Raed Arafat: povestea omului care sfinteste locul

Si-a dat demisia dintr-un motiv clar, anuntind ca, daca poate discuta liber Legea sanatatii, se va intoarce in minister... Din cauza criticilor aduse pachetului legislativ privind reforma sistemului sanitar, dupa un schimb de replici cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, a demisionat pentru o saptamina, perioada in care postul de subsecretar de stat a fost ocupat de medicul Andrei Georgescu. Este vorba de nimeni altul decit Raed Arafat, fondatorul SMURD Romania, care, in urma protestelor, dar si a unei mai bune comunicari, a fost repus in functie de catre premier, legea criticata fiind retrasa de la dezbaterea publica.

Cu toate ca motivul pentru care a plecat din Ministerul Sanatatii nu mai exista, Raed Arafat a fost socat de sustinerea si increderea populatiei, lucru pe care l-a marturisit intr-o declaratie de presa sustinuta la scurt timp dupa anuntarea revenirii sale in minister.  Asemeni celor mai multi confrati ai sai, doctorul Raed Arafat s-a dedicat salvarii de vieti omenesti, nestiind sa spuna „NU“ atunci cind i se solicita aju­torul in privinta unei probleme de sanatate. Nu o face din dorinta de a fi placut si acceptat de cei din jur. Asa ­este construit Raed Arafat!
Nascut la Damasc, unde a locuit doar citeva zile, Arafat s-a mutat cu familia in Cisiordania, in Nablus, oras ce apartine acum Palestinei. In Nablus a trait pina la aproape 16 ani, imediat dupa liceu ajungind in Romania. Omul care a pus bazele SMURD se bucura de un capital imens de imagine, iar acest lucru a fost demonstrat, cu prisosinta, daca mai era nevoie, zilele trecute: daca nu ar fi anuntat categoric ca nu il intereseaza politica, aproape ca am fi putut spune ca s-a descoperit un... „prezidentiabil“. Daca SMURD-ul lui Arafat isi face treaba in modul cel mai profesionist, este si meritul structurii militarizate a pompierilor, precum si al „incapatinarii“ ­celui care a pus bazele unui sistem de urgenta ce a ajuns emblematic pentru aceasta parte a Europei. Evident, faptul ca, practic, Ministerul de Interne, prin pompierii sai, este parte a SMURD, ­face ca sistemul sa functioneze, si asa este normal, daca tinem seama de faptul ca vorbim de o institutie militarizata, in care regulile sint reguli pentru a fi respectate, nu doar enuntate...

Munca? O... „nebunie“ de-o viata
Si astazi, Raed Arafat ilustreaza cu prisosinta povestea de succes a omului care sfinteste locul, care a facut pentru tara noastra mai multe decit multi dintre noi, cei nascuti intre granitele acesteia. Pentru el, munca este un mod de existenta, „o nebunie“ cu care traieste impacat, iar nebunia aceasta a facut ca povestea sa dureze... La 14 ani, pe cind era la liceu, adolescentul Raed Arafat era fascinat de nimic altceva decit de medicina, in special cea de urgenta. Inca din copilarie, viitorul coordonator SMURD mergea la pompierii din orasul in care a crescut, la interventii, ba ajunsese, la virsta la care multi se joaca doar, sa tina adevarate cursuri de prim-ajutor, in caz de urgente, cu prietenii si colegii sai...
In familia lui Raed Arafat au existat doua traditii, de mai multe generatii: ingineria, din partea tatalui, la rindul sau inginer, si medicina sau farmacia, din partea mamei. Tatal isi visa baiatul inginer, pentru ca isi dorea sa-i calce pe urme, insa calculele sale pareau exacte doar la inceputuri. Timpul le-a dat peste cap, cind adolescentul Raed Arafat, odata ajuns in Romania, parasind o zona de conflicte aproape permanente, a decis sa respecte traditia pe linie materna, si anume medicina. La vremea, multe familii care plecau din zona aceea de conflict ajungeau in Romania pentru a urma studiile universitare, de cele mai multe ori alegind sa urmeze cursurile de medicina... Motivul acestei decizii era legat de faptul ca locurile in facultatile din tara sa erau foarte putine, iar contextul era dominat de conflictele din zona, de adversitatea tarii sale cu Israelul (le era interzis sa invete in Israel copiilor din zona ocupata). Toate acestea nu-i asigurau tinarului Raed Arafat un cadru potrivit...

La 16 ani s-a stabilit definitiv in Romania
Curios din fire, curajos si, probabil, cu simtul aventurii si al pericolului in singe, Raed Arafat dorea sa vada cum ­este sa traiesti pe alte meleaguri, unde nu se duceau totusi razboaie permanente. Ei bine, odata ce si-a luat bacalaureatul, a aplicat pentru studii la mai multe universitati din lume, insa dosarul sau a fost acceptat in Romania. La noi, situatia nu era tocmai roz - deja toata populatia simtea din plin efectele ratiei la ulei, piine, celebrele „cartele“ fiind biletul de intrare in magazine. Pentru viitorul student nu era tocmai comod sa manince cu portia, doar pe cartela, atit cit era ratia pentru fiecare persoana, in conditiile in care, acasa, familia sa era destul de instarita...
Cum s-au descurcat toti, s-a ­des­curcat si tinarul Arafat, care abia ajunsese in Romania si trecea prin perioada de acomodare. Plecase dintr-o zona de conflicte, chiar si mocnite, si ajunsese intr-un stat in care dictatura comunista isi facea simtita prezenta.
Asa cum se practica pe atunci cu toti studentii straini din facultatile romanesti, fondatorul SMURD a facut intii un an pregatitor pentru a-si insusi limba romana, dupa care a mers sa faca Medicina la Cluj.
Acolo l-a prins si Revolutia din 1989. In anul trei de facultate, Raed Arafat lucra deja la Sectia de Chirurgie a spitalului din oras. Pentru cei care isi amintesc, orice cetatean roman care intra in contact cu un strain era pus sa dea cu „subsemnatul“, banuit de tradare, fiind monitorizat de militia vremii ori de Securitate. Pentru tinarul student, acest lucru nu a fost tocmai convenabil, pentru ca, din cauza acestor pericole, colegii lui romani nu ii erau apropiati, tocmai de teama „urmarilor unei prietenii cu un strain“.
Dupa experientele cu pompierii si urgentele din locurile natale, in ultimii ani de facultate, Raed Arafat a intrat si in echipa de urgente... Cel care i-a indrumat primii pasi in chirurgia de urgenta a fost nimeni altul decit profesorul Aurel Kaufmann, de la Cluj. Cu timpul, medicina a ajuns un mod de viata pentru doctorul Raed Arafat, care nu-si poate proiecta viitorul fara „nebunia frumoasa“ care se cheama medicina de urgenta. Pentru el garzile, situatiile de urgenta au un parfum aparte, ii dau energie, simte ca face lucruri ­care conteaza cu adevarat.
Multi copii viseaza sa ajunga medici, pompieri, actori, vedete... Nici el nu a facut exceptie de la aceste dorinte ce abia prind aripi, in copilarie; Raed Arafat a visat sa fie medic la urgente, iar aceasta dorinta i s-a implinit... Inca de mic, Arafat a fost impresionat de un film in care paramedicii salvau vieti, iar de la 14 ani, pina la plecarea spre Romania, relaxarea sa era posibila doar... la spital, unde-i privea ore intregi pe medicii ­care operau.
SMURD, o poveste de succes? Da, se poate!
Deja specializat in medicina de urgenta la Cluj, Raed Arafat a vrut sa puna in practica ce invatase la facultate in Romania: sa revolutioneze sistemul de medicina de urgenta din tara noastra, chiar in preajma Revolutiei din 1989. La Cluj, planurile sale nu au prins contur si nu s-a putut concretiza nimic. Abia la Tirgu-Mures medicul a gasit sprijin din partea autoritatilor, a parafat intelegerea cu pompierii si a convins colegii – medicii si asistentele - sa i se alature intr-un proiect in care el credea cu indirjire. Dupa Tirgu-Mures a urmat Oradea, apoi, incet, dar sigur, Raed Arafat a ajuns in toata tara.
Anul trecut, desi el se afla in paralel la Ministerul Sanatatii ca subsecretar de stat si pe domeniul medicinei de urgenta, structura pe care a infiintat-o a continuat sa se dezvolte, intruchipind indemnul: „Da, se poate!“
La inceput, totul a fost pe baza de voluntariat, iar Raed Arafat a folosit, se spune, chiar si o mica mostenire de familie pentru a demara proiectul cunoscut ca SMURD. „Prima masina am cumparat-o eu, iar pentru echiparea ei am primit donatii din afara“, povesteste medicul, adaugind: „Totul era pe baza de voluntariat. Dupa aceea, in ’93, am creat prima camera de resuscitare dupa un model vestic in spitalul din Tirgu-Mures. In ’94 am facut prima unitate de primiri urgente – dupa conceptul nou al medicinei de urgenta“. In 1997, modelul a fost multiplicat la Timisoara si Craiova, iar acum este in toata tara...
Si pentru ca Raed Arafat nu este adeptul jumatatilor de masura, a infiintat si un numar unic de urgenta pentru probleme medicale. De asemenea, acesta a sustinut ideea ca serviciilor de urgenta sa li se permita acordarea de ingrijiri medicale imediate victimelor diverselor accidente. Eforturile sale au asigurat astfel modernizarea serviciilor de urgenta si salvarea a nenumarate vieti in Romania, gratie unei atitudini increzatoare si dorintei de schimbare.
Mereu in centrul actiunii, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii a aplicat chiar si penalizari acolo unde s-a gresit in sistemul medical: in cazul sportivului american Hardy Chauncey, in cazul dramei de la Maternitatea Giulesti generate de incendiul izbucnit la sectia de Terapie intensiva pentru nou-nascuti, in spitalele in care au fost cazuri clare de neglijenta a personalului care au dus la pierderi de vieti, asa cum s-a intimplat la spitalul din Slatina etc.
In ceea ce priveste SMURD, structura pe care el a infiintat-o si pe care a dezvoltat-o, cum probabil nici nu visa, anul acesta a reusit si un lung sir de performante de neegalat, printre care extinderea in toate judetele tarii si aducerea de motociclete de prim-ajutor in ­Bucuresti, dotate cu defibrilator, echipament de resuscitare, stingator si oxigen. Piedici au fost, dar el si echipa sa le-au trecut pe toate, evident cu sprijinul pompierilor si apoi al Ministerului Sanatatii.
Pe de alta parte, Raed Arafat sustine ca nu se pune problema ca SMURD sa ia locul sistemului public al medicinei de urgenta, ci sa se completeze, pentru o mai mare eficientizare a luptei cu moartea. SMURD-ul intervine in cazuri de calamitati, dezastre, de accidente colective, operatiunile de salvare si de descarcerare fiind exemple de asistenta de urgenta, complementara serviciului de Ambulanta si desfasurata la un nivel mult mai ridicat... „In cadrul SMURD, pompierii sint angajati pe aceste posturi, dar au fost instruiti si ca paramedici. Au capatat astfel o competenta in plus: acorda un prim-ajutor eficient si vital in primele momente. Iar acest model n-a fost inventat in Romania, ci doar adaptat. El exista de mult in SUA, Canada, Franta, Germania, Finlanda sau Orientul Mijlociu, fiind foarte bine pus la punct chiar si in Iordania“, a conchis Raed Arafat.
de Ella Nica - 7179 afisari
 
         
 
4.5 - 13 voturi