Alina Manole: Am norocul de a avea un public foarte inteligent

Adaugata 2011-09-22, la ora 09:57:10
Alina Manole: Am norocul de a avea un public foarte inteligent Sociolog si folkista, Alina Manole este, mai presus de toate, un om care daruieste celor din jur: luni patrate, colectii de pitici, prieteni invizibili sau povesti de dragoste. A lansat in 2009 albumul "Luna patrata": 12 piese care vorbesc despre iubire, in formele de manifestare exuberante sau neconventionale, mature sau incipiente, cu umor, ironie si tandrete. Urmeaza lansarea celui de-al doilea album, "Dragoste in 3", programata pentru 30 septembrie. Pana atunci, aflam de la Alina Manole ce o bucura in viata de zi cu zi, despre cantecele de sertar carora inca nu le-a venit timpul scenei, dar si despre cum a reusit sa construiasca un brand de succes care-i poarta numele.

Ce te bucura in viata de zi cu zi?
Ma bucur de fiecare discutie inteligenta, de fiecare om pe care viata mi-l scoate in cale si care vrea mai mult de la viata decat sa se expuna cancan-urilor subtiri din media. Am norocul de a avea un public foarte inteligent, peste medie, cu bun simt si cultura. Oamenii destepti, ei ma bucura!

A daunat vreodata capacitatea ta de analiza si precizia creativitatii muzicale? Ne poti spune in ce context?
Creativitatea ramane un proces care ma ia prin surprindere si care activeaza energii altfel. Cand scriu un cantec, orice ratiune dispare. Ramane o stare, acea stare in care te desprinzi de tine scriind. Analiza intervine ulterior, cand incep sa se adauge linii mai ample si cand cantecul devine mai elaborat prin reunirea de instrumente, altele decat chitara de baza. Da, am cantece de sertar, carora inca nu le-a venit timpul scenei... acum ca ma gandesc la ele, imi dau seama ca nu rational am decis sa ramana acolo, ci tot datorita unei senzatii aparte, dinauntru.  

Cum ti-ai construit, daca este vorba de o constructie, cariera muzicala? Sau este o pasiune careia ii acorzi mai mult timp dupa orele de munca?
Am revenit in muzica dupa ani de munca de asfalt si viata “normala”. A durat ceva pana sa-mi dau seama ca am timp pentru doua meserii: sociologia si muzica. Nu puteam reveni insa oricum, iar lansarea primului album folk-jazz a fost dovada. Criticii au spus ca in zona aceasta de muzica nu au mai vazut de ani de zile un spectacol de lansare asa cum a fost cel din 2009. Ma straduiesc acum sa depasesc din nou standardele, cu lansarea albumului "Dragoste in 3". A fost un proces constient de constructie a unui brand si aici a intervenit mult profesia pe care o am. In plus, o data cu primul album, am deschis o casa de discuri care are deja albume la activ pentru artisti extrem de buni din genuri muzicale diverse: folk, rock, nu-jazz, electro. S-au imbinat frumos lucrurile. Evident, mult din ce insemn acum ca artist se datoreaza publicului pentru ca, oricate eforturi si strategii ar exista, platitorul de bilet este cel care confirma ca omul de pe scena merita. Faptul ca toate concertele din ultimul an au fost "sold-out" ma face sa vreau sa ofer si mai mult celor care vin la spectacole. 
de Ancuta Balan - 6268 afisari
 
         
 
3.0 - 5733 voturi