PPB Tipografie si Publicitate,  o afacere  de familie
    POZA:

PPB Tipografie si Publicitate, o afacere de familie

Dupa o lunga cariera in domeniul tipografic – inceputa inca de la o virsta frageda – in urma careia a capatat suficienta experienta, tatal sau, Sava Nicolescu, a decis sa renunte la statutul de subordonat pentru
a-si deschide propria afacere. Intreaga poveste a PPB Tipografie si Publicitate o puteti afla, in rindurile care urmeaza, chiar de la Gabriel Nicolescu, directorul general al companiei.

Cum a inceput povestea PPB Tipografie?
Aceasta afacere este continuarea fireasca a profesiei de baza a tatalui meu care, inca din tinerete, activeaza in domeniul productiei tipografice. Inceputul afacerii nu a fost usor, din cauza perioadei de nesiguranta, cauzata in acele vremuri de recenta prabusire a regimului comunist, dar succesul a fost asigurat de profesionalismul, experienta si devotamentul intregii echipe. Dupa o serie de investitii personale in tehnologia de productie, dorindu-se o dezvoltare mult mai rapida, s-au incercat mai multe variante de asociere cu alte firme pentru cistigarea pietei, care nu au dus la rezultatul asteptat. Incepind cu anul 2002 s-a decis relansarea firmei ca afacere de familie, fiind exclusi orice alti asociati. Acesta a fost momentul in care totul a intrat pe fagasul normal; am cistigat o serie de clienti mari, care ne-au ajutat la modernizarea liniei tehnologice impuse de timp, prin lansarea de comenzi mari si pe termen lung. O mare parte din echipa actuala se afla alaturi de noi inca de la inceput. Am trecut impreuna prin momente grele, cind ne-au inteles si sustinut, dar si prin momente bune, cind au fost apreciati si motivati corespunzator.

Ce v-a determinat sa alegeti acest domeniu de activitate?
Incepind cu anul 2005, dupa terminarea liceului, am inceput sa ma ocup, in mod direct, de toate problemele administrative ale companiei si de crearea brandului PPB, in denumire completa PPB Tipografie si Publicitate, fiind sustinut indeaproape de tatal meu. Facin­du-mi meseria cu placere, am capatat, in scurt timp, suficienta experienta si cunostinte incit sa preiau relatia curenta cu majoritatea clientilor. Din acest moment, am alocat o mare parte din timpul meu firmei, care, in decurs de doi ani, a crescut de la 11 la 34 de angajati si la o investitie directa in echipamente de peste 300.000 de euro.
De atunci pina in prezent, afacerea s-a dezvoltat in mai multe directii, fiind create noi departamente: de creatie grafica si distributie a productiei proprii, ceea ce a necesitat noi investitii, fapt care a facut posibila o crestere de aproximativ 35% a cifrei de afaceri, prin urmare si a profitului. A fost o perioada foarte buna, datorata si cresterii fortate a economiei, iar prezenta unei sume mari de bani pe piata favoriza aparitia multor afaceri noi, acestea avind nevoie de promovare, ceea ce era principalul nostru obiect de activitate.

Criza economica a avut o influenta negativa asupra afacerii? Ce masuri ati luat pentru a o depasi?
Criza economica inceputa in Romania, in a doua jumatate a anului 2008, a fost resimtita de noi mult mai tirziu, deoarece volumul de munca era in crestere, iar incasarile in scadere. Aceasta se datoreaza faptului ca multe dintre afacerile clientilor nostri erau in declin, acestia incercind sa-si promoveze excesiv firmele aflate in pragul falimentului, nemaiputindu-ne achita sumele restante. A urmat cea mai nefasta perioada, in care am intimpinat greutati majore in recuperarea creantelor, acestea fiind acumulate chiar de clientii in care aveam mare incredere. Am avut emise spre incasare o serie de bilete la ordin si cecuri care, la scadenta, s-au dovedit a fi doar simple refuzuri de plata, din cauza intrarii in incetare de plata a unora dintre clienti, fapt care ne-a inrautatit ­ima­ginea fata de furnizori, noi, la rindul nostru, nemaiputind plati datoriile la scadenta. In acele momente de grele incercari am decis schimbarea politicii de vinzari, oferind anumite reduceri la plata in numerar si micsorind drastic termenele de plata prin instrumente bancare. Aceste masuri de protectie a incasarilor si orientarea catre clientii din domeniile mai putin afectate de criza - cum ar fi: organizarea de spectacole si evenimente, activitati veterinare, industria alimentara, cluburi – si-au dovedit eficienta in scurt timp, incepind cu al doilea trimestru al anului 2009 reluindu-se raportul normal dintre productie si incasari. De atunci, pina in prezent, resimtim o crestere stabila si continua, bazata pe prudenta, calitate si preturi competitive. Perioada de criza s-a dovedit a fi benefica, datorita faptului ca a dus la trierea firmelor din domeniu, implicit a concurentei noastre, raminind pe piata doar cei care au reusit sa gaseasca solutii reale in mentinerea relatiei calitate-pret.

Ce planuri aveti in vedere pentru dezvoltarea afacerii?
Pentru viitorul apropiat ne-am propus extinderea capacitatii de productie, modernizarea liniei tehnologice, dezvoltarea departamentului de distributie, implicit crearea de noi locuri de munca. Secretul acestui tip de afacere nu este diferit fata de altele, acesta bazindu-se pe implicare personala in relatia cu clientii, daruire totala, profesionalism, calitate si investitii permanente pentru dezvoltare. In cazul nostru, factorul cel mai important de mentinere pe piata au fost experienta in domeniu si unitatea familiei, care este si echipa de conducere a companiei. Nivelul actual de dezvoltare nu ar fi fost posibil fara sprijinul mai multor parteneri si prieteni, carora le transmitem multumiri: Stefan Miclaus, Anghel Stoian, Pepino Popescu, Sorin Sararu, Denise Sandulescu, Ogrin Moldoveanu, Club Princess, Club Player, Club Bellagio. Multumim, pe aceasta cale, tuturor furnizorilor care ne-au sustinut si ne-au inteles in cele mai grele perioade. Le uram tuturor partenerilor si furnizorilor un an nou plin de realizari!
de Roxana Sima - 3348 afisari
 
         
 
2.0 - 2 voturi