"Sustin rolul Bisericii ca vector credibil de mobilizare civica"

Adaugata 2011-04-04, la ora 10:42:38
"Sustin rolul Bisericii ca vector credibil de mobilizare civica" Deputatul PDL Raluca Turcan asteapta ca legea pe care a initiat-o, prin care Biserica va putea gestiona mai multe fonduri de la bugetul de stat pentru activitati in domeniul asistentei sociale, sa fie promulgata de presedintele Traian Basescu. In opinia deputatului, Biserica are experienta in ajutorarea nevoiasilor si poate continua aceasta activitate, conform rolului pe care il are in societatea romaneasca, insa controlata indeaproape de Curtea de Conturi.

Proiectul dvs., privind parteneriatul stat-biserica in domeniul asistentei sociale, este un pas concret pentru reformarea sistemului de asistenta sociala. Patriarhia are cateva adaposturi sociale in mai multe orase (in special cele care le ajuta pe femeile cu copii-victime ale violentei domestice). Cum vor fi controlati banii pe care statul ii va da bisericilor pentru aceste adaposturi?
Asa cum sunt controlati toti banii care sunt gestionati de institutiile statului, prin intermediul Curtii de Conturi si a celorlaltor institutii abilitate. Parteneriatul cu Biserica poate fi privit chiar ca un caz particular de parteneriat public-privat. Ideea, pe care o vad tot mai mult vehiculata, ca implicarea Bisericii genereaza discutie despre chestionarea parcursului finantarii proiectelor sociale sau despre implicarea electorala, este rau voitoare pur si simplu. Biserica deruleaza astfel de proiecte de ajutorare sociala nu in 30 de zile de campanie, ci de ani de zile, in fiecare zi. Rolul social al Bisericii nu este dat de proiectul meu, ci este recunoscut prin legea cultelor. Prin legea pe care am initiat-o este sprijinit rolul social al cultelor, se precizeaza categoriile vulnerabile, conditiile de finantare, se incurajeaza voluntariatul. In mare se stabileste un cadru general, pe termen lung, prin care statul si cultele sprijina oameni in nevoie.

Este o idee binevenita daca toti preotii isi iau rolul lor adevarat in serios, dar, fara a fi carcotasi, s-a tot vazut cum si Biserica face afaceri...
Daca pornim de la o asemenea premisa, ar insemna ca statul sa nu mai sustina cu fonduri niciun un proiect. Cred ca intram intr-o logica inversa care viciaza nu doar discutia pe acest proiect, ci chiar fibra morala a societatii si relatia de corectitudine nu numai intre institutii, ci intre oameni. Corectitudinea se prezuma. Pentru erori exista sanctiuni.

Nu va este teama ca initiativa dvs. sa fie catalogata drept politicianista? Stim cum la toate rectificarile bugetare din Parlament, bisericile primesc mereu fonduri in ideea ca Biserica are un rol important in comunitate si poate influenta vointa votantilor intr-o directie sau alta. Toate guvernele au facut acest lucru...

Prin acest proiect se sustine rolul Bisericii ca vector credibil si puternic de mobilizare civica, comunitara. Si insist asupra unui lucru: si acum poate sunt oameni dintr-o comunitate, care ar vrea sa se implice pentru a da o mana de ajutor in cazul unor copii ai caror parinti sunt plecati la munca in straintate, de exemplu. Dorinta voluntara de implicare a acestor oameni va fi incurajata si canalizata pe un proiect, prin implicarea cultelor. Si raspundem aici chiar acuzatiilor sugerate de criticii proiectului, referitor la faptul, ca legea consfiinteste intr-o logica traditionalista doar un simplu mecanism de alocare financiara. Deci legea incurajeaza chiar voluntariatul si mobilizarea civica, tocmai pentru ca in multe cazuri simpla alocare financiara de stat, nu este suficienta pentru un serviciu social real! Un copil ai carui parinti sunt plecati la munca in strainatate, nu stiu daca de bani are neaparat nevoie, dar sigur are nevoie de un sprijin moral si o indrumare, sa-si faca lectiile, sa se tina de scoala... Ori, aceste lucruri le poate da cel mai bine un serviciu de asistenta, cu implicarea cultelor.

Unul dintre rolurile majore ale Bisericii este cel identificat de dvs., de ajutorare a celor aflati in nevoie. Cati nevoiasi din cei aproape 22 de milioane de cetateni romani credeti ca vor beneficia de aceasta masura?
Sunt convinsa ca aceasta masura va ajuta un numar foarte mare de romani. Prin canalele clasice, de stat, ale asistentei sociale nu poti sa ajungi la toti cei care sunt, intr-adevar, in nevoie. Noi nu avem inca o retea de asistenti si activisti sociali suficient de extinsa si de bine pregatita. In schimb, tocmai preotii cunosc foarte bine situatia exacta a unor comunitati locale si pot deci sa actioneze asa cum este nevoie la fata locului.

De unde v-a venit aceasta idee? Ati sesizat "gelozii" din partea altor colegi, indiferent de partid (sau din partea Bisericii) ca nu s-au gandit ei prima data la asta?
Niciun fel de gelozii, ci colaborare. Ideea a venit analizand impreuna cu alti colegi mecanismele de asistenta sociala din acest moment si discutand cu preotii. Am plecat de la exemple concrete pe care le-am dorit multiplicate.
de Ella Nica - 5303 afisari
 
         
 
3.0 - 5295 voturi