Dictatura ceausista a fost mai soft decat cea dejista

Adaugata 2011-04-27, la ora 09:50:46
Dictatura ceausista a fost mai soft decat cea dejista Ion Vianu, cunoscut scriitor si psihiatru, fiul marelui critic de arta si estetician cu o mare autoritate in perioada interbelica, Tudor Vianu, ne-a povestit despre familia, lecturile si motivele plecarii lui din Romania in anii 70, in Elvetia.

Care sunt cartile dvs preferate? In ce limbi cititi cel mai des?
In romaneste si frantuzeste. Din ce in ce mai des recitesc, caut sa regasesc ce am simtit acum nu stiu cate zeci de ani citind cutare sau cutare carte. Balzac, Dostoievski, Cehov, sunt faruri. Scriitorii vechi aveau mai multa meserie, chiar daca reflecta mentalitati demodate. Dar asta e situatia mea de cititor azi. Maine va fi altceva. Ma simt din ce in ce mai atras de jurnale intime, de biografii. Uite ,de curand am recitit «Viata ca o prada» a lui Marin Preda. Exceptional, ce forta adevarat faulkneriana avea acest Marin Preda.  

In cartea dvs, "Exercitiu de sinceritate", descriati cat de greu v-a fost sa va desprindeti de Romania. De ce ati plecat in cele din urma?
Sentimentul ca, daca voi ramane in Romania, tara care ma iubea si pe care o iubeam, va trebui sa aleg intre trei posibilitati: sa devin un membru disciplinat de partid, un informator mai mult sau mai putin corect al lui «Secu», sau un proscris. Nu este odios sa nu ai alte posibilitati in tara ta? A devenit limpede pentru mine ca singura cale onorabila era exilul. 

Cand au inceput intelectualii in perioada comunista sa-si piarda din aura? Din ce cauza?
Pana la mijlocul anilor saizeci intelectualii erau sau ucisi sau onorati. Teroarea era mai mare decat a fost ulterior.  Apoi, in regimul Ceausescu, intelectualii au fost utilizati, manipulati abject. De exemplu, mult mai multi intelectuali au fost recrutati ca infomatori. Marea descoperire a ceausismului a fost auto-supravegherea. Idealul ar fi fost ca toti sa se auto-toarne intre ei. Dictatura ceusista a fot mai soft decat cea dejista, dar si injosirea omului a fost mai mare. Nu a mai creat martiri. Cel mult cativa protestatari si multe lichele.

Care sunt tabieturile dvs de scriitor?
Scriu dimineata, cu mintea limpede, o pagina, o pagina si jumatate. Asta-mi permite sa-mi petrec dupa amiaza, seara fara mustrari de constiinta. Am pierdut obiceiul de-a scrie de mana. Oricum, scrisul meu a devenit noduros, necitibil. Sunt 100% robul calculatorului

Care sunt meseriile copiilor dvs?
Fiul meu Stefan este profesor de filosofie la Bucuresti, iar Tudor este bancher la Geneva. 

Sotia isi continua activitatea medicala in Elvetia? In ce domeniu?
Sotia mea, doctorita, si-a incetat activitatea si se consacra celei de bunica.
de Ancuta Balan - 6335 afisari
 
         
 
3.0 - 5833 voturi