"Sariti cu totii si strigati tare: Rosia Montana nu e de vinzare!"

„Borbely, nu semna/ sa dispara Rosia!“, „Muntii Apuseni/ sint furati de Kelemen!“ sau „Basescule, nu uita,/ Rosia nu e a ta!“, au fost doar citeva dintre sloganurile scandate simbata, 28 ianuarie, de cei peste 500 de participanti la mitingul organizat la Bucuresti impotriva proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana.
ONG-urile de mediu au organizat o ampla actiune de strada pentru Campania „Salvati Rosia Montana“. La manifes­tatie au venit oameni din toata tara, care au protestat alaturi de localnicii din Rosia Montana fata de decizia iminenta a ministrului mediului si padurilor, Laszlo Borbely, de emitere a acordului de mediu pentru proiectul minier propus la Rosia Montana. „Sint mult mai multe probleme pe care noi le-am semnalat de-a lungul timpului, insa de data aceasta am iesit in strada impotriva acestui aviz dat de ministru. Protestul a inceput la ora 11.00, in Piata Constitutiei, si a continuat ulterior in Piata Universitatii, la borna kilometrului zero al democratiei romanesti. Manifestatii de sustinere a protestului din Bucuresti au mai avut loc simultan si la Cluj-Napoca, Brasov si in alte orase din tara“, a declarat Claudia Apostol, voluntar al Campaniei „Salvati Rosia Montana“. Evenimentul din Bucu­resti a fost deschis de presedintele Asociatiei Alburnus Maior, Eugen David, care le-a multumit celor prezenti pentru sprijin. „Chiar daca sintem invizibili pentru presa, noi tot vom continua sa transmitem ca Rosia Montana nu e de vinzare. Nu vom pleca si nu ne vom vinde pamin­turile, bisericile si mormintele strabunilor“, a declarat Eugen David.
De 15 ani, oamenii de la Rosia Montana incearca sa-si apere drepturile, luptindu-se cu autoritatile locale si cu presiunile constante ale companiei Rosia Montana Gold Corporation. „Viito­rul nostru, al tuturor, depinde in mare masura de modul in care vom sti sa tratam problema de la Rosia Montana. Pina la urma, viitorul Rosiei Montane este viitorul Romaniei. Cum il vom construi, depinde doar de noi…“, a mai spus Claudia Apostol. Ministrul mediului, care a fost invitat la manifestatia de strada, dar nu a dorit sa participe si sa dialogheze cu protestatarii, a emis un comunicat de presa din care reiese ca se urmareste rezolvarea problemei locurilor de munca. „Constatam cu ingrijorare si tristete ca, la 12 ani de la accidentul de la Baia Mare, ce se implinesc pe 30 ianuarie, Ministerul Mediului alege o data in plus sa transfere responsabilitatea catre alte autoritati si sa ignore problemele grave de mediu pe care proiectul minier le-ar implica“, a completat Calin Capros, vicepresedinte Alburnus Maior.

Laszlo Borbely, tinta protestatarilor
Lupta organizatiilor pentru protectia mediului cu presa care-i ignora a culminat, martea trecuta, cu o scena petrecuta la Ministerul Mediului: aproximativ 20 de membri ai Greenpeace au intrat cu forta in biroul ministrului, cerindu-i acestuia explicatii in legatura cu proiectul Rosia Montana. „Eu sint un om amabil si, chiar daca au depasit toate prevederile legale, pentru ca s-au legat cu lanturi de calorifer si s-au asezat acolo, am avut o discutie de trei sferturi de ora si le-am explicat punctul meu de vedere, care este foarte clar, inca de la preluarea mandatului: nu propun un aviz de mediu decit daca sint suta la suta convins ca nu dauneaza mediului“, a declarat ministrul Laszlo Borbely. Studiul de impact nu este finalizat, ministrul fiind de parere ca mai sint citeva probleme de rezolvat pina va merge la guvern cu o propunere. „Mi-au cerut sa le spun clar ca sint impotriva proiectului. Le-am zis ca este in analiza. A fost un dialog, le-am zis ca, daca pot sa vina cu sugestii, cu argumente tehnice, le stau la dispozitie“, a mai declarat ministrul Borbely. Protestul a decurs destul de pasnic, singurele momente speciale fiind, conform martorilor, cele in care protestatarii s-au legat cu lanturi de calorifer si cele in care jandarmii au taiat lanturile.
de Anca Scarlat - 1004 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi