Italienii au incercat  sa forteze Romania sa reia adoptiile internationale
    POZA:
   
 

Italienii au incercat sa forteze Romania sa reia adoptiile internationale

Delegatia romana in Parlamentul European a protestat fata de redeschiderea granitelor pentru adoptiile internationale. Elena Basescu le-a spus colegilor italieni ca legislatia tarii noastre este in perfecta concordanta cu cea internationala si a denuntat presiunile care se fac pentru ca europenii sa poata adopta copii din Romania.
Adoptiile internationale au fost puse pe agenda Parlamentului European in timpul ultimei sesiuni plenare de la Strasbourg (17-20 ianuarie), de mai multi deputati italieni. Scopul lor a fost sa convinga Comisia Europeana sa faca presiuni asupra Romaniei, pentru ca tara noastra sa suspende moratoriul care interzice adoptiile internationale.
Reprezentantii Romaniei au facut front comun impotriva italienilor. De la Elena Basescu (PPE, PDL) la Victor Bostinaru (S&D, PSD), acestia le-au transmis europarlamentarilor si Comisiei Europene ca tara noastra nu va relua „exportul“ de copii. Pina la urma, delegatia de la Bucuresti a avut cistig de cauza. In varianta adoptata a rezolutiei, i se acorda prioritate familiei din tara copilului. Adoptia internationala devine ultima solutie pentru a nu lasa un copil sa creasca intr-o institutie a statului. De asemenea, tot ca urmare a reactiilor delegatiei romane, in textul final se stipuleaza ca orice adoptie internationala trebuie aprobata de institutiile competente din tara copilului.
„Este regretabil totusi ca, desi aveau posibilitatea sa o faca, eurodeputatii romani nu au cerut ca optiunile nominale de vot sa fie inregistrate. Astfel, nu putem sti cu exactitate care eurodeputati au votat in favoarea unui text mai favorabil Romaniei si care impotriva“, ne-a explicat Doru Frantescu, directorul IEDP Qvorum, organizatie care monitorizeaza activitatea europarlamentarilor romani.

Elena Basescu: „Mai multe familii doritoare decit copii adoptabili“
Elena Basescu a acuzat, in plenul PE, presiunile exercitate de italieni, pentru a le permite din nou europenilor sa adopte un copil roman si pentru modificarea legislatiei care incadreaza sistemul nostru de adoptie.
„In Romania exista mai multe familii doritoare sa adopte decit copii adoptabili, iar legislatia noastra, la care au participat si numerosi experti internationali, este in perfecta coordonare cu cea europeana“, considera Elena Basescu. Faptul ca mii de copii ajung in centre de plasament din cauza situatiei precare de acasa nu este un motiv pentru a-i integra intr-o familie europeana. „22.966 de copii au totusi un parinte. Legislatia din Romania nu prevede decaderea din drepturile parintesti decit in cazul unui abuz. Deci, acesti copii nu sint in situatia de a fi adoptati. La fel si cei 22.285 de copii aflati in asistenta maternala“, a explicat Elena Basescu. Aceasta i-a sfa­tuit pe colegii din Italia sa demon­streze o mai buna cunoastere a legislatiei romane pentru adoptii.
Europarlamentarul social-democrat Victor Bostinaru a fost drastic in condamnarea efectelor pe care adoptia fara granite le-a avut pentru noi. El a spus ca, inainte de a-i trimite in familii straine, trebuie sa le asiguram o ingrijire corespunzatoare acestor copii, sa impiedicam traficul de minori si prostitutia infantila si sa le cautam parinti adoptivi din cadrul familiei lor sau, cel putin, din tara lor. „Intre 1997 si 2000, Romania a <exportat> 9.150 de copii, iar tara mea nu va mai accepta niciodata o asemenea monstruozitate.“
Rezolutia adoptata de PE nu are putere legislativa, „doar caracter de recomandare adresata Comisiei Europene si guvernelor statelor Uniunii, prin care se cere ca acestea sa isi coordoneze eforturile in interesul copiilor abandonati“, a mai explicat, pentru revista VIP, Doru Frantescu.
de Alina Matis - 1252 afisari
 
         
 
4.3 - 3 voturi