Cristi Minculescu: "Suferinta muta este cumplita"
    POZA:
   
 

Cristi Minculescu: "Suferinta muta este cumplita"

Suferinta te purifica si iti schimba viziunea despre viata. Asa s-a intimplat si-n cazul lui Cristi Minculescu, solistul trupei Iris, care a trecut printr-o perioada foarte grea, fiind supus unui transplant hepatic in anul 2009. De atunci, Cristi merge in mod regulat la control in Germania. Anul acesta se anunta unul extrem de prolific pentru rocker: Iris – 35 de ani, albumul aniversar ce va fi lansat la vara si va contine 14 piese, sapte single-uri reinterpretate, parte din istoria trupei si sapte piese noi, viitoare hituri ale trupei. Iris – 35 de ani este un album dedicat fanilor trupei si realizat chiar de catre acestia! Cele sapte piese-legenda care vor figura pe noul material Iris vor fi alese chiar de fanii trupei, votarea hiturilor facindu-se in intervalul 14 decembrie 2011 - 29 februarie 2012, pe site-ul oficial Iris.

Cristi Minculescu a vorbit, pentru revista VIP, despre publicul pentru care cinta cu foarte mare drag. „Publicul rock exista in Romania, iar industria din acest domeniu se misca. Nu are cum sa fie ca in strainatate, fiindca acolo este deja o traditie. Uneori zici ca e la stadiul de hibrid, pentru ca sint deja 22 de ani de la evenimentele din decembrie ’89, dar spe­ram ca va ajunge cit mai repede la stadiul avansat, cum e in strainatate. Acum mai depinde si de ce artisti sint angrenati intr-o industrie muzicala. Dar, daca vorbim de public, acesta s-a emancipat, avind in vedere faptul ca au venit foarte multe trupe din afara care au concertat aici“, a marturisit solistul formatiei Iris.
Cristi Minculescu a mai declarat ca rockul nu mai este un gen protestatar, asa cum era in trecut, insa efectul pe care-l are asupra  publicului este acelasi. „Culmea este ca, pe cit este de generos acest gen muzical, pe atit este de costisitor, chiar foarte scump atunci cind te prezinti cu o productie foarte mare, ce implica si o prestatie live.“
Iris a rezistat in lumea muzicala gratie publicului, in conditiile in care trupele tinere au adus cu ele si versurile in limba engleza, obiectivul lor fiind acela de a se lansa pe piata externa. „Faptul ca se cinta in limba engleza nu este un lucru rau, pentru ca rockul a luat nastere acolo. Important este citi din Romania inteleg un concert in limba engleza. Trupele din tarile latine il adapteaza asa cum cred ele mai bine. Aici intervine destinul geografic, pe care nu l-am ales noi. Exista o vorba: <Nimeni nu-si alege parintii>...“, a spus Minculescu.

„Celebritatea ti-o asumi“
Nationalist prin constructia sa, Cristi Minculescu se multumeste cu soarta muzicala pe care o are in Romania: „Nici nu am vrut sa plec din tara. Celebritatea ti-o asumi si trebuie sa fii pregatit pentru momentul in care va disparea. Ea este ca un lift pe butoanele caruia apasa publicul: inevitabil, poti sa te trezesti de la parter la etajul zece sau invers. Eu sint pregatit pentru momentul cind n-o sa mai fiu persoana publica. E inevitabil. Sa speram ca va fi cit mai tirziu…“, spune acesta ingindurat.
Incapatinat atunci cind vine vorba despre muzica, solistul trupei Iris stie sa departajeze viata profesionala de cea particulara, dar si importanta fiecareia in parte: „Nu cred in implinirea profesionala care se naste din linistea familiei. In opinia mea, este un cliseu, viata personala neavind nicio legatura cu profesia. Insa trebuie sa fie si un echilibru, un balans; daca atirna una prea mult in detrimentul celeilalte, nu e bine. In cel mai rau caz, trebuie sa fie 60 pentru cariera si 40 pentru familie, daca nu se poate 50 si 50.“
In 1988 au fost anuntati ca se urma­reste desfiintarea formatiei si singurul lucru pe care puteau sa-l faca era „testamentul muzical“. Asa s-a nascut melodia Floare de Iris, care este, practic, emblema trupei: „In acel an eram sigur ca o sa ne distruga. Din fericire, sintem si acum, iar piesa cu pricina este cea mai ceruta melodie in concertele noastre. Este vorba de perioada cind trupa nu va mai fi. Dar stii cum se spune: o veste buna nu este o stire. Au fost trei suspendari, ultima fiind cea din 1988, care trebuia sa fie si cea finala. In rest, imi place sa discut cu presa doar cind am ceva de spus. Nu mi-a placut niciodata sa ma expun…“, a declarat Cristi Minculescu.

„Moartea este o parte mai trista a vietii“
Durerea pe care i-au pricinuit-o atit problemele de sanatate, cit si loviturile pe care i le-a dat viata l-a marcat pe artist si l-a ridicat la stadiul de fin observator al naturii umane, Cristi devenind interesat de sensul vietii pe pamint: „Existenta noastra terestra este printr-un avatar si atunci cind mori treci intr-o alta etapa. De aceea se spune ca moartea este o parte mai trista a vietii. Acolo sus e aranjata treaba foarte bine. Sinuciderea este o solutie definitiva data unei probleme temporare. Aici este partea cumplita: foarte multi psihologi spun ca e foarte greu sa intuiasca ce a simtit acel om cind a luat o astfel de masura. Trebuie sa fii prea dezamagit si prea singur ca sa recurgi la un astfel de act si sa renunti la tot intr-o clipa. Probabil ca Madalina si Malina, doua voci extraordinare, din pricina vremurilor pe care le traim, au fost intr-o zbatere continua pentru a da un anumit curs destinului, una muta, interioara, pe care au cunoscut-o numai ele. Suferinta muta e cumplita, la fel si masca pe care trebuie sa o porti pentru a lasa impresia ca totul este in regula. Intr-un final, problema este data de dualitatea personalitatii...“.
Mersul la psihiatru tine si de cit de confidential poate sa fie acest gest, spune Cristi, care considera ca romanii evita, din acest motiv, sa ceara sfatul specialistilor atunci cind au probleme psihice. Vedetele se tem de faptul ca se va afla ca au mers acolo si li se va spune ca nu au „creierii la ele“. „Noi am fost 44 de ani in comunism. In ’89 s-au egalizat valorile, iar acum scara valorica s-a inversat intre obscen si decent. Mai mult de atit nu am ce sa spun. Valorile adevarate vor ramine in timp. Nu cint ca sa-mi deschid peste noapte trei sifonarii si doua patiserii… Fac ­asta pentru ca-mi place si, culmea, mai sint si platit. In rest, sa fim toti sa­na­tosi! Este bine sa te gindesti si la altii, pentru ca va exista o rasplata, la un moment dat. Important este sa crezi atunci cind vrei binele cuiva. In viata mea am ajutat cit am putut, dar asta o stiu numai eu. Sint un om credincios care stie cind sa vorbeasca cu Dumnezeu…“, conchide solistul.
de Anca Lapusneanu - 1318 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi