Adrian Despot: de ce nu cinta melodia "Visare" in concertele live

Conditia de artist vorbeste despre sacrificiu si implinire. Ne-am propus sa-l cunoastem pe solistul trupei Vita de Vie, Adrian Despot, dincolo de scena si de ima­ginea de artist preferat de majoritatea publicului tinar de la noi. Putini sint aceia care stiu ca Adi este fericitul tata a doi copii, „meseria“ de parinte fiind una dintre cele mai dificile si solicitante pe care le poate exercita un om de-a lungul vietii. Insa, cita bucurie ii aduce aceasta „profesie“ si cite satisfactii, ramine lucrul cel mai de pret pentru rocker, personajul principal al cover-story-ului. L-am intilnit pe Adrian Despot in Parcul Carol din Bucuresti, cu doar o zi inainte de revelion, unde se afla cu intreaga familie pentru citeva minute de relaxare, inainte de plecarea spre parintii lui. Am facut cunostinta cu fiecare in parte: primul,
Toma, apoi sotia sa, Lisa, si mezina familiei, Maia…

Tot timpul cu ochii la copiii sai, pe care ii pusese sa faca citeva ture de alergare prin parc, pentru inviorare, am inceput sa discutam despre rolul de familist, versus rolul de artist nonconformist. Sotia sa, foarte calma, era la fel de preocupata de copii ca si Adi. „Fara cazaturi!“, le ordona acesta. Pe Lisa a cunoscut-o in adolescenta, cind povestile de dragoste sint simple si romantice: „Ne-am cunoscut inca din liceu. Eu jucam baschet in curtea liceului ei, iar in pauzele dintre meciuri cintam la chitara Beatles, Phoenix, Celelalte cuvinte... cred ca zgomotul a atras-o“, marturiseste Adi Despot. Din relatia lor au rezultat doi copii: Maia si Toma. In timp, rockerul s-a acomodat incredibil de bine cu pozitia de familist: „S-a produs instantaneu. A fost ca un declic. De fiecare data cind sintem impreuna sau doar ma gindesc la ai mei, realizez cum totul in jur paleste si se pierde in derizoriu“. Lisa este sora lui Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, dar acest lucru nu-l determina pe Adrian sa acorde mai multa atentie politicii: „Sint la fel de ancorat in politica cum este el in muzica“. Daca multe cupluri au relatia bazata pe asemanarile dintre cei doi parteneri, in cazul lui Adi si al Lisei, lucrurile au stat total in­vers… „Sintem doua firi diametral opuse si tocmai acesta este motivul pentru care sintem impreuna de 20 de ani. Sintem Yin si Yang, tensiune si relaxare. Ne completam reciproc si doar impreuna devenim intregi“, ne-a spus artistul.

Isi doreste un album acustic, insa nu poate sta prea mult departe de chitarile electrice
Luna decembrie este, poate, cea mai aglomerata pentru artistii romani, mai cu seama in noaptea de revelion, cind toata tara se distreaza pe muzica, de cele mai multe ori live. Cum a petrecut rockerul Adrian Despot sfirsitul de an 2011?. „Am inceput prin a fi singur, pentru prima oara. Copiii au plecat la schi cu sotia/mama eroina, iar eu a trebuit sa ramin acasa pentru concertele pe care le aveam. N-am rezistat insa mai mult de sase zile, mi-am luat un bilet de avion si am ajuns la ei chiar pe 24 (surpriza!). A fost un Craciun perfect. De Anul Nou am muncit, ca de obicei“, ne dezvaluie Adi, care ne-a vorbit si despre viata artistica a formatiei Vita de Vie. „Luna decembrie s-a dovedit istovitoare ca numar de concerte, asa ca o sa facem o pauza de doua saptamini, dupa care vom reincepe lucrul. Am inregistrat deja sapte piese, trei electrice si patru acustice. Anul acesta ne propunem sa scoatem doua albume, unul electric, iar celalalt cu piese mai vechi reorchestrate acustic. Ne dorim, de mult timp, un album acustic, atit noi, cit si fanii nostri, insa nu putem sta prea mult departe de chitarile electrice.“

„Nu am timp de meditatii si nici rabdarea cuvenita pentru incepatori“
Absolvent al sectiei de Pedagogie din cadrul Universitatii de Muzica din Bucuresti, Adrian a fost luat de multe ori ca etalon de catre tinerii aspiranti la o cariera in muzica… Cum se vad industria muzicala din Romania si noua generatie de artisti? „Industria muzicala se transforma. Nu se mai vind CD-uri, productia albumelor nu mai renteaza si atunci artistii se concentreaza pe single-uri. Avind in vedere ca mass-media e infestata de kitsch, atentia tuturor se indreapta treptat inspre mediul on line, care este muma si ciuma, in acelasi timp. Cert este ca lucrurile se misca, iar asta e bine“. Cu toate acestea, Adi nu activeaza ca profesor de muzica la Conservator sau macar in particular. „Nu am timp de meditatii si nici rabdarea cuvenita pentru incepatori. Mi-ar placea sa predau estetica la Conservator si, probabil, ca o voi face, la un moment dat“, ne dezvaluie Adi din dorintele sale.
Intr-un context dominat de sclipiri false si de comercial, este tot mai greu pentru Adrian sa mai mizeze pe avantajele unui muzician fata de un simplu cintaret care vinde imaginea si a carui voce este prelucrata de calculator. „Muzica este o forma de energie complexa, cu o putere fantastica. Principalele avantaje ale unui muzician sint acelea ca se poate bucura de toate valentele ei si ca poate accesa oricind <butoanele>“, este de parere acesta.

„Alinarea se gaseste in muzica, nu in droguri sau alcool“
Venirea pe lume a lui Toma si a Maiei nu i-a modificat foarte mult relatia artistului cu anturajul sau. „Prietenii ni i-am pastrat, multi dintre ei au, la rindul lor, copii. Chiar vara asta am ajuns la mare in formula gastii de golani din liceu, numai ca pe linga noi misunau tot atitia copii“. Adi spune ca ii este mai greu sa fie tata de fata, decit de baiat. „Nu ma descurc deloc cu alesul hainelor sau al cadourilor pentru Maia.“
In ciuda faptului ca tot mai multi tineri evita sa-si asume responsabilitatea de a deveni parinti, din cauza situatiei economice precare, Adrian recunoaste ca nu a stat sa analizeze compromisurile pentru bunastarea familiei. „Probabil ca am acceptat, din cind in cind, niste contracte mai putin bune, insa, per total, am reusit sa mentin o distanta fata de compromis. Pot spune ca am refuzat de o suta de ori mai multe lucruri legate de compromis decit am acceptat. Cred ca e un procent bun...“
Din varii motive, artistii sint mult mai incarcati emotional decit oamenii simpli, multi gasindu-si alinarea in droguri sau alcool, lucru pe care Adrian il recunoaste, dar nu-l accepta in viata sa. „Alinarea se gaseste in muzica, nu in droguri sau alcool. E drept insa ca cele mai mari discuri din istoria muzicii au fost compuse sub influenta acestora...“

„Industria muzicala actuala nu se mai bazeaza pe talent“
Fost membru al juriului in cadrul emisiunii Megastar, Adrian Despot nu crede in puterea de lansare a unor noi artisti prin intermediul unor astfel de emisiuni, mai nou, gen Vocea Romaniei sau X Factor. Nu uita ca si el a fost cindva, la inceput de drum, in emisiunea Scoala Vedetelor. „In mod normal, ar trebui sa fie, insa emisiunile enumerate mai sus sint de genul <talent show>, iar industria muzicala actuala nu se mai bazeaza pe talent. Am scris un articol pe aceasta tema pe www.mixtopia.ro, un site unde postez ginduri legate de muzica, de doua ori pe saptamina. Scoala Vedetelor, pe de alta parte, a fost prima emisiune de acest gen, iar impactul sau a fost major. E drept ca venea si imediat dupa o perioada in care nu exista muzica tinara…“, a precizat Despot.
Melodia care a avut cel mai mare impact asupra lui este si cea mai scurta, avind cea mai puternica poveste din cite au existat pentru artist. „Toate etapele esentiale din viata mea au fost parcurse pe muzica, asa ca am reusit sa string o colectie impresionanta de cintece care valoreaza enorm pentru mine. Prin ele pot retrai acele momente. Cind vine vorba de melodiile scrise de mine, una dintre cele mai puternice, din punct de vedere emo­­tional, este Visare. E o melodie scurta, de 1 minut si 59 de secunde, insa efectul ei asupra mea face practic imposibila executia live. Am cintat-o de doua ori in ultimii cinci ani si in ambele cazuri am iesit de pe scena plingind. Versurile sint scrise de mama mea si sint, probabil, cele mai frumoase versuri pe care le-am cintat vreodata, iar melodia a fost initial compusa pentru Malina Olinescu si interpretata de ea.“

„Pe copii ii invat sa nu lase niciodata ochii in pamint atunci cind se privesc in oglinda“
Celebritatea nu l-a impiedicat pe artist sa-si urmeze propriul drum in viata: „Am reusit sa imbin intr-un mod eficient viata de familie cu cea de formatie, plecind de la premisa ca, daca timpul este limitat, atunci trebuie sa profit la maximum de el. In rest, statutul de persoana publica in Romania este plin de beneficii, macar prin prisma faptului ca oamenii iti zimbesc“, a declarat artistul.
Format ca personalitate publica intr-un mediu de afaceri si spectacol, Adrian nu intentioneaza sa-si puna amprenta asupra alegerii carierei copiilor sai. „Nu am reusit niciodata sa imbin <afacerea> cu <spectacolul>, asa ca am ales sa ma ocup doar de spectacol, adica de muzica. Nu-i imping pe copii de la spate sa urmeze drumul meu, pentru ca imi dau seama ca principalul motiv pentru care eu am reusit este faptul ca am avut noroc si nu stiu cum sa ii invat sa aiba noroc. Pot insa sa ii invat sa nu lase niciodata ochii in pamint atunci cind se privesc in oglinda si pot sa le arat cit de frumoasa este muzica si tot ce tine de ea. Alegerea este doar a lor.“

Televizorul a alterat muzica prin introducerea conceptului de imagine
Energic in viata de zi cu zi, vulcanic pe scena, omul Adrian Despot a avut si momente de prabusire morala. „Am avut si eu momentele mele. Sint zile in care realizez ca totul este, de fapt, o mare minciuna, iar eu nu sint decit prostul care a luat lucrurile in serios. Un prieten imi spunea ca televizorul a alterat muzica prin introducerea conceptului de imagine si cu siguranta businessul din conceptul de show-business o omoara incet, dar sigur, insa, pina la urma, asta pare sa fie natura umana fata de tot ce ne inconjoara, nu doar de muzica. Nu poti cistiga un razboi cu trendurile consumiste impuse de mass-media, insa trebuie sa incerci, iar efortul tau, aparent fara rezultat, undeva, va avea o rezonanta. Mintea poate sa fie pacalita si controlata, insa sufletul nu, iar muzica, arta in general, vorbeste exact limba sufletului, pentru ca de acolo vine. Asa ca responsabilitatea este enorma“, conchide artistul.

Unde este acasa pentru Adrian Despot
„Pina in decembrie as fi raspuns ca acasa este in oricare dintre camerele apartamentului nostru. Fiind singur acasa insa, am realizat ca nu locul defineste conceptul de <acasa> pentru mine, ci oamenii care ii dau viata. Astfel ca, o parte din luna decembrie, <acasa> a insemnat Austria. Ma mai simt acasa de fiecare data cind ascult o melodie pe placul meu. Si la Arad ma simt acasa, inconjurat de prieteni, sau in apartamentul parintilor mei, cu tata aplecat peste biroul sau, iar mama trebaluind fara incetare. Citeodata ma simt acasa chiar si pe scena, insa nu stiu daca e tocmai potrivit, pentru ca pe scena sint doar in vizita… Pe de alta parte, nu ma simt acasa in show-business, dar asta cred ca se vede“, spune Adrian.
de Anca Lapusneanu - 16576 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi