La multi ani, Vivi Dragan Vasile!
    -
 

La multi ani, Vivi Dragan Vasile!

Data nasterii: 28 August 1947
Vivi Dragan Vasile s-a nascut pe 28 august 1947, la Bucuresti. A absolvit "Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica - I.L.Caragiale", clasa operator, in promotia 1973. A colaborat mult cu regizorul Stere Gulea.

Dupa 18 ani de experienta si rezultate meritorii, este chemat la I.A.T.C.-I.L.C. ca profesor invitat in perioada 1990 - 1994. Ca operator a lucrat la peste cincizeci de filme. Mai are in portofoliu filme realizate in calitate de regizor si de producator.

Din anul 1992 este Director executiv al Fundatiei "Arte vizuale", al carui fondator este. Directorul de imagine Vivi Dragan Vasile a obtinut cinci premii pentru imagine ale Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN)/Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN):
-in anul 1979 - pentru filmul Ora zero (ex-aequo cu Calin Ghibu pentru filmul Intre oglinzi paralele),
-in anul 1987 - pentru filmul Morometii,
-in anii 1994-1995 - pentru filmul Stare de fapt (ex-aequo cu Dinu Tanase pentru filmul Rosenemil, o tragica iubire),
-in anul 2002 - pentru filmele Occident si Furia si
-in anul 2008 - pentru filmul Nunta muta.

De asemenea, a obtinut si alte premii ale ACIN/UCIN:
Diploma de onoare pentru imaginea filmelor Inghititorul de sabii si Napasta (1982),
Marele Premiu pentru film documentar de lung metraj - pentru filmul Piata Universitatii - Romania (1991), impreuna cu Stere Gulea si Sorin Iliesiu si Premiul pentru promovarea filmului romanesc: Editura Video (director Bujor T. Rapeanu) si Fundatia de Arte Vizuale (director Vivi Dragan Vasile) (1996-1997).

Printre celelalte premii obtinute de Vivi Dragan Vasile in cariera sa sunt de mentionat urmatoarele:
Mentiune pentru imagine la Festivalul National Costinesti pentru filmul Pe malul sting al Dunarii albastre (1983)
Premiul pentru documentar la Festivalul National Costinesti pentru Piata Universitatii - Romania (1991)
Premiul anual al Asociatiei criticilor din Ungaria pentru imaginea filmului Sectia (1995)
Premiul special al Festivalului International Mediawave - Gyor, Ungaria, pentru Sectia (1995)
Premiul Pro Victoria pentru imaginea filmului Stare de fapt (1997)
Premiul PRO CULTURA HUNGARICA al Ministerului Culturii al Ungariei (2002)
Premiul pentru imagine al Transilvania International Film Festival - Cluj pentru filmul Furia (2003)
Premiul pentru imagine al Festivalului International Anonimul pentru filmul Boborul (2004)
Premiul MMK Ungaria (2007)
Premiul Producatorului La drumul mare, Festivalul IPIFF, Constanta, Romania (2008)
Premiul RSC (Romanian Society of Cinematographers) pentru Nunta muta (2008)
Premiul RSC (Romanian Society of Cinematographers) pentru Cealalta Irina (2010)
Premiul IPIFF Fest International al Producatorilor Independenti „Memoria de piatra” (2010)
Premiul RSC (Romanian Society of Cinematographers) pentru Caravana cinematografica (2011)
Vivi Dragan Vasile a fost nominalizat la Premiul Gopo pentru cea mai buna imagine la Gala Premiilor Gopo 2009 pentru filmul Nunta muta, dar nu a castigat,obtinand totusi Premiul special Romanian Society of Cinematographers pentru activitatea sa la acest film. El a fost nominalizat si la Gala Premiilor Gopo 2011 - cu filmul Caravana cinematografica, dar nu a castigat.

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu i-a conferit cineastului Vivi Dragan Vasile la 29 noiembrie 2002 Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler, „pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala”.

Filme regie:
Piata Universitatii - Romania (1991)
Te iubesc, Libertate! / (1990)

Filmografie – imagine:
Evadarea (2013)
Sunt o baba comunista (2013)
Despre oameni si melci (2012)
De azi inainte (2011)
Ursul (2011)
Caravana cinematografica (2009)
Cealalta Irina (2009)
Nunta muta (2008)
scurta poveste (2007) - imagine
La urgenta (2006)
Mammoth / Mamutul (2006)
Chacho Rom (2002)
Feny hull az arcodra / Lumina cade pe fata ta (2002)
Filantropica (2002)
Furia (2002)
Occident (2002)
Le record (1999)
Az álombánya (1998)
Josh Kirby... Time Warrior: Chapter 1, Planet of the Dino-Knights (1995)
Josh Kirby... Time Warrior: Chapter 2, the Human Pets / Josh, aparatorul universului (1995)
Patul conjugal (1993)
Predchuvstviye (1992)
Piata Universitatii - Romania (1991) - imagine
Cine are dreptate? (1990)
Te iubesc, Libertate! / (1990)
Morometii (1988)
Secretul armei secrete (1988)
Cuibul de viespi (1987)
Napasta (1985)
Horea (1984)
Pe malul stang al Dunarii albastre (1983)
Prea cald pentru luna mai (1983)
Drumul oaselor (1980)
Drumuri in cumpana (1979)
Actiunea Autobuzul (1978)

Filmografie – producator:
Memoria de piatra (2010)
Cealalta Irina (2009)
La drumul mare (2007)
scurta poveste (2007)

Filmografie – camera:
Drumul oaselor (1980).

de Redactia - 2177 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi