Sergiu Nicolaescu despre "Ultimul corupt din Romania": "E socant!"
    POZA:
   
 

Sergiu Nicolaescu despre "Ultimul corupt din Romania": "E socant!"

Celebrul regizor Sergiu Nicolaescu se pregateste pentru lansarea celui mai recent film al sau, Ultimul corupt din Romania, o continuare a filmului Poker, aparut in anul 2010. Pe scurt, scenariul filmului Poker vorbeste despre patru prieteni, Titel, Horia, Claudiu si Marcel, care joaca poker din liceu. Multi ani mai tirziu, Claudiu devine senator, proaspat divortat, are o amanta, pe Monica. El isi chema prietenii pasionati de poker la Snagov, insa ajung doar trei dintre ei, care sint invidiosi pe absentul Marcel, arhitect de succes in SUA. Titel vrea si el sa fie senator, asa incit da mita in toate directiile, fara sa-i pese de faptul ca actiunile lui ii pun postul lui Claudiu in pericol. Spre final, cei trei afla cu stupoare ca Marcel nu lipseste intimplator, acesta fiind la o revolutie in Kazahstan, iar frumoasa Monica e mai mult decit o biata amanta de senator. Sergiu Nicolaescu recunoaste faptul ca povestea ambelor filme este inspirata din realitatea societatii noastre...

Pe 17 februarie va avea loc premiera filmului, ce se vrea o continuare a povestii din Poker. Am inteles ca actiunea, de data aceasta, este mai complicata. Titel (interpretat de Valentin Teodosiu) devine senator…
Nu este asa complicat, pentru ca tot o comedie ramine. Numai ca acum apare si personajul Marcel. Ion Ritiu este actorul care-i da viata acestuia. Cu el incepe filmul si cu revolutia din Kazahstan, cea de la sfirsitul filmului Poker, revolutie pe care am intuit-o. La citeva zile de la lansarea filmului meu, in 2010, televiziunile transmiteau imagini cu protestele din Kazahstan…

De ce i-ati schimbat titlul? Filmul trebuia sa se numeasca Poker 2…
Mi s-a parut ca Ultimul corupt din Romania atrage mai bine atentia decit Poker. E socant.

Sa intelegem ca este un titlu optimist, care lasa o raza de speranta?
E o ironie la adresa societatii actuale. Iti dai seama ca ultimul corupt din Romania nu exista…

Regretati faptul ca ati terminat scenariul mai devreme si nu ati putut sa inserati in acesta si revoltele de strada care se petrec acum?
Nu regret nimic. Filmul este binevenit, dupa parerea mea. Iar faptul ca sint proteste la noi in tara face ca actiunea acestui film sa fie la ordinea zilei. Oarecum am prevazut…

Cum le raspundeti celor care spun, mai in gluma, mai in serios, ca ati regizat Revolutia din 1989?
Daca regizam Revolutia din 1989, iesea mai bine. Eu nu regizez prostii. Revolutia s-a facut pulbere! Vedeti si dvs. rezultatele: unde am ajuns astazi si unde eram si ieri, si alaltaieri. Am intrat intr-un dezastru, dar revolutia a fost o intentie buna. Nu putea sa fie lupta pentru putere...

„Monarhia si comunismul sint doua lucruri anormale“
Considerati ca aceste proteste se vor concretiza, in curind, intr-o noua revolutie?
Vreau sa mentionez un lucru. Revolutia si lupta pentru putere sint doua lucruri diferite. Revolutia nu o face un om. Ea schimba un regim, nu schimba o putere. Un exemplu: lovitura de stat este schimbarea unui guvern. Dar, cind se schimba regimul, se schimba toate relatiile sociale, economice si politice; din acel moment este revolutie. Ei, revolutie a fost cea din Franta, revolutia comunista la noi in Romania si Revolutia din ’89. Numai ca, dupa fiecare revolutie, urmeaza lupta pentru putere. Asta e altceva. Una dintre ideile filmului este „Ce naiba, nu mai exista nicio tara care sa mai faca o revolutie?“.
Dar sa stiti ca sint mai multe idei pe care le am, nu exista numai una. Fac o ironie la adresa societatii de astazi, care e plina de idei, trebuie sa recunoasteti.

Atunci, cum comentati aceste miscari de protest?
Eu nu comentez ca om politic, comentez ca regizor. O noua revolutie nu se mai poate face. O revolutie inseamna schimbari sociale. A venit comunismul si a intrat cind a fugit regele Mihai din tara, in 1947, atunci a fost revolutia comunista. La revolutia din 1989, comunistii au picat si le-au luat locul capitalistii. Ma rog, democratia… Pentru ca lumea, am invatat-o noi, se imparte in doua: capitalistii si comunistii. Nu este insa chiar asa. Lumea se imparte oricum in mai multe…

Circula pe internet mai multe petitii ce sustin diverse cauze. Una dintre acestea se refera si la reinstaurarea monarhiei…
Doamne fereste! Sa ne pazeasca Dumnezeu de prostia aceasta! Adica cum? Sa devenim noi monarhie din nou? Romania? Cu un rege care are 92 de ani? Sa fim seriosi… Eu nu sint de acord cu monarhia. Monarhia si comunismul sint doua lucruri anormale.
de Anca Lapusneanu - 1617 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi