La multi ani, Bronislaw Komorowski!
    -
 

La multi ani, Bronislaw Komorowski!

Data nasterii: 04 Iunie 1952
Presedintele actual al Poloniei, Bronislaw Komorowski, s-a nascut in Oborniki ¦laskie, la data de 4 iunie 1952. El a studiat istoria la Universitatea din Varsovia pe care a absolvit-o in 1977. In tinerete a facut parte din miscarea de cercetasi pentru tineret Scouting, unde a intalnit-o pe Anna Dembowska, care ii devenea sotie in 1977 (au impreuna cinci copii).
Komorowski a organizat si a participat la manifestatii patriotice, a colaborat cu comitetul muncitoresc si Miscarea pentru Apararea Drepturilor Civile ale Omului, redactand si imprimand in ilegalitate lucrari istorice si literare. Din acest motiv a fost arestat de mai multe ori.
In perioada comunista a activat in cadrul opozitiei democratice ca editor underground, si a cooperat ci Antoni Macierewicz la revista lunara G³os. Din 1980 si pana in 1981 a lucrat la Centrul pentru Cercetari Sociale al Solidaritatii, iar la 27 septembrie 1981 a semnat declaratia de infiintare a Cluburilor in Slujba Independentei.
In 1977 a inceput sa lucreze la revista PAX, intre 1980 si 1981 a lucrat in Centrul de Cercetari Sociale Solidaritatea din Regiunea Mazovia si in 1982 era redact or al revistei independente ABC. De asemenea, acesta a predat o perioada la Seminarul din Niepokalanow.

In 1991, omul politic sarbatorit astazi a devenit deputat in Sejm (parlamentul polonez), in perioada 1990-1993 a fost ministru adjunct al apararii pentru probleme educational-sociale, in guvernele conduse de Tadeusz Mazowiecki, Jan Krzysztof Bielecki sau Hanna Suchocka. Intre 1993-1995 era membru al Partidului Uniunii Democrate si in 1997-2000 a condus Comitetul Apararii Nationale. In anul urmator a fost ministru al Apararii, apoi adjunct al Comitetului National de Aparare si membru al Comitetului Afacerilor Externe.

In 2001, Komorowski a fost membru al Platformei Civice, presedinte al Regiunii Mazovia, si din iunie 2006 a fost vice-presedinte al acestui partid. Tot in 2005 el era ales vicepresedinte al Sejmului, iar in 2007 devenea Maresal al Sejmului (Presedinte al Parlamentului) polonez.
La 10 aprilie 2010, Komorowski in urma decesului presedintelui Lech Kaczyñski, a preluat rolul de presedinte interimar. Prima sa decizie a fost de a anunta sapte zile de doliu national incepand cu 10 aprilie. Conform Constitutiei Poloniei, el era obligat ca in 14 zile de la inceputul interimatului sa anunte data alegerilor prezidentiale anticipate, la maxim 60 de zile de la respectivul anunt. La 21 aprilie, a anuntat ca alegerile se vor tine in ziua de 20 iunie.

Din cauza decesului sefului cancelariei prezidentiale W³adys³aw Stasiak, Komorowski l-a numit pe Jacek Micha³owski in aceasta functie temporar. La 12 aprilie, l-a numit pe generalul Stanis³aw Koziej in functia de sef al Biroului de Securitate Nationala in locul lui Aleksander Szczyg³o.
Dupa ce a fost ales presedinte in alegerile din iunie-iulie, actualul presedinte a demisionat din Sejm inainte de a depune juramantul. In locul sau, Grzegorz Schetyna a fost ales in functia de presedinte al Sejmului.

de Redactia - 2668 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi