Profesorii romani, "scoliti" de Discovery Channel
    POZA:

Profesorii romani, "scoliti" de Discovery Channel

Sfirsitul saptaminii trecute a insem­nat o revolutie didactica pentru profesorii de gimnaziu din Romania: specialistii americani de la Discovery Channel au fost prezenti la Sibiu, pentru a instrui peste 100 de
cadre didactice din toata tara.
Profesorii care au primit lectii de la americani au devenit, la rin­dul lor, instructori, urmind sa-i invete si pe colegii lor cum pot folosi emisiunile de pe Discovery Channel pentru a-i ajuta pe elevi sa se indragosteasca de stiinte. Proiectul inedit este implementat de Discovery Channel in parteneriat cu Ministerul Educatiei, fiind demarat pe 16 ianuarie, instruirea profesorilor incepind la Sibiu, in perioada 21-22 ianuarie.
La „training“ a participat si ministrul educatiei, Daniel Funeriu, care i-a incurajat pe profesori sa foloseasca metodele alternative de predare, mai ales ca acestea sint puse gratuit la dispozitia scolilor. „Daca vom cauta doar probleme, le vom gasi, dar haideti sa cautam solutii. Puteti lua un carucior cu ajutorul caruia sa transportati televizorul dintr-o clasa in alta. Am vazut acest lucru si in scoli din Franta ori Germania“, le-a sugerat ministrul Funeriu profesorilor, vinerea trecuta, la Sibiu.
Scoala Discovery are doua componente principale: o linie de programe educative pe teme legate de invata­mintul stiintific difuzate pe Discovery Channel in Romania, si o serie de materiale didactice disponibile online, utile pentru integrarea acestora in activitatile didactice curente. Cele doua componente au fost realizate tinind cont de programa scolara, programele educationale fiind difuzate pe Discovery Channel, de luni pina vineri, la ora 14.00 si in reluare, a doua zi, de la ora 8.00, apoi in cadrul unui bloc de programe dedicat (simbata si duminica). Emisiunile prezinta subiecte stiitifice, de la chimie si matematica, fizica, biologie si ecologie, pina la inventii, special selectate pentru a-i ajuta pe elevi sa inteleaga mai bine fenomenele stiintifice. Pornind de la ideea ca stiinta este un domeniu interesant si captivant, in perioada 16 ianuarie - 30 martie vor fi difuzate peste 55 de episoade (ore), ur­mind a fi reluate pina la finalul semestrului. In plus, programele pentru elevi sint dublate in limba romana si nu sint intrerupte de pauze publicitare care i-ar putea indeparta din fata micilor ecrane.

Discovery investeste in educatia elevilor europeni
Scoala Discovery aduce si o noutate la nivel european: Romania este prima tara din Europa care semneaza acest parteneriat cu Discovery. „Este prima oara cind Discovery face acest lucru in Romania, punind resursele Discovery Education - o ramura speciala a companiei Discovery - in slujba unui proiect strict educativ la nivel european. Parteneriate ca acesta s-au facut si in America de Sud, in Extremul Orient sau in Africa. La un nivel mai mic, evident, au existat alte incercari, dar in acest stadiu putem spune ca este o premiera cel putin in ceea ce ne priveste“, a explicat Ada Roseti, directorul pentru Europa de Est Discovery Network.
Chiar daca programul este initiat pentru perioada 16 ianuarie - 30 martie, reprezentantii celor doua institutii implicate in proiect, ministrul educatiei si directorul pentru Europa de Est Discovery Network, sustin ca acesta este gindit pe termen lung... „Programul trebuie sa evolueze, el fiind disponibil gratis, pentru toata lumea, insa noi monitorizam 110 scoli pentru a imbunatati programul si pentru a vedea ce efecte are“, a spus Daniel Funeriu, cu ocazia lansarii proiectului.
Ideea unor astfel de proiecte internationale s-a nascut in Statele Unite ale Americii, intr-un moment de criza, care i-a determinat pe specialisti sa caute solutii alternative de invatare in scoli. „La un moment dat, am constatat ca toti tinerii americani isi doreau sa devina avocati si nimeni nu se mai arata interesat de stiinte. Nu poti avea o tara de avocati... Am aplicat acest sistem de invatare si am reusit sa le trezim elevilor interesul pentru matematica, fizica, chimie sau stiintele naturii“, explica Hall Davidson, director al Global Learning Initiatives, care si-a inceput cariera ca profesor de gimnaziu si liceu, predind engleza, matematica, spaniola si matematica bilingva. Ulterior, Davidson a renuntat la catedra, timp de 20 de ani predind matematica la postul TV PBS din zona Los Angeles si tinind cursuri de dezvoltare profesionala. De asemenea, directorul Global Learning Initiative a sustinut crearea de continut de catre elevi si profesori si a produs serii tv despre educatie si tehnologie, fiind si coautor al TechWorks, un kit cu distributie internationala despre tehnologia folosita in salile de clasa. Tot el a infiintat si Kitzu.org, o baza de resurse oferite gratuit, online, pentru a incuraja invatarea cu ajutorul media.
Scoala Discovery este gindita ca un material didactic suplimentar pentru profesori si pentru elevi, constituindu-se intr-o noua resursa de invatare, profesorii avind la dispozitie si site-ul www.scoala.discovery.ro. Pe linga materiale-suport ce pot fi folosite in interactiunea cu elevii, site-ul include si o grila de programe si un ghid complet pentru profesori, cu obiective, seturi de intrebari si definitii pentru termenii de vocabular.
de Anca Scarlat - 1375 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi