Dinu si Nelli Pillat, o iubire fara sfirsit

In viata, cel mai greu este sa-i supravietuiesti sortii. O stiu cel mai bine scriitorul Dinu Pillat si sotia sa, Nelli, a caror iubire a trebuit sa tina piept loviturilor destinului si despartirii determinate de moartea grabnica a lui Dinu. Si a reusit… De ce? Pentru ca Nelli, care i-a supravietuit timp de 30 de ani, a simtit ca si in acest rastimp sufletele lor nu s-au indepartat… Toata viata, Dinu si Nelli au trait doar pentru a-si implini promisiunile facute: „Eu voi fi cu tine“ si „Iata, eu vin curind“. La rindul sau, fiica lor, Monica Pillat Saulescu, duce aceasta iubire mai departe, in sufletul ei, dar si prin cartile pe ­care le-a editat din ceea ce i-a ramas de la parintii sai: scrisori, memorii, scrieri literare…
Dinu Pillat este un scriitor foarte apreciat, desi, inca, putin cunoscut. Fiu al marelui poet Ion Pillat si al pictoritei Maria Brates Pillat, Dinu s-a nascut intr-o familie ilustra: stranepot al lui Ion C. Bratianu, marele om politic, fauritor al Romaniei moderne si provenind din familia unuia dintre cei mai apreciati primari ai Capitalei, Procopie Dumitrescu, dinspre mama, scriitorul si-a trait viata din plin, fara a privi inapoi…
Nascut in aceasta familie aristocrata, pe 19 noiembrie 1921, Dinu Pillat a crescut intr-un mediu elevat in care cultura, morala, traditia si credinta in Dumnezeu coexistau cu influenta complexa a personalitatilor membrilor unei familii numeroase. Sora sa, cuceritoarea Pia Pillat, cu cinci ani mai mare decit el, ii va fi, in copilarie, tovarasa de joaca si ocrotitoare, dar si prietena iubitoare intreaga viata.
Ca student al Facultatii de Litere si Filosofie, Dinu o remarca pe colega sa, Cornelia (Nelli) Filipescu, o fata frumoasa, inteligenta si bine crescuta, tonica si preocupata, ca si el, de desavirsirea interioara si de elevarea spirituala. Cei doi tineri se vor casatori in anul 1944, dupa o foarte frumoasa perioada de prietenie. Era vremea in care Dinu ii spunea lui Nelli: „Stii ca sintem in ceasul cel mai splendid al tineretii, cind iti simti viitorul ca pe un soim pe umar?“…

Vise spulberate
Dupa casatorie, timp de opt ani, Nelli a locuit impreuna cu Dinu in casa socrilor ei. A fost primita cu dragoste, insa aceasta nu era suficienta pentru cei doi tineri, care isi doreau cu ardoare propriul lor camin. Curind insa, necazurile au inceput sa se succeada si, in scurt timp, totul a inceput sa se prabuseasca in jurul lor. In anul 1945, Ion Pillat s-a stins din viata fulgerator, iar un an mai tirziu, sora lui Dinu, mult iubita Pia, a fugit in strainatate, impreuna cu sotul ei, Mihai Farcasanu, un tinar liberal, pentru a-l salva de la inchisoarea politica. Tatal Corneliei a fost si el arestat, ca lider social-democrat, si dupa scurt timp a murit in inchisoare.
Dat afara de la Universitate, unde era asistentul lui George Calinescu, Dinu Pillat s-a vazut pus in fata unei situatii fara precedent: mama sa, pictorita Maria Brates Pillat, a fost arestata si apoi obligata la domiciliu fortat la Miercurea Ciuc, unde a stat timp de cinci ani. Mai mult, familia sa a fost evacuata din casa, i s-a confiscat intreaga avere, moment in care Dinu si Nelli au fost obligati sa-si ia servicii extrem de modeste. Greu incercati (Dinu s-a imbolnavit de tuberculoza si a ramas fara loc de munca), cei doi tineri, de doar 26 de ani, au avut totusi parte de o mare bucurie: in octombrie 1947 au devenit parintii unei fetite adorabile, Monica. Tinara familie se va muta in casa in care a cresut Nelli si unde continua sa traiasca mama sa…

Sub semnul asteptarii…
Marasmul provocat in rindul „dusmanilor poporului“ de catre reprezentantii autoritatilor comuniste nu a ramas fara ecouri: in 1959, Dinu Pillat este arestat in „lotul intelectualilor“, in care el si filozoful Dinu Noica erau cap de lista, considerati cei mai retrograzi si periculosi. Condamnarea nu a intirziat sa apara, zadarnicind orice speranta: 25 de ani de munca silnica si zece ani de degradare civica, totul din pricina romanului sau, asa-zis legionar, Asteptind ceasul de apoi… Pentru a putea fi condamnat, timp de sase luni a suportat 50 de interogatorii in care a fost batut si terorizat pentru a recunoaste invinuirile inventate. Dupa un an de asteptare, cind a aflat de pedeapsa care i se daduse lui Dinu, Nelli si-a dovedit inca o data iubirea nemarginita, afirmind ca il va mai astepta, tot asa, inca 24 de ani… Premonitia asteptarii lui Dinu o avusese inca din facultate, cind cei doi indragostiti obisnuiau sa-si scrie scrisori in care isi faceau promisiuni reciproce: „Eu voi fi cu tine“, „Iata, eu vin curind“.
Si a venit din inchisoare, prin amnistie generala, dupa cinci ani si jumatate, extrem de bolnav, dar si mai spiritualizat prin credinta pe care suferinta temnitei i-o sporise. Atunci, cei trei, Dinu, Nelli si Monica, au avut iarasi parte de fericirea mult dorita de a fi impreuna, asa cum sufleteste au fost si au ramas intotdeauna…

Implinirea prin neuitare
Monica Pillat, astazi scriitoare si reputata anglista, si-a adorat tatal. In anul 1964, cind a aflat ca mult doritul ei parinte s-a intors din inchisoare, a plins pina aproape de a se imbolnavi. „In copilarie, tata stia sa se joace cu mine. Ma facea sa cred in povestile pe care mi le spunea. Iubea animalele si era prieten cu o familie de iepuri pe care ii vizita, pentru a-mi povesti ce fac… Stia sa stearga diferenta de virsta dintre noi. Mai tirziu, ma incuraja sa scriu poezii, imi citea din scrierile lui si din poetii sai preferati, Rilke, Esenin, Rimbaud, Arghezi, Botta, discuta cu mine despre Dumnezeu, ma indemna sa fiu harnica si buna…“, a marturisit scriitoarea.
Dupa ce si-a pierdut si mama, in anul 2005, Monica Pillat a inceput sa editeze tot ce ramasese scris de la parintii sai, acesta fiind singurul mod „de a fi in continuare impreuna cu ei“. Povestea lor de iubire transpare cel mai bine din romanul epistolar Dinu si Nelli Pillat, Biruinta unei iubiri. Pagini de corespondenta, aparut la Humanitas in 2008, precum si din volumul de memorii Ofrande, scris de Cornelia Pillat (editia a II-a, ingrijita de Monica Pillat), aparut in 2011, la 90 de ani de la nasterea regretatului scriitor.
de Adina Stefan - 5693 afisari
 
         
 
4.5 - 4 voturi