Laszlo Borbely: "Multi dintre politicieni sunt profitori"

Adaugata 2012-01-09, la ora 18:39:27
Laszlo Borbely: Laszlo Borbely, politicianul roman de etnie maghiara care indeplineste functiile de deputat de Mures in Parlamentul Romaniei si ministru al mediului in Guvernul Boc, lupta de fiecare data pentru a obtine ceea ce este in favoarea etniei pe care o reprezinta, fara prea multe ezitari. Presedinte al Fundatiei Culturale „Dr. Bernady Gyorgy” din Targu-Mures (din 1991) si cadru didactic asociat la Universitatea Sapientia din acelasi oras, Borbely nu este adeptul compromisului, reusind de fiecare data sa surprinda prin declaratiile sale: cu toate ca ministerul pe care-l gestioneaza deruleaza programe care incurajeaza utilizarea energiei alternative sau a achizitionarii masinilor hibrid, de teama “gurii lumii”, cetateanul Laszlo Borbely nu va apela la aceste programe cand, peste doi ani, isi va achizitiona o masina ecologica… Cum reuseste insa politicianul sa faca fata provocarilor din parlament si din viata de zi cu zi, veti afla din interviul acordat revistei VIP.

V-ati pierde “obiectul muncii” daca nu ati mai insista pe modificarea primului articol din Constitutie? V-ar mai ataca nationalistii? UDMR cere modificarea primului articol si obtine alte puncte.
Nu. Eu cred ca la acest punct din Constitutie ar trebui renuntat, pentru ca este o problema a trecutului cea cu statele nationale. Insa, in ceea ce priveste conceptia si prezenta minoritatilor si ideea de a modifica respectivul articol, probabil ca va fi mult mai putin discutata aceasta problema. Deja nu se mai discuta cum se discuta acum 15 ani. Daca legislatia ar clarifica anumite aspecte - cum este Legea minoritatilor, ar fi mai simplu. Asa cum inscriptiile bilingve nu mai deranjeaza acum, desi erau o sperietoare pentru multi care doreau sa arate nationalismul ieftin, asa este si cu Legea minoritatilor. E asa un fel de bau-bau care, daca ar fi aprobata, ar fi mult mai bine pentru minoritati. Cu timpul, probabil noi ne-am pierde o parte din obiectul muncii…

Politicienii UDMR sunt perceputi ca fiind foarte seriosi. Multi romani spun ca ar vota cu UDMR…

Sunt mandru. Avem organizatii in Olt, Gorj, unde sunt si romani membri ai UDMR. Este firesc…

Sunteti ministrul mediului, minister ce promoveaza intens folosirea energiei alternative. Dvs., acasa, ati apelat vreodata la eoliene, panouri solare etc.?
Eu, nu. Aici, in Capitala, dintotdeauna am stat la hotelul Bucuresti, de 20 de ani.

Sotia dvs. lucreaza la postul national de radio?
Da, lucreaza, insa la Targu-Mures, nu aici.

Dar acolo, la Targu-Mures, locuiti la casa?
Da.

Si nu va bate gandul sa apelati la eoliene, la panouri solare?
Ba da, dar pana acum chiar nu am avut timp sa ma ocup de asa ceva.

Dar la masina electrica nu v-ati gandit?
Ma gandesc sa-mi iau un hibrid. Acum am insa o masina destul de buna, care ma mai duce inca vreo doi ani.

Dar nu sunt cam scumpe masinile hibrid, in raport cu cele clasice?
Da, sunt putin mai scumpe, dar acum sprijinim achizitionarea masinilor hibrid de catre populatie cu sume pana la 1.700 de euro.

Veti apela la programele gestionate de Ministerul Mediului pe energia alternativa sau masinile ecologice?
Probabil ca nu. Ar spune apoi altii ca uite, domnule, ce face. Dar in calitate de cetatean as avea dreptul.

La fel veti proceda si cu masina? Va veti refuza dreptul la subventie?
Stiti, la noi, mentalitatea e paguboasa… Pe buna dreptate se spune, uneori, ca politicienii sunt o categorie privilegiata si ca sunt niste profitori. Multi dintre ei sunt profitori… Ar trebui sa facem distinctie: probabil ca da, multi dintre ei fac excese, dar institutiile statului trebuie sa-si faca treaba si sa ia masuri cand se fac aceste excese.
de Ella Nica - 5527 afisari
 
         
 
3.0 - 5133 voturi