POZA:
 
 

Victor Ciupina, un fizician complet

De cele mai multe ori, ne imaginam ca viata oamenilor de stiinta este linistita, pasnica si monotona, insa in aceasta rubrica, revista VIP a demonstrat de-a lungul timpului ca lucrurile stau cu totul altfel. Timp de un an am prezentat specialisti valorosi din randul oamenilor de stiinta.

In aceasta editie este randul profesorului Victor Ciupina. Dincolo de un fizician de succes se afla un om mereu dispus sa realizeze lucruri in folosul  societatii. Este fascinat de natura si se considera un mare iubitor de sport si de muzica. „Tot ceea ce a fost si este legat de mine si de evolutia mea in timp, dar mai ales dorinta de cunoastere, m-au indrumat catre fizica.

Acest domeniu este o stiinta completa, apta pentru a putea descrie armonia universala; este cu adevarat fascinanta, iar unei asemenea fascinatii nici eu n-am putut rezista”, spune profesorul. „Cercetarea stiintifica cere eforturi considerabile din partea societatii, insa efectele pozitive directe ale acestora sunt imense. Intelegerea acestui adevar constituie temelia economiilor moderne puternice. Prin programele de guvernare, societatatea romaneasca este obligata sa raspunda unei astfel de provocari care garanteaza modernizarea reala a tarii”.

Fizicianul Victor Ciupina a fost numit Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina de Stat din frumosul oras Odessa (Ucraina). „Din aceasta postura, imi exprim speranta de pastrare si intensificare a relatiilor de natura stiintifica, in baza protocolului incheiat cu ani in urma la aceasta prestigioasa universitate, cu certitudinea ca starea de normalitate va triumfa intr-o tara care a facut de-a lungul timpului atat de mult pentru stiinta, a patriei lui Mendeleev”, mai precizeaza Victor Ciupina.

Omul de stiinta
A studiat la Facultatea de Fizica a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Electroradiofizica (1959-1964); a obtinut doctoratul in domeniul Fizicii solidului, specializarea Semiconductori (1980) la Universitatea din Bucuresti, cu teza Determinarea parametrilor electrici ai semiconductorilor de mobilitate inalta prin studii de magnetorezistenta geometrica, avand conducator de doctorat pe prof. univ. dr. Aurel T. Nicolau. Este membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania si presedintele filialei din Constanta (2007). Mai face parte din: Societatea Romana de Fizica (membru al Consiliului National, 1980); Societatea Europeana de Fizica (1991); Uniunea Balcanica de Fizica (membru al Consiliului, 1991); Institutul de Fizica din Londra (2005); Societatea romana pentru stiinta materialelor si cresterea cristalelor (1995). Alte functii: membru in comitetul de coordonare al Activitatii de Cercetare Romania – Institutul Unificat de Cercetari Nucleare de la Dubna (2005); director al Centrului de Cercetare interdisciplinara in domeniul micro si nanostructurilor (2002); redactor-sef la Analele Universitatii „Ovidius” Constanta, seria Fizica (2001); membru si consultant pentru Romanian Journal of Optoelectronics – Jurnalul roman de optoelectronica (2000); membru si consultant pentru Romanian Reports in Physics – Rapoarte romanesti in domeniul fizicii (2004); editor local pentru Journal of Optoelectronics and Advanced Materials (2006, 2007, 2008).

de Edith Alexa - 45078 afisari
 
         
 
1.9 - 20 voturi
 

Ultimele articole FREE