Marius Ghenea: "Romania are mare nevoie de educatie antreprenoriala"

Adaugata 2013-03-28, la ora 11:03:38
Marius Ghenea: Marius Ghenea este cel mai influent antreprenor roman, unul dintre putinii business-angels din Romania, omul care construieste branduri, investeste in afaceri destepte, pe care le vinde apoi pe sume incredibile. De asemenea, este mentor in proiectul Antreprenor 2.0, preda cursuri de business si imparte din experienta sa tuturor in cadrul emisiunii pe care o realizeaza “Arena Leilor”.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate revistei VIP, Marius Ghenea a vorbit despre importanta existentei educatiei antreprenoriale in Romania, despre  problemele antreprenoriatului romanesc, dar si depre rolul echipei in economia antreprenoriatului.

Care este principala problema in zona antreprenoriatului din Romania?
Principala problema a antreprenoriatului din Romania este lipsa unei strategii nationale de dezvoltare antreprenoriala. Aceasta strategie ar trebui sa se bazeze pe cativa piloni importanti, incepand cu educatia antreprenoriala, continuand cu solutii de finantare si mergand mai departe catre networking, mentoring si modele reale antreprenoriale pentru tanara generatie. In opinia mea, problema cea mai importanta este in realitate lipsa unei educatii antreprenoriale corespunzatoare, nu lipsa finantarii pe care o acuza, desi pe buna dreptate, multi antreprenori din Romania.

Mai are nevoie Romania de educatie antreprenoriala?
Romania are mare nevoie de educatie antreprenoriala si, din pacate, acest tip de educatie nu este inca inclusa in mod substantial in strategia nationala de educatie. In sistemele de invatamant occidentale, educatia antreprenoriala incepe inca din primii ani de scoala, in timp ce in Romania, in sistemul nostru de invatamant, primele ore de educatie antreprenoriala apar abia in ultimii ani de liceu, chiar si acestea nefiind bine ancorate si predate.
Avem foarte multe de imbunatatit din acest punct de vedere in Romania si, din pacate, nu este ceva ce putem dobandi peste noapte, astfel ca doar urmatoarele generatii vor beneficia poate in intregime de o noua strategie de dezvoltare antreprenoriala in Romania. Insa ca sa avem acele rezultate peste 10-15 ani, trebuie sa incepem acum!

Ce va face sa credeti ca shoppingul online va fi liderul viitorului?
In primul rand, trendurile de dezvoltare a comertului online pe pietele mature, unde acesta a ajuns deja sa detina o cota procentuala majora din totalul comertului de retail general. Romania urmeaza si ea acelasi trend, cu o intarziere de cativa ani, ce e drept.
In al doilea rand, proliferarea accesului la Internet si a infrastructurii IT, atat cea fixa, cat si cea mobila, anuleaza orice bariere pe care anumiti cumparatori le-ar fi putut avea in trecut cu privire la cumparaturi online.
Avantajele acestui tip de comert sunt evidente: pret mai bun, economii de timp, livrare convenabila, informatii complete, gama foarte larga de produse disponibile, siguranta achizitiilor, etc. Este doar o chestiune de timp pana cand majoritatea cumparatorilor va intelege aceste avantaje si ei vor incepe sa cumpere online, deci sa beneficieze de ele.

Cele mai vandute produse in 2013 vor fi…
In continuare, notebook-urile si telefoanele mobile vor fi cele mai vandute produse pe zona IT&C, insa estimam din ce in ce mai multe vanzari pe categoriile moda si accesorii, chiar daca in trecut se considera ca acestea sunt mai greu de vandut online.

De foarte multe ori ati declarat ca, pentru a avea succes, un antreprenor trebuie sa aiba o echipa. De ce este atat de importanta echipa?
Sustin valoarea si importanta echipei nu doar in activitatile antreprenoriale, ci si in orice alta activitate umana. Nu poti realiza nimic relevant fara a lucra alaturi de o echipa, iar acest lucru este demonstrat de intreaga istorie umana, dar si de istoria antreprenoriatului. Succesele antreprenoriale remarcabile au fost mai intotdeauna succese de echipa, chiar daca uneori un singur om sau o singura imagine a fost asociata cu acel succes. Rolul echipei in activitatea antreprenoriala este de a utiliza complementaritatile necesare in orice proiect si de a asigura toate rolurile tipice intr-o afacere. Insa o echipa excelenta trebuie sa se bazeze atat pe complementaritatea abilitatilor si resurselor membrilor sai, dar si, foarte important, pe valori comune, impartasite. Daca cei ce formeaza o echipa nu au valori similare, echipa nu va functiona pe termen lung.  

Sunteti mentor in Proiectul Antreprenor 2.0. Ce parere aveti despre potentialul tinerilor?
Am fost deja la Bucuresti si Cluj cu Antreprenor 2.0, am avut o prezenta excelenta in ambele orase, atat numeric, dar si in ceea ce priveste interesul, calitatea si entuziasmul antreprenorilor care au participat. Urmeaza sa ajungem in mai multe orase mari din tara cu acest proiect social de dezvoltare antreprenoriala, respectiv la Iasi, Timisoara, Craiova, Ploiesti, Brasov si Constanta. Au fost deja propuse multe proiecte de business cu potential bun de dezvoltare, pe diverse domenii de activitate. Pana la sfarsitul programului vom selecta 24 proiecte castigatoare, care vor primi si microfinantare dar si suport de mentoring, foarte important pentru orice start-up.

Cum trebuie sa fie start-up-urile care vor primi finantare?
Aceste start-up-uri pot fi din orice domeniu de business, nu exista limitari din acest punct de vedere. Ne intereseaza sa vedem idei si proiecte cat mai bune, cat mai realiste, dar si cu potential de dezvoltare cat mai bun. Selectia va fi facuta de consultanti de business, voi fi si eu personal implicat, iar castigatorii vor fi desemnati pe baza unui numar de criterii standard. Tot procesul va fi transparent si bazat de feed-back consistent pentru toti, deoarece ne dorim ca si cei care poate nu vor castiga sa primeasca totusi feed-back si programul sa le fie tuturor de folos.

“Este mult mai important sa invatam din toate greselile care ne-au determinat sa regretam ceva, decat sa contorizam regretele dintr-o viata”
In 2013 v-ati propus sa scrieti o a doua carte. Cui se va adresa noul volum care urmeaza sa iasa de sub lumina tiparului?
Cu siguranta tot antreprenorilor, dar este un proiect care va mai dura. Probabil vom vorbi despre el din nou in ultima parte a anului.

In calitate de membru al Consiliului Administrativ Tarom, cum v-ati propus sa contribuiti la relansarea liniei aeriene?
Prin experienta mea in diverse domenii de business, prin experienta mea in companii private, inclusiv in companii medii si mari. De asemenea, prin faptul ca am lucrat si am condus toata viata companii cu o guvernanta corporativa corecta, asa cum este absolut necesar sa implementam si la Tarom.
In particular, cred ca pot ajuta si cu experienta mea din zona de IT si online, acolo unde Tarom poate si trebuie sa se dezvolte foarte rapid in urmatorii ani.

Aveti vreun regret pana la acest moment in plan personal? Dar in plan profesional?
Sigur ca au fost si regrete… Practic, in viata, de fiecare data cand spui “imi pare rau” sau “imi cer scuze” inseamna ca ai niste regrete, fie pentru anumite decizii sau actiuni de business, fie in plan personal. Este mult mai important sa invatam din toate greselile care ne-au determinat sa regretam ceva, decat sa contorizam regretele dintr-o viata. Daca invatam din toate greselile noastre (si, bineinteles, si din greselile pe care le vedem la altii), cu siguranta vom invata foarte mult, pe parcursul unei vieti personale sau a unei cariere profesionale. Asa se dobandeste experienta, asa se atinge excelenta in business…

de Madalina Bucur - 4963 afisari
 
         
 
3.0 - 5373 voturi