Anton Hadar: "Excelam la numarul de premii si de medalii internationale"
    POZA:
   
 

Anton Hadar: "Excelam la numarul de premii si de medalii internationale"

Unele inventii ale oamenilor de stiinta ne pot prelungi viata, altele ne pot intari sanatatea sau ne pot scapa de probleme medicale a caror rezolvare pare a fi imposibila. Lucrul acesta il cunosc si il exploateaza si inventatorii romani, ale caror rezultate extraordinare sint apreciate la nivel mondial. Prof. dr. ing. Anton Hadar, cunoscut ca lider al Federatiei sindicale din invatamintul superior „Alma Mater“, este unul dintre inventatorii romani cu merite deosebite si cu recunoastere internationala, inventiile lui fiind deja cunoscute si folosite in intreaga lume.
Profesor universitar si conducator de doctorat la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Anton Hadar supervizeaza Centrul interuniversitar de comunicare si de valorificare a proprietatii intelectuale – POLITECH, fiind medaliat constant in cadrul saloanelor de inventica de la Geneva sau Bruxelles. Mereu aflat in cautarea unor oportunitati de afirmare, Hadar este, de asemenea, doctor honoris causa a doua universitati, publicind nu mai putin de 15 volume in calitate de autor sau coautor, doua dintre acestea aparind la Editura Academiei Romane si la Editura AGIR.
„Oamenii, in general, sint inventitivi, dar romanii exceleaza. Conform statisticilor europene, la ora actuala Romania se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europeana, din perspectiva rezultatelor cercetarii si inovarii. In schimb, excelam la numarul de premii si de medalii internationale obtinute la cele mai prestigioase saloane de inventii, acest fapt dovedind ca romanii au un bun potential inovativ“, spune Anton Hadar, care incearca sa gaseasca o explicatie a acestui paradox in faptul ca mediul economic nu isi arata interesul pentru creatiile romanesti, punind inventatorii nostri in situatia de a-si cauta recompense, macar morale, in afara tarii... „La saloanele de inventii sintem mereu pe primele trei locuri, dar la transfer tehnologic ne aflam, dimpotriva, pe ultimele trei locuri“, mai spune inventatorul, adaugind ca in Romania, in ultimii 22 de ani, numarul inventiilor si al inventatorilor a scazut continuu, proces care a avut drept principala cauza micsorarea drastica a fondurilor alocate cercetarii, in special a celei cu caracter aplicativ. „Avem unele exemple stralucite de inventii romanesti, dar cu citeva flori nu se face primavara. Pot mentiona Roboscan-ul - sistemul de scanare a camioanelor cu ajutorul radiatiilor Gama, care a cistigat in aprilie 2009 marele premiu al Salonului International de Inventii de la Geneva. Romania este afectata profund de existenta unor deficiente sistemice, care pun sub semnul nesigurantei viitoarea dezvoltare sustenabila a tarii“, explica Hadar. Profesorul mai spune ca intre aceste deficiente sint de mentionat scaderea investitiilor in cercetare si educatie si lipsa unei viziuni pe termen mediu si lung asupra cercetarii si invatamintului romanesc, care sa fie asumata de toti factorii-cheie din societate, iar criza nu a facut decit sa adinceasca, in mod dramatic, aceste procese.
Potrivit unui proverb romanesc, omul sfinteste locul; la fel se intimpla si in cercetare, unde, daca nu ar exista niste pasionati infocati ai cercetarii si inovarii, nu am obtine atitea premii internationale: „Rezultatele cercetarii finantate din fonduri publice nu se regasesc in aplicatii la agenti economici. In aceste conditii, imi este foarte greu sa definesc un domeniu de excelenta al cercetarii aplicative romanesti. Fara educatie si fara finantare suficienta,
este practic imposibil sa obtinem performante“, marturiseste prof. Anton Hadar.

„Romania fuge de politica industriala bazata pe educatie si inovare“
Una dintre inventiile profesorului Hadar, „Dispozitivul ortopedic extern de fixare pentru utilizare in medicina pentru vindecarea fracturilor osoase“, a primit medalia de aur la Salonul de Inventii de la Geneva, in anul 2010, precum si medalia de argint la Salonul de Inventii EUREKA de la Bruxelles. Anton Hadar este coautorul si promotorul acestei inventii din domeniul ingineriei medicale, precum si al multor altora, cu mare impact social. „Dispozitivul se poate utiliza atit in medicina umana, cit si in cea veterinara, pentru tratarea fracturilor asociate sau nu cu deteriorarea tesutului cutanat, in scopul consolidarii oaselor fracturate si pentru reducerea zonelor afectate, mai ales in zona articulatiilor. Tija-surub ortopedica are un virf filetat partial, situat intre doua portiuni lise, virf care are practicate canale longitudinale, cu rol de protejare a maduvei osoase atunci cind are loc inserarea tijei si de eliminare a posibilitatii de necrozare a osului fracturat“, precizeaza prof. dr. ing. Anton Hadar. Virful se continua cu o portiune cilindrica filetata, suficient de mare, pentru prinderea si fixarea fracturii. Noutatea pentru lumea medicala este ca acest procedeu ofera o mai buna compatibilitate cu tesuturile moi, prin acoperirea unor portiuni din tija cu gel colagenic.
Anton Hadar a fost, de asemenea, si coordonator din partea Universitatii Politehnice Bucuresti (UPB) al unui proiect in urma caruia a fost proiectat si realizat prototipul unui „Dispozitiv pentru corectarea scoliozei si a cifozei“, folosit in prezent cu succes in interventii chirurgicale la Spitalul Colentina din Bucuresti. Dispozitivul a primit medalia de argint la Salonul International de Inventii de la Geneva, in anul 2002... „Inventia se refera la un dispozitiv pentru corectia si mentinerea curburilor scoliotice ale coloanei vertebrale, utilizat in ortopedie, pentru tratarea scoliozei, a fracturilor de coloana si a altor afectiuni ale acesteia. Dispozitivul prezinta o serie de avantaje: interventia chirurgicala este noninvaziva, de scurta durata si cu singerare minima, metoda este fiabila, permite o recuperare rapida, iar pregatirea preoperatorie si tratamentul postoperatoriu sint fara cheltuieli importante“, a declarat inventatorul.
Pentru inventiile sale, Anton Hadar a primit Diploma de „CHEVALIER“, European Innovation Award, Brussels, in anul 2008. „Regret ca mediul economic din Romania nu este receptiv la inventiile de succes si este convins ca dezvoltarea tarii se poate realiza, in primul rind, prin educatie si prin cercetare stiintifica. Eu consider ca Romania fuge de politica industriala, care, in prezent, peste tot in lume, este bazata pe educatie si inovare“, comenteaza Anton Hadar, care considera ca Romania are nevoie de promovarea unei politici a educatiei si a tehnologiei nationale.
de Anca Scarlat - 13631 afisari
 
         
 
5.0 - 1758 voturi