La multi ani, Alexandru Repan!
    -
 

La multi ani, Alexandru Repan!

Data nasterii: 26 Februarie 1940
Alexandru Repan s-a nascut pe 26 februarie 1940, in Bucuresti. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti in 1961 si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie in 1965, la clasa profesorilor Mony Ghelerter si Zoe Anghel.

Din 1990 Repan a inceput sa predea actoria la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie, devenit apoi Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”. Pe marele ecran a debutat in 1962, cu filmul „Vacanta mare”, urmat de numeroase alte productii romanesti si straine.

A jucat pe scena Teatrului „Barbu Stefanescu Delavrancea”, apoi la Teatrul Nottara. Printre zecile de spectacolele in care a aparut se numara „Antigona” de Jean Anouilh, „Executie in direct” de Arthur Miller, „Richard al III-lea nu se mai face” de Matei Visniec, „Special sange” de Guy Foissy, „Vino la pod, iubita mea!” (Edmond A'Gwynn), „Variatiuni enigmatice” de Eric-Emmanuel Schmitt, „Hora iubirilor” de Arthur Schnitzler, „Blues” de Arthur Miller, etc.

Pe 13 decembrie 2002, actorul Alexandru Repan a fost decorat cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, „pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc, cu prilejul implinirii unui veac si jumatate de existenta a Teatrului National din Bucuresti”.

De asemenea, el a sustinut recitaluri de poezie, a jucat pe scene din strainatate, a regizat spectacole ca „Vino la pod, iubita mea!”, „Underground” dupa „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Badaranii” de Carlo Goldoni, „Petrecere intr-un pian cu coada”, etc.

Alexandru Repan este casatorit si are doi fii - Alexandru si Mateiu Dimitri.

Filmografie:
Vacanta la mare (1962)
Mihai Viteazul (1971)
Ciprian Porumbescu (1973) - Mihai Eminescu
Cantemir (1973)
Pentru patrie (1978)
Burebista (1980)
Fram, ursul polar (1983)
Masca de argint (1985) - bancherul Troianoff
Colierul de turcoaze (1986) - bancherul Troianoff

de Redactia - 4044 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi