Radioterapia salveaza vieti si invinge cancerul

Adaugata 2010-12-20, la ora 13:17:14
Radioterapia salveaza vieti si invinge cancerul Cancerul poate schimba radical viata unui om, chiar daca vestea acestui diagnostic cutremurator se refera la un coleg, prieten sau membru al familiei. Este inceputul cautarii sensului existentei, omul avind nevoie de mult sprijin si de grija celor din jur. Indrumarea medicala, diagnosticul corect, tratamentul eficient si accesibilitatea serviciilor sint cele mai importante etape pentru a invinge lupta cu cancerul.

Statistici si necesitate

Conform Centrului de Statistica al Ministerului Sanatatii, in fiecare an, peste 60.000 de romani sint diagnosticati cu cancer, iar valorile cresc de la an la an. In acelasi timp, este dureros faptul ca se inregistreaza peste 46.000 de decese anual (raport aferent anului 2008).
Aparatele performante, de ultima tehnologie, au reusit, in plan mondial, sa ofere tratament 100% pentru cancerele in faze de evolutie a bolii, in care speranta de viata era minima.
Pe baza acestor nevoi fundamentale ale romanilor bolnavi de cancer, s-a infiintat primul Centru de Excelenta in Tratarea Cancerului, aici, in Romania - OncoFort.
Nucleul centrului il reprezinta departamentul de radioterapie, dotat cu un accelerator de particule de ultima generatie.
Foarte multi romani apeleaza la servicii medicale oncologice in strainatate, in cautarea unui diagnostic si a unui tratament eficient. Centrul ofera o alternativa pacientilor romani chiar la ei acasa, scutind bolnavii de cheltuieli suplimentare cu transportul si cazarea. Centrul urmeaza modelul austriac (aparatura, experienta, personal calificat) al uneia dintre cele mai renumite astfel de institutii din Europa.

Avantajele folosirii unui aparat de radioterapie de ultima generatie:
1. Precizie si acuratete net superioara tehnologiei anterioare
Radioterapia conventionala foloseste doze mari de radiatie pe locurile cu tumori din corp, putind dauna tesutului sanatos din jur. Scopul radioterapiei este ca tumora sa fie distrusa cu ajutorul energiei emise de aparat, insa, de multe ori, sint afectate si celulele sanatoase din jurul acesteia. Prin acuratetea sa, un accelerator de particule de ultima tehnologie limiteaza afectarea organelor vitale din jurul tumorii. Aparatul este dotat cu lamele autoajustabile, care iau forma tumorii, astfel incit radiatia sa fie focusata numai catre zona afectata. Acceleratorul modern inlocuieste metoda veche – cobaltoterapia –, tratind orice forma de cancer cu o precizie mai mare si intr-o perioada mai scurta. Pe linga faptul ca terapiile cu ultrasunete nu sint autorizate mondial, acestea limiteaza tratamentul pentru diferite categorii de cancer, sint dependente de dimensiunea tumorii si dureaza ore intregi, pe cind radioterapia de ultima ora se foloseste pentru orice tip de cancer, iar sedinta dureaza doar citeva minute.

2. Tehnica de conturare a tumorii este unica in Romania
Pentru a oferi pacientului cea mai buna rata de succes a tratamentului de radioterapie, fizicienii medicali analizeaza, impreuna cu doctorul radioterapeut, dosarul medical al pacientului, efectuind o simulare a planului de tratament. Cu ajutorul unui soft specific, medicul radioterapeut contureaza volumul-tinta de iradiere si organele de risc (conformationalul). La OncoFort, tehnica de conturare este unica in Romania si urmeaza modelul austriac. Combinatia optima de energii asigura eficienta tratamentului, de aceea planificarea tratamentului este considerata una dintre cele mai importante etape. Cind dosarul medical este complet si planul de tratament este validat de catre fizicenii medicali si doctorul radioterapeut, pacientul poate face programari pentru sedintele de radioterapie.

3. O sedinta de radioterapie dureaza doar citeva minute
O sedinta de radioterapie dureaza citeva minute, in functie de particularitatile fiecarui caz, si este monitorizata complet de catre echipa medicala OncoFort. Camerele video si interfonul asigura acces vizual si auditiv din camera de comanda, de unde se initiaza si se urmareste sedinta de tratament. Astfel, pacientul poate sa isi reia activitatea de zi cu zi fara probleme.

4. Tratamentul se poate folosi pentru toate tipurile de cancer
Aparatul ofera tratament pentru o gama variata de tipuri de cancer, situat la nivelul intregului organism (plamini, ficat, prostata, git, metastaze osoase, colon, sin, coloana, cap etc.).

“In Romania, decesele cauzate de cancer sint cu peste 20% mai numeroase decit cele de la nivel mondial (conform OMS), iar unul dintre principalele motive identificate este lipsa tratamentelor moderne de radioterapie. Din ultimele statistici oferite de Ministerul Sanatatii, din cei 385.000 de pacienti romani aflati in evidenta, o mare parte dintre cazuri pot urma un plan complet de radioterapie moderna”, afirma Mircea Gongu, medic specialist oncolog, Gral Medical.

In Romania, Centrul de Excelenta in Tratarea Cancerului – OncoFort – ofera servicii complete de radioterapie.
Incepind cu data de 9 decembrie 2010, pacientii pot face programare online pe site-ul oficial al centrului, www.oncofort.ro, sau direct, la call center: 021 323 00 00 (02).
 
         
 
3.0 - 4159 voturi