La multi ani, Doina Melinte!
    -
 

La multi ani, Doina Melinte!

Data nasterii: 27 Decembrie 2012
Atleta Doina Melinte s-a nascut pe 27 decembrie 1956, in Hudesti, Botosani. A fost laureata cu aur si cu argint la Los Angeles 1984. Reprezentanta generatiei de aur a atletismului romanesc, Doina Melinte, nu si-a dorit sa urmeze o cariera in atletism. Ci una in zona artistica. Iar fiica ei, desi a facut foarte mult sport, a ales designul vestimentar. „Mi-am dorit foarte mult sa ajung balerina si, in clasa a II-a de liceu, am fost selectionata la scoala de balet, la Cluj. Eram trei copii la parinti iar ei au considerat ca nu vor sa ma lase sa plec de langa ei atat de mica!", a marturisit sportiva. Acum insa nu isi poate imagina viata sa altfel, fara sport, fara medalii, fara performanta: „Am facut un liceu economic, deci ar fi trebuit sa fiu contabila. Am terminat o facultate de educatie fizica si sport si trebuia sa fiu profesoara. Am facut sport de performanta pana la o varsta destul de inaintata, 36 de ani. Nu am fost nici contabila nici profesoara. Nu a fost nici greu nici usor! Mi-am facut o carte de vizita prin sportul de performanta!". Cat despre propriul sau copil, Melinte spune ca si-a indreptat fata catre sport, catre un stil de viata sanatos dar cand a fost sa-si aleaga o cariera, a lasat-o sa-si aleaga singura drumul: „Fetita mea a facut sport de performanta. A facut patinaj, inot, natatie, tenis. Este o fetita talentata, dar si-a ales o alta cariera, a ales moda. Este studenta la Facultatea Nationala de Design, sectia moda", a marturisit atleta celor de la libertatea.ro.

Melinte face parte dintr-o adevarata galerie de aur a atletismului feminin autohton, cateva chiar legende ale sportului national: Iolanda Balas, Lia Manoliu, Viorica Viscopoleanu, Mihaela Penes, Argentina Menis, Ileana Silai, Anisoara Cusmir, Maricica Puica, Paula Ivan, Constantina Dita-Tomescu, Gabriela Szabo, Lidia Simon.

Doina Melinte a absolvit Facultatea de Invatamant Tehnic si Pedagogic, Suceava si Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport Bucuresti. Are un master in Administratie Publica la SNSPA si un doctorat la ANEFS cu teza 'Modelarea sportivelor de elita in probele de semifond'. A fost secretar de stat pe probleme de sport in MTS - iulie 2009/martie 2010, fiind distinsa cu Ordinul National pentru Merit in grad de Comandor.

Anul acesta (2012) premierul Romaniei, Victor Ponta, a numit-o pe Doina Melinte in postul de vicepresedinte al Agentiei Nationale Anti-Doping, din dorinta de a-i spune „ca va fi somera, aratand in acelasi timp ca stia ca aceasta nu are toate aptitudinile manageriale pentru a conduce o agentie precum cea de sport” (Agentia Nationala pentru Sport). La sfarsitul lunii mai, premierul a decis ca Doina Melinte sa fie inlocuita la conducerea Agentiei Nationale pentru Sport si Tineret de catre presedintele Federatiei Romane de Baschet, Carmen Tocala - din 2010, Doina Melinte a fost presedintele Agentiei Nationale pentru Sport si Tineret (ANST).

Palmares ca sportiva de performanta:

A obtinut peste 300 de medalii la JO, CM, CE, JMU, JB, CN

A participat la 4 Olimpiade de vara (aur la Los Angeles 1984 - 800 metri, si argint la 1500 m la aceleasi JO)
8 editii de Grand Slam unde a obtinut de 31 de ori locul 1
11 prezente la Campionatele Europene (5 aur, 1 argint, 2 bronz)
7 participari la Campionate Mondiale (2 aur, 1 bronz)

Cariera de manager sportiv:

A condus 15 ani destinele sportului bacauan, ca director al DJTS

Vicepresedinte al FR de Atletism - din 2005

de Redactia - 4371 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi