Blestemata avere a Zavorancelor
    POZA:
 
 

Blestemata avere a Zavorancelor

In 2003, a murit tatal adoptiv al Oanei Zavoranu, al doilea sot al Marianei Zavoranu. Cele doua Zavorance erau singurele lui mostenitoare, iar averea era mare: 1881 de actiuni, in valoare de un milion de lei bucata. Mariana i-a spus Oanei ca, in fapt, fiecare actiune ar valora doar 100.000 de lei vechi. Oana, care terminase Dreptul in 1994, si-a zis ca ar fi mai bine daca ar lasa cele 200 de milioane de lei vechi in posesia mamei sale.

Acesti bani reprezentau 58% dintr-o afacere. Apoi, cele doua Zavorance s-au certat si au inceput un proces. Avocatii Oanei au descoperit curind ca mama Oanei declarase la notariat o valoare falsa a actiunilor si ca, imediat dupa semnarea actului de cedare a partii Oanei (75%), Mariana a intocmit la acelasi notariat un act nou, aditional, care readucea valoarea fiecarei actiuni la un milion de lei vechi.
Acest proces s-a derulat deja in instantele de fond si de apel, actele notariale fiind declarate in regula din punct de vedere juridic. Instantele n-au putut lua in seama ca fiind de rea-credinta prima declaratie asupra valorii actiunilor, dat fiind faptul ca respectivele actiuni nu au fost niciodata cotate la Bursa.
La Inalta Curte, unde se va incheia acest proces, Oana Zavoranu are toate sansele sa constate ca nu-si mai poate recupera partea ei de mostenire. Daca ar fi avut avocati de buna-credinta, ar fi putut afla acest deznodamint inca dinainte de a se arunca in viltoarea proceselor. Daca ar fi avut avocati cu o buna etica profesionala, nu s-ar mai fi expus mediatic in zeci de ore televizate in direct in care Oana si-a balacarit mama in fel si chip. Ar fi aflat ca dreptatea juridica e de partea Marianei, chiar daca dreptatea etica este de partea Oanei.
La Facultatea de Drept ar fi putut sa afle, daca ar fi avut profesori buni, ca adevarul juridic este de multe ori altul decit adevarul moral. Traim, de altfel, intr-o societate in care viata ne invata zi de zi acest fel de contradictie, pe cit de greu suportabila, pe atit de reala.
Cind se va linisti si daca va putea sa se impace cu gindul ca nu va profita de mostenire decit dupa ce mama sa nu va mai fi, Oana va avea ocazia sa afle trei lucruri importante despre sine: 1. ca nu i-a folosit la nimic studierea Dreptului;
2. ca avocatii au pacalit-o, nespunindu-i de la bun inceput ce sanse reale are (zero, adica); 3. ca expunerea mediatica pe tema unui proces cu final incert a fost gafa vietii sale.
Frumoasa, tupeista, smechera, ultravedeta, Oana va descoperi ca toate acestea nu fac doi lei cind e vorba de onoare. Se va trezi cu onoarea pierduta si va intelege rostul modestiei in viata. Si va pricepe, poate, ca raul cel mai mare si l-a facut singura atunci cind a crezut ca adevarul mediatic este marele adevar al vremurilor noastre.
 
Post-scriptum. Joi seara (6 aprilie a.c.), Oana a dat peste cap emisiunea lui Capatos si tot ce stiam despre ea (in plan mediatic): a cerut iertare mamei, lui Pepe, familiei lui Pepe si familiei lui Tudy. Bravo, Oana! De acum inainte, lumea mediatica se va imparti in alte doua jumatati: care e Oana cea adevarata, scandalagioaica sau cea capabila de umilinta?
de Ioan Buduca - 1272 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi