Vasile Astarastoae: "Sint dator celor care m-au ales si m-au sustinut  in momentele grele"
    POZA:

Vasile Astarastoae: "Sint dator celor care m-au ales si m-au sustinut in momentele grele"

Prof. dr. Vasile Astarastoae a pasit in noul an cu optimism. Recistigarea functiilor de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi (UMF) i-a redat inca o data increderea in sine, intr-o perioada in care norocul parea sa-l fi ocolit. Cu toate ca este cercetat de DNA si de Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru abuz in serviciu si conflict de interese, Vasile Astarastoae este decis sa lupte pentru pastrarea universitatii in prima liga de cercetare avansata si pentru consolidarea pozitiei Colegiului Medicilor in favoarea unui sistem de sanatate orientat catre pacienti.

In spatele profesionistului Asta­ras­toae se ascunde insa un „traditionalist“, o personalitate care a reusit sa mentina echilibrul atit pe plan familial, cit si in cel social. Controlindu-si accesele de egocentrism cu o dexteritate demna de invidiat, presedintele Colegiului Medicilor pune victoriile profesionale pe seama instruirii primite de la profesorii sai, pe sprijinul familiei si, nu in ultimul rind, pe seama Di­vi­ni­ta­tii…

Desi a existat o puternica actiune de denigrare impotriva dvs., ati fost reales presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si rector al UMF Iasi. Cum ati reusit aceasta performanta?
S-au dus multe „batalii“ pentru a ma inlatura, in care au fost implicate institutii ale statului, si asta pentru ca sint o voce incomoda si neafiliata politic. Cu toate acestea, am reusit sa le cistig gratie electoratului caruia m-am adresat: medicii si cadrele didactice din in­va­ta­mintul medical, care sint persoane cu un anumit grad de cultura si care fac parte din elita, fiind greu manipulabile prin astfel de metode murdare. Ei au analizat ce am facut pina in prezent,
care este planul pentru viitor si au decis ca impreuna trebuie sa dam viata acelor idei si ca nu ii voi vinde niciodata pentru avantaje individuale, fiind mai important sa construiesti decit sa distrugi. Pentru mine, alegerile au fost mai putin importante din perspectiva functiilor pe care le voi ocupa, cit mai ales din punctul de vedere al sustinerii morale acordate de colegii mei.

Ati sarbatorit acest succes intr-un mod mai special, tinind cont ca el s-a inregistrat in preajma sarbatorilor de iarna?
Totdeauna am crezut in ideea potrivit careia spiritualitatea face parte integranta din personalitatea umana, considerind sincer ca perioada Sfintelor Sarbatori a influentat rezultatul acestor batalii. Cit priveste sarbatorirea victoriei, pentru ca am fost obosit, nu am organizat evenimente deosebite… I-am multumit lui Dumnezeu, m-am odihnit si mi-am incarcat bateriile pentru 2012, care va fi un an greu…

La ce va obliga in continuare aceste onorabile functii?
In primul rind, este o mare responsabilitate, mult mai mare decit pina acum, deoarece sint dator celor care m-au ales si m-au sustinut in acele momente grele. Toate actiunile mele se vor baza pe ideea de libertate si demnitate profesionala: pe de o parte, libertate, demnitate si autonomie universitara la UMF, iar pe de alta parte, pastrarea acesteia in cadrul celor 12 universitati de cercetare avansata. De asemenea, afirmarea Colegiului Medicilor ca o
voce competenta si responsabila, precum si implicarea sa in dezvoltarea unui sistem de sanatate umanist si centrat pe pacient vor fi o alta coordonata a demersurilor viitoare.

In 2011 ati avut serioase probleme cardiologice, din aceasta cauza impunindu-se chiar si internarea. Considerati ca starea dvs. de sanatate va va permite sa depasiti incercarile la care veti fi supus?
Dupa cum ati spus, au fost probleme… Totusi, nu le consider chiar atit de serioase. Starea de sanatate implica nu numai starea fizica, dar si pe cea psihica, sociala sau culturala. Din acest punct de vedere, ma simt mai mult decit valid sa imi continui programele.

Manipularea genetica poate duce la disparitia speciei umane
Cazurile de malpraxis sint percepute diferit de oamenii de rind si de mass-media, aceasta din urma avind tendinta de a augmenta cazul in sine. Care este, de fapt, adevarata „fata“ a acestor erori medicale?
Intr-adevar, in goana dupa senzational si dind dovada de lipsa de profesionalism si superficialitate, mass-media exagereaza aceasta problema si, mai grav, o alimenteaza, la­sind impresia unui fenomen de proportii ingrijoratoare. Trebuie sa fie foarte clar: malpraxisul inseamna ras­pun­dere juridica civila si, pina in prezent, este strict de competenta instantelor de judecata.
In al doilea rind, trebuie sa se in­te­lea­ga, la fel de clar, ca in practica medicala exista incidente si accidente care nu tin de activitatea medicului, ci de gradul de cunoastere stiintifica, de mijloacele pe care medicul le are la indemina si de particularitatile individuale, genetice ale pacientului. Cu alte cuvinte, medicul lucreaza cu „stofa“ bolnavului…
Si, nu in ultimul rind, trebuie sa intelegem ca medicii sint foarte multi, ca fiecare medic ia decizii individuale, ca fiecare medic este om si ca oricine poate gresi… De abia atunci vorbim despre raspunderea acestuia pentru acel caz, cel mai important lucru fiind acoperirea prejudiciului creat pacientului prin greseala. Abia in subsidiar se vor face demersuri pentru pedepsirea medicului nu in functie de gravitatea prejudiciului, ci in functie de gravitatea greselii pe care a savirsit-o.

Cit de importanta este bioetica in practica medicala actuala?
Daca ma intrebati pe mine, daca bioetica nu e, nici practica si cercetare medicala nu e… Bioetica vine si aduce constiinta stiintei. Daca ii intrebati pe altii, incepind de la politicieni si decidenti, pina la profesionisti din domeniul medical, atunci s-ar putea sa primiti si alte raspunsuri… Unele dintre ele vor postula ca bioetica este doar o moda sau ca este conservatoare si se opune libertatii cercetarii. Altele vor sustine ca bioetica este o iluzie, pentru ca incearca sa construiasca o lume ideala intr-o lume reala. Pina la urma, bioetica este o modalitate de educatie in spiritul dezbaterii, fiind un instrument de protectie a drepturilor omului in domeniul biomedicinei, care pune in­tre­bari, probleme, raspunsul tinind de spiritualitatea individuala…

De cind cercetarile in domeniul clonarii au devenit o preocupare constanta a oamenilor de stiinta, omul a ajuns sa se substituie lui Dumnezeu. Cit de etica este aceasta practica?
Vorbeam mai inainte despre faptul ca stiinta trebuie sa aiba si constiinta. Sintagma nu imi apartine, dar ader la ea. Secolele revolutiilor stiintifice si tehnice au aratat ca stiinta nu este neutra si ca rezultatele ei au aspecte duale, in functie de cum le utilizeaza persoana umana. Din acest punct de vedere, revolutia in genetica impune si un demers meditativ, filosofic. Este omul capabil sa stapineasca rezultatele cercetarii sale sau creeaza o arma mult mai teribila decit arma atomica? In absenta raspunsului la aceasta intrebare, tinind cont de imperfectiunile fiintei umane, manipularea genetica poate duce la sfirsitul speciei umane, la disparitia ei, chiar daca o inlocuim cu alte fiinte, poate mult mai performante, poate perfecte, dar care nu poarta apelativul de om.

Faptul ca v-ati nascut in Falticeni, un orasel de provincie, v-a influentat viitoarea cariera?
Falticeniul nu a fost cunoscut prin industrie, ci prin mediul cultural deosebit pe care l-a avut, prin scoala de performanta si prin atmosfera de toleranta. Datorez evolutia mea ulterioara acestei atmosfere si scolii din Falticeni, profesorilor mei, incepind de la cei din scoala primara pina la cei din gimnaziu. Si, bineinteles, datorez totul familiei mele… Tot de Falticeni ma leaga si cele mai frumoase amintiri din viata mea, cum ar fi obiceiurile traditionale specifice zonei, cind noi, copiii, mergeam cu buhaiul la urat, dar si urmarirea scenetelor si dansurilor „mascatilor“...
 
         
 
3.5 - 2 voturi