Dan Balan: "Chisinaul este singurul oras din lume unde am emotii"

A cucerit lumea cu hiturile lui, deschizind usile altor artisti. O-Zone, formatia cu care Dan Balan a devenit cunoscut, a ramas un fenomen inegalabil din punct de vedere al succesului mondial dobindit intr-un timp atit de scurt. S-a nascut in Republica Moldova, la 6 ianuarie 1979, tara in care recensamintul populatiei din 2004 a aratat ca politica romanismului nu are nici sanse, nici perspective. Acest lucru este confirmat si de multi experti romani, care inteleg ca, pentru moldoveni, redobindirea cetateniei romane nu reprezinta o forma de loialitate fata de statul roman, ci un mijloc de a circula liber prin Europa. Pentru Dan Balan conteaza prea putin daca e considerat roman sau moldovean. De fapt, nici nu-si prea petrece mult timp in aceste doua tari, ci mai mult in America si Rusia. Care este povestea „geniului singuratic“, aflat mereu la drum, aflati din rindurile ce urmeaza.

Este tinar, talentat, are umor si, de multe ori, este usor ironic. Nu da interviuri in presa si, probabil din aceasta cauza, apar tot felul de speculatii pe marginea aparitiilor sale periodice in public. Lasa impresia ca are tot ceea ce-i trebuie, dar, daca este intrebat, sustine ca nu are nimic in afara de muzica lui. „Singura satisfactie pe care o am e muzica, ea este ca un copil pentru mine. Aceasta iese din tine. Sint cel mai fericit om cind vad ce a iesit din mine. De muzica se leaga, automat, si insatisfactia. Aceasta din urma vine mai ales atunci cind muzica mea nu prea le place oamenilor…“, isi incepe Dan destainuirea. „Creierul“ formatiei care a fost, odata, O-Zone, cintaretul este prea concentrat asupra muzicii pentru a se rupe din mrejele sunetelor. Se regaseste in muzica si se hraneste spiritual tot din muzica. Dan Balan a vorbit, in exclusivitate pentru revista VIP, despre motivele destramarii trupei, copilarie si cum a trait „visul american“.
Cinta mai mult in strainatate decit in Romania. Si-a petrecut ultimele luni la Moscova, unde a lucrat la un nou material discografic. „Am mai multe proiecte acolo; am inregistrat o piesa ruseasca, in duet cu o cintareata, Vera Brejneva, care este acum numarul 1 in Rusia, sotia unui magnat al petrolului, milionarul Mihail Kiperman.“ In acelasi timp, Dan lucreaza la mai multe piese in limba rusa. Pe partea de pop-dance, artistul isi pune la contributie talentul, pentru a lansa un single in primavara-vara.

Pretutindeni si nicaieri
Chisinau este orasul din care au plecat mai multi tineri artisti, asta si pentru ca au dovedit ca au talent „cu nemiluita“ si pot concura, oricind, cu cei din afara. Dan a plecat in America, dar nu pentru un trai mai bun intr-o tara democratica, mult mai dezvoltata decit Moldova, ci pentru a face muzica la standarde occidentale. Mergind pe principiul ca viitorul fiecaruia sta in miinile sale proprii, Dan a decis sa-si incerce norocul. „Nu am ales sa plec din tara. Eu sint pretutindeni si nicaieri. La inceput, am plecat in Los Angeles, ca sa-mi indeplinesc visul din adolescenta: acela de a scoate un album de muzica rock“, povesteste artistul, care marturiseste ca s-a acomodat foarte bine in Statele Unite. S-a mutat apoi la New York, dupa care s-au ivit mai multe oportunitati in Europa si a fost nevoit sa calatoreasca foarte mult. „Am un apartament acolo, dar nu vreau sa-mi fac publice proprietatile. Nici in America nu mai petrec atit de mult timp“, tine sa precizeze Dan.

Hotelul, prima „casa“ in New York
„Aveam prieteni in New York, dar in Los Angeles nu cunosteam pe nimeni. Am plecat cu chitaristul meu, am ajuns acolo, am mers la hotel, ne-am cazat, iar de acolo, primul pas a fost gasirea unui studio de in­chi­riat. Am gasit chiar si o sala de repetitii; au venit ceilalti baieti, am cum­parat toate instrumentele si, cumva, ne-am acomodat. Am inceput sa-mi string echipa de business: management, producator si asa mai departe. Ne-am apucat de lucru. Trebuia sa fiu creativ“, rememoreaza Dan etapele parcurse spre succes. Desi nimeni nu a stiut acest lucru, Dan s-a apucat de rock, dar nu pentru bani. „Nu am facut albumul rock pentru piata, era evident. Sound-ul era asa, mai underground, in niciun caz mai greu digerabil, asa cum a fost cel facut de mine la New York“, explica Dan. „Am realizat ca muzica are o problema de marketing. Proiectele rock se nasc la adolescentii de 17 ani. Acestia cinta prin cluburi vreme de 15 ani, pina cind aude lumea de ei. Dupa aceea, pornesc in turnee si deschid concertele unor trupe renumite, pina cind ajung sa fie vazuti de un public mai numeros. Astfel de trupe pot sa ramina in underground vreme de 10-12 ani, fara ca melodiile lor sa fie difuzate la radio. Intr-un final, peste ani si ani, aceste formatii au propriile lor cariere in underground. La asta visam si eu cind am ajuns in America. Normal, la virsta aceea, nu ai nicio sansa sa faci o cariera in underground“, ne spune Dan.

„Am plecat la L.A. pentru ca obosisem“
Dan Balan era artistul care semna compozitiile trupei O-Zone. Despartirea de fostii colegi nu s-a petrecut tocmai elegant. Cintaretul a fost acuzat, atunci, de faptul ca succesul i s-ar fi urcat la cap. Pentru prima data in presa, Dan a dezvaluit motivele care au stat la baza destramarii O-Zone, spre dezamagirea milioanelor de fani. „Nu trebuia sa ma despart de O-Zone ca sa dovedesc faptul ca eu eram «creierul» formatiei. Acest lucru era evident: eu faceam muzica, eu o produceam si tot eu duceam trupa mai departe“, sustine acesta. Intrebat daca i-a fost greu sa o ia singur de la capat, Dan raspunde fara ezitari: „De unul singur am si inceput, de altfel, in cariera. O-Zone a fost undeva la mijloc. Am plecat la Los Angeles pentru ca obosisem si voiam sa fac altceva, un albumul rock. Piesele erau gata, lucrasem la ele de-a lungul anilor si imi doream sa le invalui intr-un sound american. Am crezut ca o sa realizez albumul mai repede, dar mi-a luat mult mai mult timp, pentru ca scopul pe care-l aveam si dorintele erau foarte mari, acolo unde ajunsesem eu. In Moldova si in Romania nu exista o traditie de sound in muzica rock. In general, in estul Europei nu se pune accent pe acest gen de muzica. Am stat mai mult acolo, sa studiez, mai intii, apoi sa inregistrez piesele, sa le adaptez stilului american.“ S-a mutat in Los Angeles in 2005. L-a rugat pe Jack Joseph Puig, un foarte cunoscut produ­cator, care a lucrat cu artisti ca John Mayer, Sheryl Crow, No Doubt, The Black Crowes sau Rolling Stones, sa produca discul. Jack a fost entuziasmat sa lucreze impre­una cu Dan. Albumul a fost inregistrat in perioada aprilie-iunie 2006, la Ocean Way Studio.

„Nu ne mai intelegeam“
Cel mai mare succes comercial al lui Dan a fost piesa Dragostea din tei, cunoscuta si ca Numa Numa Song. Melodia a ajuns in fruntea clasamentelor in 32 de tari si pe locul trei in Marea Britanie, vinzindu-se in 12 milioane de exemplare in intreaga lume. A fost single-ul care a inregistrat cel mai mare succes in Europa si Japonia, in 2004 si 2005. Apoi, peste 100 de artisti au facut un cover al piesei, fiind inregistrata in limbi diferite. Un alt hit semnat O-Zone a fost Despre tine. A ajuns numarul 1 in topurile din cinci tari si a fost pe locul al saselea in topul european. Dan ne-a marturisit ca, inainte ca O-Zone sa alunece, cu o rapiditate uimitoare, spre glorie, simtea, in suflet, un sentiment de „gol“. „In 1999, O-Zone se afla intr-o ascensiune continua, apoi a venit succesul ala mare... Obosisem si, din cauza aceasta, aparusera probleme foarte mari in interiorul trupei, nu mai vedeam nicio perspectiva.“ Dan elimina din discutie problemele financiare. In schimb, lipsa de comunicare intre membrii trupei, retragerea lui Dan in universul lui, departe de celebritatea care devenise „insuportabila“, au fost fatale trupei. „Ne saturasem unii de altii, nu ne mai intelegeam. Nu aveam nicio placere sa mai lucram impreuna. Ne intilneam la studio si nu <produceam> nimic. Nu mai exista chimia dintre noi, care facea ca lucrurile sa mearga bine. Nu mai vedeam nicio perspectiva…“ De cele mai multe ori, gesturile si privirea spun mai mult decit cuvintele. La fel s-a intimplat si in trupa O-Zone. „Nu eu le-am zis ca parasesc trupa. Asta nu se intimpla ca-n filme. Nu vii si spui: <Baieti, de astazi, gata!» Este ceva natural, firesc. Altcineva din trupa a vrut sa ma scoata pe mine oaia neagra a povestii, sa spuna ca eu sint <ala rau>. Interesant a fost faptul ca ceilalti doi colegi ai mei erau foarte increzatori in puterile lor si spuneau ca isi vor face trupa, ca au piese etc. Nimeni nu a plins ca o sa ne despartim.“

Filmarea cu Dan Balan „ametit“, exploatata in Moldova 
Anul trecut, imaginea lui Dan in presa din Romania a avut de suferit. In luna octombrie, in timpul unui concert, cintaretul din Republica Moldova s-a clatinat si abia s-a mai putut tine pe picioare. Cazul filmuletului in care acesta era usor ametit a fost discutat, in exclusivitate pentru revista VIP. „Venisem de la Kiev, unde filmaseram 22 de ore, asta dupa o perioada in care fusesem in turneu. Nici nu am apucat sa maninc foarte bine. Am ajuns in Moldova deja obosit. Chisinaul este orasul in care mi-am inceput cariera. Am foarte mari emotii ori de cite ori urc pe scena in fata publicului de acolo. Este unicul oras din lume unde am emotii. Practic, acestea au ramas de la 15-17 ani… Am multe amintiri legate de inceputurile carierei mele. E ceva ce a ramas in mine. Erau prezenti pina si cei mai importanti oameni ai orasului: domnul primar etc. S-au amestecat toate emotiile in mine. De condamnat este calitatea televiziunii care a inregistrat. Nu am dat nimanui voie sa filmeze concertul profesional, doar din public. Cei de la televiziune au facut asta intentionat, sa ies eu prost... S-a auzit oribil: doar vocea, fara niciun alt efect din fundal; toate astea au dat impresia ca sint ametit. Este oribil ce mi-au facut… Ceea ce m-a deranjat cel mai mult este faptul ca, in Moldova, s-a exploatat foarte mult filmarea, pentru ca era vorba despre alegeri. Acolo erau invitate si alte trupe, care cintau pentru alt partid, iar alte televiziuni au marsat foarte tare pe acest lucru.“
De asemenea, paparazzii l-au surprins pe fostul component al trupei O-Zone la colt de strada, cind cumpara „marfa“ de la un presupus dealer. „Ma intilnesc cu producatorul pe strada si citesc in ziar ca am fost sa-mi cumpar marijuana. Eu nici nu cred ca merita sa comentez astfel de lucruri. Sint acolo ca sa vinda“, dezminte informatia cintaretul.

In asteptarea sufletului-pereche
Dan nu se gindeste sa-si ia cetatenie romana, asa cum a facut fostul lui coleg, Radu Sirbu. „Fiecare face ce-i mai bine pentru sine. Pentru Radu era mai bine la Bucuresti; are sotie, familie. Eu am alte bucurii: concertele, sa ajung in cit mai multe locuri, sa capat experienta, sa cunosc oameni. Nu este exclus ca, atunci cind o sa-mi intemeiez si eu o familie, sa ma stabilesc in Romania. Deocamdata nu am prietena si nu mi-am gasit sufletul-pereche.“ Cit despre moldovenii – printre care si o serie de artisti – care isi doresc cetatenie romana, Dan spune: „Nimeni nu s-a stabilit in Romania, in afara de Radu Sirbu: Zdob si Zdub, Pavel Stratan, Arsenie… toti au ramas acolo. Eu am cetatenie romana, dar nu stiu daca o sa ma stabilesc in Romania“, ride acesta.

Fara regrete, doar amintiri
Revenind la discutiile despre familie, Dan este cuprins de o usoara nostalgie: „Ma straduiesc sa ajung acasa de sarbatori, sa o vad pe mama. Acum, tatal meu a fost numit ambasador in Grecia si o sa-l vad si mai rar. Poate imi aranjeaza el un concert acolo, poate are relatii la cluburi“, glumeste artistul. „Nu as schimba nimic din trecutul meu. Daca am ajuns pe un drum bun, inseamna ca totul s-a intimplat asa cum trebuie“, spune Dan, care accepta propunerea noastra de a face o incursiune in universul copilariei lui, plina de peripetii. „Odata, am aruncat de la geam un vas cu apa si a cazut fix linga seful blocului, care era cu un prieten de-al meu. M-am ascuns imediat. Dar prietenul a strigat: <Dan a aruncat, de la apartamentul 27>. In citeva secunde am auzit ca bate cineva la usa. Ma rugam de mama: «Nu deschide, nu deschide!», dar degeaba. In acea zi am stat la colt, pedepsit, timp de doua ore…“

De ce-l considera rusii de-al lor...
Dragostea din tei cintata de Rhianna este, parca, „un cintec de lebada“ intirziat al trupei O-Zone. „Rhianna a luat melodia si a pus alte versuri“, ne dezvaluie Dan. La finalul discutiei, interpretul ne-a explicat de ce, in prezent, are concerte in numar atit de mare in Rusia. „Chica Boom are foarte mare succes acolo. Cel mai important lucru este ca mass-media de la Moscova m-a primit foarte bine, pentru ca piesa era deja numarul 1 la ei si mi-au dat foarte multe telefoane sa ma cheme acolo. La un moment dat, am aparut la o televiziune, si-mi luau interviul in limba engleza. Deodata, mi-a venit ideea sa le raspund in rusa. Au ramas cu totii uimiti. Eu am crescut cu filmele Uniunii Sovietice, cu muzica lor, cu cultura lor. Deja ma considera de-al lor, desi produsul muzical e facut in stil occidental. Intr-adevar, am foarte multe propuneri de concerte, dar nu ma mut acolo“, conchide artistul.

Spionaj in numele tatalui: cea mai mare prostie
Mihai Balan, tatal vestitului interpret, a fost, in perioada 1995-2001, ambasador al Republicii Moldova in Israel, iar din 2009 pina in 2010, a fost numit in functia de consilier pe probleme de politica externa si integrare europeana al presedintelui Republicii Moldova. Faptul ca este fiu de diplomat i-a determinat pe multi sa spuna despre Dan Balan ca ar fi fost sustinut de tatal lui sau ca ar fi spion. „Este cea mai mare prostie pe care am auzit-o despre cariera mea. Moldova este una dintre cele mai sarace tari din lume; cum poate un ambasador sa plateasca sederea mea in Los Angeles? Salariul unui ambasador din Republica Moldova este de 2.000 de euro pe luna. Intr-adevar, tatal meu mi-a cumparat un microfon si o chitara si m-a sustinut moral, dar alt sprijin nu mi-a acordat. Nici nu am nevoie. Eu trebuie doar sa am inspiratie, sa compun, sa cint si sa inregistrez. Inteleg ca sint multi invidiosi si ca vor sa faca in asa fel incit sa minimalizeze impactul succesului meu. Tatal meu este ambasador, dar nu mi-a cumparat el 16 milioane de discuri. Profesia mea este de artist. Tatal meu nu are cum sa ma atraga in politica. De la virsta de 12 ani, el nu s-a mai implicat in viata mea si am fost pe cont propriu. De atunci, am luat toate deciziile de unul singur“, declara artistul. Pe de alta parte, mama lui, Ludmila Balan (foto), este, de asemenea, o cunoscuta vedeta de televiziune. Tanti Ludmila, emisiunea care a facut furori in Republica Moldova, era destinata copiilor. Intrebat daca s-a familiarizat cu studiourile de televiziune inca din perioada copilariei, Dan raspunde: „Dimpotriva. Mi s-au pus piedici, sa nu ajung sa cint acolo, tocmai pentru ca eram fiul. Mama era cea mai populara femeie, in momentul acela. Celelalte prezentatoare erau invidioase. Auzeam ca nici ea nu a mai putut sa intre la nu stiu ce televiziuni, din cauza ca era mama mea“, mai spune Dan.
de Anca Lapusneanu - 2338 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi