"Festivalul de film Transilvania este un exemplu de atitudine pozitiva"

Adaugata 2011-06-12, la ora 13:43:23
"Festivalul de film Transilvania este un exemplu de atitudine pozitiva" A 10-a editie a TIFF-ului s-a incheiat duminica la Cluj-Napoca, dar premiile au fost acordate sambata seara. Pe lista castigatorilor il gasim si pe Constantin Popescu, care a primit din partea juriului Premiul pentru Cea mai Buna Regie, oferit de Centrul National al Cinematografiei, ex-aequo, pentru filmul "Principii de viata". 

Prin ce este important pentru dvs ca regizor Festivalul de Film Tiff? Cu ce va ajuta din punct de vedere profesional?
Tiff-ul, ca oricare alt festival important de film, este o ocazie pentru intalnirea cu publicul si pentru intalnirile cu alti regizori si producatori. Uneori, in urma unor astfel de intalniri, se nasc proiectele urmatoare. Distributia de film in Romania este dificila, pentru impune, ca oriunde in lume, de altfel, un efort financiar important pentru promovarea filmului, asa ca festivalul este un loc unde, datorita organizatorilor, filmele au parte de acoperire media si de mult public intr-un timp scurt. Reactiile publicului sunt importante, relatia cu publicul este una directa, in urma sesiunilor de intrebari si raspunsuri care au loc dupa proiectii, asa ca nu doar in urma cronicilor de dupa proiectii poti afla, ca regizor, opinii in legatura cu munca ta, ci si in urma dialogului direct cu spectatorii. Iar asta reprezinta un avantaj.

Care sunt intalnirile dvs importante din acest an din cadrul festivalului? 
Intalniri importante, asa cum spuneti dumneavoastra, nu sunt programate la festivaluri, decat intr-o masura mica si care au legatura de obicei cu post productia filmului ori cu distributia. In unele cazuri, cum spuneam, apar si oportunitati de finantare pentru alte proiecte, este adevarat. In rest, insa, intalnirile sunt facilitate de festival prin intermediul unor evenimente, mese, intalniri sau discutii prin cafenele si dupa proiectii, unde poti sa cunosti alti regizori, actori sau producatori. Cele mai importante intalniri, insa, raman cele cu publicul. Si la Cluj publicul este mai cald decat oriunde.

Cum crezi ca ar putea fi dezvoltata in Romania cultura festivalurilor de film? 
Genul acesta de atitudine nu poate fi generata decat de trecerea timpului, de importanta pe care o acorda publicul filmelor, de interesul starnit de productiile autohtone si de invitatii festivalului. Pe masura ce trec anii si evenimentul cinematografic capata amploare - ma refer aici la festivalul de Cluj, de exemplu - si creste de la an la an, notorietatea lui devine evidenta si asta atrage public, sponsori si filme din ce in ce mai multe. Toate acestea sunt legate intre ele si fac in asa fel incat un astfel de eveniment sa genereze interes, experienta si bani. Si ajuta regizorii si actorii, bineinteles, prin expunere. Festivalurile ajuta publicul sa isi cunoasca actorii, regizorii si filmele lor. Asta conteaza cel mai mult. Si din punctul acesta de vedere, festivalul de film Transilvania este intr-adevar un exemplu de atitudine pozitiva, cel putin in privinta receptarii filmelor autohtone. Nu stiu exact care este reteta lor, dar mi se pare ca le iese foarte bine. Echipa condusa de Tudor Giurgiu si de Mihai Chirilov functioneaza excelent.

Cum credeti ca ar putea un om care are o dupa-amiaza libera sa aleaga un film?  
Filmele au legatura cu gusturile fiecaruia. Imi este greu sa descriu un soi de reteta pentru a urmari sau pentru a alege un film. Depinde de gustul si de timpul fiecaruia. Este un raspuns care implica multe variabile. Nu ma hazardez sa dau exemple in legatura cu genul acesta de decizii. Eu ma consider un cinefil inainte de a fi un cineast si vad multe filme saptamanal. Criteriile si motivele sunt insa diferite, de la un film la altul. La unele filme ma intereseaza amanunte de ordin tehnic, la altele sunt curios in legatura cu scenariul ori partiturile actorilor, la altele ma atrage munca regizorului, respectiv de pana atunci si tot asa. E complicat sa intru in detalii in legatura cu motivele vizionarii unui film. In linii mari, placerea se impleteste cu pasiunea, ratiuni estetice si diverse alte motive care tin uneori si de cheful si de disponibilitatea din ziua sau saptamana respectiva.

La ce proiect lucrati in prezent? 
Intentionez sa duc mai departe proiectele despre viata Elisabetei Rizea si a fratilor Toma si Petre Arnautoiu. Lucrez si la alte doua scenarii de lung metraj si alte doua de scurt metraj, dar pentru ca toate sunt in faza de munca la scenariu, nu ma grabesc deocamdata sa ofer amanunte despre ele.
de Ancuta Balan - 4880 afisari
 
         
 
3.0 - 4881 voturi