Razboiul scenariilor insolite la Oscar 2012

Cu doar o saptamina inaintea anuntarii nominalizarilor la Oscar (24 ianuarie), majoritatea devoratorilor de cinema s-au intrecut in a anticipa care vor fi filmele ce vor obtine cel mai important premiu din lumea cinematografiei mondiale. Dintre toate site-urile si publicatiile care au lansat diferite topuri Oscar 2012, imdb.com si indiewire.com
s-au situat poate cel mai aproape de adevar, stabilind ca The Artist, The Descen­dants, The Help si Hugo au sanse reale in lupta pentru ocuparea locului I… Care vor fi marii cistigatori si marii perdanti, vom afla in cadrul Galei Premiilor Oscar, ce va avea loc pe 26 februarie 2012, la Kodak Theatre. Pina atunci va prezentam citeva dintre cele mai bine cotate filme aspirante la trofeu…

Potrivit indiewire.com, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului si scenaristului francez Michel Hazanavicius, The Artist, este marea surpriza a premiilor Oscar 2012. In afara de abordarea cel putin ciudata pentru secolul al XXI-lea, un film alb-negru si mut, The Artist nu are pe generic superstaruri sau actori de talie mondiala, John Goodman si Malcolm McDowell fiind singurele nume cunoscute publicului larg din alte pelicule, pina si ei distribuiti in roluri secundare… Ca si Discursul regelui, revelatia Oscarurilor de anul trecut, The Artist a punctat deja in cadrul Festivalului de Film de la Cannes, unde a obtinut premiul pentru Cel mai bun actor, dar si la Globurile de aur, avind nici mai mult, nici mai putin de sase nominalizari. Lungmetrajul lui Hazanavicius spune povestea unui mare actor de la Hollywood care, in timpul tranzitiei de la filmul mut la cel sonor, nu poate sa inte­leaga si sa se adapteze noilor reguli, ajungind sa piarda totul. Pe de alta parte, in paralel cu zbuciumul actorului ratat, ni se prezinta si ascensiunea unei tinere admiratoare pe care a ajutat-o sa paseasca pe platourile de filmare.
Daca The Artist si-a cistigat locul printre favoriti printr-o serie de artificii de constructie regizorala, ocupantul locului al doilea in cursa pentru o posibila nominalizare, The Descendants, a mizat pe distributie (actorul George Clooney in rolul principal) si pe povestea interesanta.
Alexander Payne, regizor, scenarist si producator, si-a adjudecat deja un Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat, premiu obtinut pentru lungmetrajul Sideways, avind si alte doua nominalizari pentru Cea mai buna regie si Cel mai bun scenariu bazat pe un alt material. Favorit la Oscar chiar dupa premiera de la Festivalul de la Toronto, The Descendants are ca subiect central drama unei familii: tatal a doua fete, care si-a neglijat pina atunci familia din diferite motive, trebuie sa isi ia inima in dinti si sa le ingrijeasca, pregatindu-le sufleteste pentru moartea iminenta a mamei lor, aflata in coma de ceva vreme…

Romantismul si povestile inedite, ingrediente-cheie in cursa pentru Oscar
Primul film 3D al regizorului Martin Scorsese, Hugo, se afla si el printre favoritii la Oscar 2012, epatind prin numarul mare de actori cunoscuti (Ben Kingsley, Jude Law, Sacha Baron ­Cohen), dar si prin firul narativ incitant despre Hugo Cabret (Asa Butterfield), un tinar care a ales sa traiasca intr-un loc secret dintr-o gara din Paris. Bazat pe best­sellerul The Invention of Hugo Cabret, de Brian Selznick, actiunea filmului Hugo se croseteaza in jurul unei chei in forma de inima care deschide un automat misterios (un robot mecanic care scrie), pe care tatal tinarului i l-a lasat drept mostenire.
The Help, lungmetrajul regizorului Tate Taylor, este o alta optiune a celor care incearca sa ghiceasca nominalizarile din lista oficiala. Cunoscut mai degraba din cele 18 filme in care a jucat in diferite roluri, Tate Taylor s-a intrecut pe sine, adaptind cum nu se poate mai bine romanul scris de Kathryn Stockett si folosindu-se de personalitati feminine din lumea cinematografiei, printre care Emma Stone si Jessica Chastain, renumita Sissy Spacek, Viola Davis, dar si Bryce Dallas Howard. Ca si in cazul celorlalte nominalizari ipotetice, si filmul lui Taylor mizeaza pe ineditul scenariului: o autoare din anii ’60 scrie o carte despre cum este sa fii servitoare in sudul Statelor Unite…
Regizorul Woody Allen are toate motivele sa spere la un binemeritat Oscar dupa ce comedia Midnight in Paris a ajuns in topul preferintelor devoratorilor de cinema. Distributia este si ea una pe masura celebritatii regizorului: Owen Wilson, Rachel McAdams, Michael Sheen si chiar si sotia lui Nicolas Sarkozy, Carla Bruni, apar intr-o productie hollywoodiana despre Gil, un scriitor de succes din cetatea filmului, care viziteaza capitala Frantei insotit de sotia sa si de socri. Aici, artistul cuvintelor traieste o experienta unica, fiind trimis inapoi in timp, in anii 1920, unde intilneste personalitati marcante ale secolului al XX-lea, cum ar fi Salvador Dali, Ernest Heming­way sau Pablo Picasso. De fapt, intreaga poveste din cadrul romantic parizian nu este decit o refulare a lui Woody Allen, care nu a fost suficient de puternic pentru a ramine in Paris… „M-am gindit si eu la aceasta, dar nu am avut tupeul sa o duc pina la capat. Am fost prea las. Gindindu-ma in retrospectiva, ar fi trebuit sa ramin. As fi fost deja parizian de ani buni“, a declarat Allen intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul zilei. Desi a fost nominalizat de 18 ori la Oscar, pentru regie si scenariu, Woody Allen a cistigat rivnita statueta doar de trei ori…

Leonardo DiCaprio si Steven Spielberg, doua surprize placute…
Si lista favoritilor nu se opreste aici… Conform imdb.com, cu sanse reale de a aparea printre nominalizarile oficiale ­este si filmul lui Clint Eastwood, J. ­Edgar, in care rolul principal este interpretat magistral de Leonardo DiCaprio, aflat acum in pielea lui J. Edgar Hoover, directorul FBI-ului si unul dintre cei mai influenti oameni ai secolului trecut. Pe acelasi podium se afla fara probleme si pelicula The Iron Lady, in regia lui Phyllida Lloyd, in care Meryl Streep a uimit criticii de film printr-o interpretare impecabila din punctul de vedere al mimicii, al manierelor si al tonului vocii fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher.
Steven Spielberg, devenit celebru gratie temelor SF abordate in majoritatea filmelor regizate, si-a evidentiat latura sensibila a personalitatii sale atunci cind a regizat War Horse, o ecranizare care isi merita locul pe listele neoficiale ale nominalizarilor. Pornind de la o intimplare aparent banala, despartirea calului Joey de dresorul sau, Albert, filmul urmareste indeaproape calatoria calului folosit pe front, care reuseste sa modifice pentru totdeauna viata si modul de a percepe realitatea tuturor celor din jurul sau.

A 84-a editie a Oscarurilor a adus modificari importante
Dincolo de filmele mai mult sau mai putin criticate, editia de anul acesta a Oscarurilor a consemnat si o serie de schimbari. Printre cele mai importante se numara cele cinci sau zece nominalizari de la categoria Cel mai bun film (asadar, nu mai exista un numar fix), permanentizarea categoriei Cel mai bun film de animatie, dar si intrarea in cursa a documentarelor care au aparut in cinematografe intre 1 septembrie 2010 si 31 decembrie 2011. In fine, o ultima modificare este legata de nominalizarile de la categoria Cele mai bune efecte vizuale: propunerile pentru cele cinci filme de pe lista oficiala au fost anuntate cu zece saptamini mai devreme decit lista oficiala a nominalizarilor.
de Alexandru Stratan - 1421 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi