, declarand ca are foarte multe emotii.
AG Weinberger, Mr. Blues al Romaniei, a anuntat marele premiul, de Excelenta, care s-a indreptat catre directorul Operei Nationale Bucuresti, Catalin Ionescu Arbore.
Laura Mocan-Lazarescu, membra a fostei trupe pop-dance de fete TNT, cea care canta in band-ul de la „Dansez pentru tine”, fiind si Backing Vocals in trupa Calin Geambasu, a venit impreuna cu sotul ei, Cristi Lazarescu.

Nu avem cum sa o uitam nici pe actrita Tora Vasilescu, care, cu eleganta-i specifica, a anuntat premiul pentru spectacolul de balet „Cenusareasa”.

Saptamana Artelor Spectacolului Muzical este un proiect cultural ce s-a realizat cu finantare din partea Ministerului Culturii si a Patrimoniului National.
Multumim pentru sprijin Publiserv, Grupul de presa - Tipografie si Distributie PPB, BANNER, Best Casting, RIN Grand Hotel.
PARTENERI MEDIA: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Bucuresti FM, Radio Voces Campi, Sapte Seri, RING, Curierul National, revista Vacante&Calatorii, Cotidianul Timisoara, Ziarul de Iasi, Cartoon Network, Orasulm.eu, Calendar Evenimente, Metropotam, Port.ro, Light Cinema, sensotv.ro, Actualitatea Muzicala.

Inregistrarea Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical - 2012 poate fi urmarita mai jos

25733 afisari
 
         
 
3.0 - 37546 voturi
 

EVENIMENTE VIP