Matei Florian: "Eu definesc literatura printr-o mare libertate"

Adaugata 2011-09-05, la ora 10:41:37
Matei Florian: "Eu definesc literatura printr-o mare libertate" Scriitor cunoscut pentru romanele Baiuteii si Hams si Regretel, Matei Florian mai este, alaturi de fratele lui, Filip Florian, urmasul lui Ioan Slavici. Florian a reusit in ultimii ani sa scape de presiunea cotidianului, exceptie facand aceasta vara, cand zidul din mijlocul apartamentului recent achizitionat i-a transformat propria viata intr-un roman al absurdului. A reusit sa invinga acest "dusman" prin nenumarate drumuri la primarie si la alte autoritati din domeniu, dar nu stie daca va transforma zidul in subiect de roman. Ne-a marturisit ca a discutat cu fratele lui, prozatorul Filip Florian, despre un nou roman pe care sa-l scrie impreuna, dar ca subiectul nu este inca suficient de bine conturat pentru a fi facut public.  

Veti scrie despre zid? Sau vreti sa uitati experienta?
Acum vreau doar sa ma bucur ca nu mai exista. 
Ati obtinut un credit prin Prima casa?
Nu. A fost printr-o adunare de familie. Fiecare m-a ajutat cu cate ceva, mai aveam si eu ceva si astfel mi-am luat doua camere. 
Este un secret al complementaritatii pe care o aveti in relatia literara cu fratele dvs faptul ca el este poate mai serios, dvs mai vesel?
Nu m-am gandit la aceasta. Scrisul intr-adevar te pacaleste. De multe ori, poti avea o unda grava sau haioasa in scrisul tau, tu nefiind de fapt strict asa. Filip e cu siguranta mai putin ludic decat mine in scris, dar, altfel, in viata de zi cu zi, ne taiem in fiecare moment. 
Veti mai scrie carti impreuna sau v-ati despartit?
Nu ne-am despartit si nu ne vom desparti pentru ca soarta a facut sa fim frati si este foarte bine ca este asa. In momentul acesta lucreaza la o noua carte, este destul de avansat. Eu de-abia astept ca dupa povestea cu zidul sa ma apuc in sfarsit de scris serios. Am discutat despre un proiect comun, numai ca nu ne-am propus termene limita.
Ne puteti spune mai multe despre proiectul de a scrie o carte impreuna cu fratele dvs?
Idei sunt foarte multe. Am putea scrie despre clubul Dinamo sau despre orice altceva. 
Vreti sa scrieti impreuna cu fratele dvs si pentru ca Baiuteii s-a bucurat de succes?
Nu. Ne ferim de formule si de idei prestabilite. Daca am vrea sa scriem, am vrea sa scriem pentru ca ne leaga dragostea de literatura si dragostea dintre noi.
Ati declarat de mai multe ori ca o foarte mare importanta in devenirea dvs si a fratelui dvs ca scriitori a fost mama...
Imaginea mamei e certa. Fara disponibilitatea ei de a ne da bucurie si deschidere, nu s-ar fi putut.
Mama dvs are o legatura cu literatura? V-a mai ajutat si altcineva in cariera?
Mama a absolvit Litere, iar noi ne-am nascut intr-o casa cu carti. Dragostea pentru literatura nu aveam cum sa nu o avem intr-o casa de felul acesta. Alti oameni pasionati de literatura au mai fost in familia noastra: bunicul nostru, unchiul nostru. Eu definesc literatura printr-o mare libertate, mare bucurie. Daca reusesti sa traiesti starile acestea, aceasta este literatura. Din punctul acesta de vedere, am avut in jurul nostru astfel de oameni. 
de Ancuta Balan - 5534 afisari
 
         
 
2.9 - 5370 voturi