La multi ani, Irina Schrotter!
    -
 

La multi ani, Irina Schrotter!

Data nasterii: 05 Mai 1965
Irina Schrotter s-a nascut pe 5 mai 1965, la Iasi. Una dintre cele mai cunoscute creatoare de moda din Romania, Schrotter s-a decis in 2008 sa intre in politica si sa candideze ca independent la Primaria Municipiului Iasi. Clasele I-IV le-a absolvit la Scoala Generala nr. 1 “Gh. Asachi” din Iasi, in perioada 1971-1975. Intre 1975 si 1983 studiaza la Liceul “C. Negruzzi” din Iasi, profilul matematica-fizica. Urmeaza apoi, intre anii 1983-1989, Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi, sectia de Medicina Generala, pe care o absolva cu media 9,70.

In timpul facultatii, Irina Schrotter a fost membra a brigazii “Seringa”, faimoasa inainte de 1989 pentru textele umoristice care persiflau regimul Ceausescu. Refuza sa intre in Asociatia Studentilor Comunisti si in Partidul Comunist Roman. Tot din timpul facultatii incepe sa se preocupe de creatia vestimentara, pasiune pe care o mosteneste de la mama sa. Inainte de 1989, lucreaza la primele colectii pentru fabrici din Iasi precum “Tomiris” si Cooperativa “Sporul”, care se bucura de o buna primire.

In 1990, Irina Schrotter activeaza pentru un an ca medic stagiar la Spitalul de Urgente “Sf. Ioan” Iasi, in Sectia de Chirurgie Plastica si Reparatorie. Dupa adoptarea Legii privatizarii nr. 54/1990, se decide sa mearga pe calea afacerilor si a designului vestimentar.

In perioada 1990-2008, devine asociata in mai multe firme: S.C. Exclusiv Comp SRL, S.C. Confectii Integrate Moldova Srl., S.C. Imobiliare Moldova SRL, S.C. IS Company SRL, S.C. Mark Limited Srl., S.C. Adriana 2006 SRL, ajungand sa aiba peste 900 de colaboratori.

De profesie medic, Irina Schrotter isi deschide primul magazin in  1990, dedicat confectiilor si primul salon de infrumusetare din Iasi. In 1991, are prima prezentare de moda la Teatrul National din Iasi. In acelasi an, deschide centrul de infrumusetare, care este declarat ulterior etalon in Romania.

In 1995, are prima prezentare de moda la Bucuresti, iar din 1996 isi incepe prezentarile bisezoniere in acest oras, unde isi dechide si primul magazin propriu pe Calea Victoriei.

Irina Schrotter organizeaza in 1999 Festivalul International de Moda din Iasi, unde aduce nume mari din moda romaneasca, dar si colectii ale designerilor internationali.

In 2003, Irina Schrotter devine primul designer roman acceptat cu o colectie la salonul „Prêt-à-Porter” din Paris, la care participa de atunci in fiecare an. Ulterior, este acceptata la alte targuri internationale prestigioase precum The Train - New York, Magic Show – Las Vegas, Milano Vende Moda sau Nec Moda – Birmingham.

Brandul “Irina Schrotter” este vandut astazi pe toate cele patru continente, clientii principali fiind in Anglia, Elvetia, Italia, Japonia, Brazilia, Liban, Arabia Saudita, Kuweit. In Romania detine cinci magazine si o retea de clienti in toata tara.

In 2006, Irina Schrotter infiinteaza la Iasi Asociatia FIT “Future in Textile”, al carei presedinte este. Asociatia este infiintata cu scopul de a sustine si promova industria textila romaneasca prin organizarea de targuri, spectacole, evenimente si expozitii interne si internationale, precum si de a reprezenta interesele producatorilor si designerilor din industria textila romaneasca la nivelul Ministerului Economiei si Comertului.

Cu trei ani mai devreme, Irina Schrotter isi incepe cariera si in televiziune. Este producator si moderator al emisiunii “Cu Irina la cafea”, la Prima TV, proiect care continua cu succes in 2005-2006, in colaborare cu televiziunea nationala romaneasca.

Irina Schrotter a realizat costume pentru filmul francez “L’homme pressé” (2005), pentru opera “Olandezul zburator”, regizata de Beatrice Bleont la Opera Nationala Bucuresti, si pentru piesele de teatru "A douasprezecea noapte", regizata de Beatrice Rancea la Teatrul National din Iasi, si “Straini in noapte”, regizata de Radu Beligan si itinerata in toata tara.

S-a implicat si in actiuni umanitare, sprijinind centre de plasament, centre de zi, gradinite de copii provenind din familii cu probleme materiale, centre medico-sociale de batrani, centre de copii supradotati provenind din centre de plasament sau din familii nevoiase. Din 2007, este colaboratoare la “Programul de integrare sociala a copiilor infestati cu virusul HIV SIDA, in spitalele din Romania in perioada 1988-1989”.

de Redactia - 4072 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi