Exista viata dupa PDL?
    POZA:
 
 

Exista viata dupa PDL?

1. De ce nu accepta coalitia aflata la putere anticipatele? Pentru ca si PDL-ul le-a cerut, pe timpul guvernarii Tariceanu, si a fost tratat cu sictir. Da, dar acum le cer protestatarii aflati in strada, veti zice. Nu sint reprezentativi, raspund guvernantii. Nu sint nici macar 1% din cele 10 milioane de alegatori. Nu sint decit 0,1% din masa electorala. Asa e: 10.000 (media zilnica a protestatarilor din tara) din 10 milioane inseamna fix 0,1%. Da, veti raspunde, dar in spatele acestui 0,1%, in case, la caldurica si la televizor, sint multi simpatizanti ai protestelor din strada. OK – zic guvernantii. Poate ca 60% din masa electorala vrea anticipate. Dar acest procent de 60% este dat de electoratul partizan, acela care va vota USL si PPDD.

2. Este puterea actuala chiar indiferenta fata de protestele din stra­da? Nu. Comanda sondaje de opinie zi de zi. Daca apare un trend care va arata ca PDL-ul se prabuseste cu viteza mare in simpatia electoratului, liderii partidului vor intelege sa salveze ce mai e de salvat (intrarea PDL-ului in parlament) si vor retrage sprijinul politic al Guvernului Boc. Deocamdata, ei cred ca antipatia care creste in jurul prese­dintelui nu va creste si in jurul partidului. S-ar putea sa se insele amarnic si sa fie prea tirziu cind vor intelege ca s-au inselat.

3. Exista viata politica dupa PDL? Da. Dar nu va mai fi cum a fost. Vor avea tot mai mare succes (cita vreme cresterea economica nu reporneste spectaculos) formatiunile politice care vor cere ca nota de plata a austeritatii sa fie platita si de cei bogati: bancile si multinationalele. Mai ales ca nu mai este un secret pentru nimeni ca sistemul bancar a adus criza financiara in 2008 si tot ce a urmat apoi. Sistemul bancar actual, spre deosebire de acela din 1929, nu mai accepta autoreglementarea prin faliment si incearca sa-si rezolve problemele pe seama guvernelor, care, la rindul lor, sint dirijate, de sus, de la „butoanele“ asa-zisei piete libere, sa-si echilibreze datoriile pe seama populatiei paupere, lasindu-i pe cei bogati si foarte bogati in plata… Domnului. La noi, exista deja un program politic care cere suprataxarea bancilor. Este programul PPDD. Tot sistemul fiscal al PPDD-ului merge in directia impozitarii drastice a marilor bogatani. Taxa pe venituri (iar nu pe profituri) asta inseamna. Altfel spus: taxa pe cifra de afaceri. Ai o afacere cu un randament de 3%? O vei avea, sub PPDD, cu un randament de 1%. Restul va fi luat la buget. Veti zice: nu-mi mai ramin bani de investitii. PPDD-ul va zice: nu-ti mai ramin tie, dar o sa-mi ramina mie, statului. Cum se cheama chestia asta? Socialism cu fata capitalista, asa se cheama. In China merge. Ar merge si la noi, oare? Ar merge, cred eu, doar daca toate tarile din Europa de Est si Centrala s-ar intelege sa practice acest sistem fiscal. Altminteri, marii investitori vor fugi din Romania pe pietele vecine.
de Ioan Buduca - 1820 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi