"Florin Piersic este din alt aluat decat noi toti!"

Adaugata 2011-05-25, la ora 08:49:20
"Florin Piersic este din alt aluat decat noi toti!" Ii place Portugalia pentru ca apreciaza bunatatea si curatenia. Nu are tabieturi pentru ca se imparte intre studenti si repetitiile de la teatru. Ii plac oamenii cand sunt buni. "Bunatatea, delicatetea asta, ingenuitatea, timiditatea". Este impresionata de talentul regizorului Radu Afrim si considera ca Florin Piersic i-a facut un cadou imens, acela de a juca cu ea intr-o piesa. Mai multe despre actrita Rodica Mandache, aflati din randurile urmatoare.

Din punct de vedere profesional ce inceputuri ati avut in aceasta perioada?
Am avut o premiera la "Natura moarta cu nepot obez" de Ion Sabdaru pe care o joc cu placere pentru ca este un colectiv care imi da o comoditate sufleteasca. Joc cu Dorina Lazar, Ana Stefanescu, Pavel Bartos, Nicoleta Lefter.

De curand a fost lansat si un cd cu momente comice pe care le-ati interpretat in teatrul radiofonic. 
Am avut bucuria acum in aprilie, cand e ziua mea (n.r.: 19 aprilie), sa se lanseze un CD in serialul Mari actori de comedie, in coordonarea Silviei Cusursuz . Sunt scene din imprimarile de teatru radiofonic si de la Unda vesela de acum cand sunt mai coapta si de cand eram tanara. Sunt cu actori care mi-au fost dragi si cu care am jucat mai putin in teatru, cum ar fi Stefan Iordache si George Constantin. Sunt cu colegii mei Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan.

Ce va face viata mai frumoasa? Aveti niste tabieturi?
N-am cand sa am tabieturi. Ma scol foarte de dimineata. Scriu articole pentru studenti si nu numai. Dupa aceea, intre 5-6 si 8.30- 9.00 nu are nevoie nimeni de mine si pot sa stau linistita. Dupa aceea ma duc la repetitii. Acum repet trei piese si mereu repet, ceea ce este un mare noroc la varsta mea. Eu credeam ca n-o sa mai aiba nimeni nevoie de mine. 

Care a fost cel mai recent film pe care l-ati urmarit?
Cel mai recent film pe care l-am vazut se numeste “Lions for lambs” si regia este semnata de Robert Redford. E un film extrem de simplu, un film cu tema politica, razboiul din Afganistan, jucat dumnezeieste. De exemplu, ziarista importanta este jucata de Meryl Streep, care ori joaca ziarista aceasta, ori joaca Lady Macbeth, este o actrita teribila, pentru ca se lasa dusa de aceasta sinceritate si de aceasta credinta. Actoria este o meserie pe care trebuie sa o faci cu credinta. Din cauza aceasta lucrurile ies fabuloase: e credinta in oameni, credinta in iubire, in dreptate si prin aceasta isi modeleaza personajul. Am fost foarte impresionata.

Sunteti inteleapta?
Acum da. Din cauza varstei acum da. Sunt foarte grabita- asta e un defect. N-am rabdare. 

Poate pentru ca vreti sa faceti multe?
Nu. Asa am fost dintotdeauna. N-am avut rabdare. 

Dar v-ati propus?
Tot timpul iti propui. Ca la scoala. De luni incep un caiet nou si scriu frumos si o sa iau doar note bune, dar miercuri deja ai uitat. E greu, dar am avut noroc. Uite, l-am intalnit pe Radu Afrim, care este regizorul cel mai tanar al tinerei generatii, un regizor cum se nasc o data la o suta de ani. E la noi la teatru aici (n.r.: Odeon). Nu cred ca sunt prietena cu el, pentru ca traiesc o uimire permanenta si asta nu stiu daca face parte din prietenie. Sunt uimita de tot ce face, de ce gandeste, de cat de profunda este privirea lui asupra lumii si ma bucur ca ma numar printre cei de care se intereseaza. Pe urma este Alexandru Dabija. Tin minte ca eram o actrita destul de cunoscuta. Eram pe punctul de a implini 40 de ani si mi se parea ca totul o sa se termine si m-am gandit care o sa fie regizorul pe care sa-l rog sa puna un spectacol in care sa joc eu. Am rugat-o pe Irina Rachiteanu, ea a fost prietena mea buna, minunata, sa-l roage sa se intalneasca cu mine. M-am intalnit undeva, stateam pe strazi apropiate, stateam aproape, si ne plimbam pe strada si mi se parea ca sunt mare si desteapta si ii explicam cat de castigat ar fi daca s-ar gandi la mine. Cred ca eram foarte caraghioasa si el zambea de mine in sinea lui. Il iubesc pe Sandu. Imi place ca lucrez cu el spectacolul acesta Pryam and Thisbe 4you pe care eu nu l-am inteles de la inceput. Nu l-am inteles deloc. Mi-a adus atata bucurie, atata incarcare de energii doritoare de viata. Dupa fiecare spectacol imi vine sa-l sun si sa-i spun ca-i multumesc pentru cat de fericita m-a facut. E mare lucru. 

Calatoriti mult?
Eu n-am timp sa fac alt drum decat teatrul de doi ani.

Ce tari va plac?
Portugalia imi place. Apreciez bunatatea, curatenia. Aici sufar si din cauza asta. Imi placeau portughezii pentru ca erau foarte multumiti cu ce aveau. Toate lucrurile sunt la locul lor: oceanul e la locul lui. In parc oamenii curatau frunzele. Parcul era al tuturor pentru ca aveau grija toti de ei. Imi plac oamenii cand sunt buni. Bunatatea, delicatetea asta, ingenuitatea, timiditatea. 

La noi exista o tensiune in societate.
Exista o tensiune pentru ca viata e grea aici. Si ti se cer niste lucruri pe care daca le faci imediat esti etichetat intr-un fel. Este o perioada de trecere de la apa la aer, de schimbare de relief cum am spus, si nu are cum sa se descurce nimeni. E foarte greu de trait.

Ati fost matura de timpuriu sau v-ati maturizat pe parcurs?
Nu cred ca la mine se punea problema de matur pentru ca eram cu totul alt gen. Cred ca aratam in interior altfel decat in exterior, iar lumea te incaseaza cu exteriorul, adica descopereau pe altcineva sau altceva.

Erati un om care si surprindea?
Asta nu e ceva rau.

Sau ii socati?
E socant cand descoperi ca nu e chiar asa cum vezi. E ca si cum ai vrea sa rupi o floare frumoasa ca e frumoasa si acolo e un sarpe dedesubt.

Va place sa fiti luata prin surprindere?
Sigur ca da. Altfel as fi o idioata. Mai mult de atat, ce poate sa fie important decat sa te surprinda cineva permanent?

Cu Florin Piersic sunteti prietena?
Florin Piersic a fost un cadou pentru mine. In vremea cand eu am jucat cu el era actorul cel mai important din viata artistica, teatrala romaneasca. Eu eram o actrita buna si iubita, dar, din cauza ca am jucat cu el atunci, pur si simplu m-a ridicat pana unde eram si acolo am ramas din cauza acelui spectacol jucat impreuna. El mi-a facut un cadou atat de mare cu voia lui, fara voia lui, nu stiu. Am fost mereu iubita de el, dar el este un om atat de generos incat sunt sigura ca, daca o sa mai intervievezi inca 20 de actrite si 70 de spectatori, toti vor spune ca Florin Piersic ii iubeste. Florin este din alt aluat decat noi toti.
de Ancuta Balan - 6069 afisari
 
         
 
3.0 - 5535 voturi