Deviza mea a fost intotdeauna "eu servesc!"

Adaugata 2011-05-23, la ora 08:16:12
Deviza mea a fost intotdeauna "eu servesc!" A scris o carte care l-a ajutat sa-si indeplineasca un vis de-o viata, acela de a avea propriul magazin de cafea. Urmatorul pas este deschiderea unei cafenele, unde va pregati cafeaua personal, asa cum a invatat de la mentorul sau, marele cafegiu armean Avedis Carabelaian. Autorul cartii "Confesiunile unui cafegiu", Ilie Florescu este mereu acelasi, bucuros de oaspeti, in permanenta in slujba Marelui Public. Care este secretul cafelei pe care o serveste, aflati din randurile urmatoare...

Ce mai faceti, domnule Florescu? Ce va mai preocupa? 
Am foarte multe preocupari. Muncesc in ritmul anilor tineretii, zilnic, de luni pana vineri, intre orele 8.00-20.00, iar sambata intre orele 9.00-16.00. Ma scol zilnic la orele 6.00 si pregatesc cafeaua ”cea de toate zilele" pentru ai mei. Plec de acasa la orele 7.00 si incep serviciul la orele 8.00. Deviza mea a fost intotdeauna "eu servesc!", si nu mica mi-a fost surprinderea cand am aflat ca este si deviza Majestatii Sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Scriu si rescriu in gand idei si amintiri pentru proiectul literar la care abia astept sa ma intorc atunci cand imi va permite timpul si voi putea lua o pauza de la activitatile comerciale asumate in cadrul firmei "Delicatese Florescu".

De curand v-ati realizat un vis, de a avea o cafenea. Cine vine la dvs. la o cafea? Despre ce povestiti?
Nu am inca o cafenea, dar sper sa reusim sa deschidem una in viitorul nu foarte indepartat, pentru ca foarte multa lume isi doreste acest lucru. Deocamdata pot servi pe oricine doreste cu cea mai buna cafea din lume. Vine foarte multa lume la mine, de toate varstele, vin foarte multi intelectuali, artisti si profesori universitari, bancheri si economisti, dar si oameni simpli, care doresc sa bea o cafea armeneasca adevarata. Spre fericirea mea, vin si multi dintre fostii mei clienti, care se bucura sa ma regaseasca in zona in care veneau si altadata, si multi tineri, carora le place cafeaua pe care le-o ofer. Am cafea exclusiv arabica pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele, pe care o pregatesc personal, asa cum m-a invatat mentorul meu, marele cafegiu armean Avedis Carabelaian.

Cum este cafegiul Ilie Florescu in 2011?
Cafegiul Gheorghe Ilie Florescu este mereu acelasi, bucuros de oaspeti, in permanenta in slujba Marelui Public.

Libertatea pe care o avem acum a luat din farmecul cafelei, al ritualului de a bea cafea? Au redescoperit romanii cafeaua de calitate? Cafeaua a devenit un cliseu? In ce masura? Ce este de facut ca romanii sa bea o cafea mai buna? De ce fel de educatie avem nevoie?
Libertatea pe care o avem acum nu are nimic de-a face cu ritualul de a bea cafea; fiecare e liber sa regaseasca, in propriul sau ritm, sau sa-si creeze pentru sine si prietenii sai un ritual propriu de savurare a cafelei. Adica sa-si rupa putin din timpul sau poate exagerat de ocupat cu lucruri care nu au nici o legatura cu frumusetea si aromele vietii si sa-si traga putin sufletul, in tihna, la o cafea sublima, preferabil in compania cuiva apropiat, caruia sa-i impartaseasca gandurile sale, pentru a regasi puterea de a-si duce treaba la bun sfarsit, mai relaxat, si poate si mai eficient. Cafeaua trebuie insa sa fie de cea mai buna calitate, altfel nu are nici un rost. Aceasta cafea se cunoaste imediat, trebuie insa sa stii de unde sa o iei, cine ti-o pregateste, si cum. Cafelele difera mult unele de altele, iar romanii trebuie sa fie informati, dar trebuie sa doreasca acest lucru. Eu fac tot ce pot in directia asta. Am infiintat, impreuna cu Mihai Honciuc si familia mea, Asociatia Cafegiilor Independenti din Romania, cu care avem planuri mari, legate de informarea publicului asupra tuturor aspectelor esentiale legate de cafea. 

Ce proiecte literare aveti acum? Vedeti o continuare a cartii Confesiunile unui cafegiu?
Am mai multe proiecte, dar sa vedem care dintre ele va lua startul mai rapid, in clipa in care voi reusi sa fac o mica pauza, pentru a reveni, asa cum imi cer tot mai multi cititori, la masa de scris. 

Ati avut multe momente de cumpana in viata. Cum le-ati infruntat? Ce v-a ajutat sa le depasiti? 
In toate momentele de cumpana din viata mea au contat iubirea de aproape si increderea mea in Dumnezeu. Cu ajutorul lor am reusit sa trec, nu intotdeauna usor, prin acele momente.

Ce reactii au avut cititorii la cartea dvs.? Dar cei pe care ii amintiti? Mai tineti legatura cu cei carora le ofereati cafea inainte de 89? 
Reactiile cititorilor au fost peste masura de pozitive, fapt ce mi-a intarit convingerea  ca trebuie sa nu renunt la scris. Multi dintre cei pe care ii amintesc in carte ma viziteaza si-mi cer sa continui, asa ca nu vreau sa-i dezamagesc. 

Au venit acum la dvs. la o cafea si dintre acei oameni care v-au chinuit de-a lungul timpului? Cum ati reactionat?
Sigur, au venit si unii, si altii. Poate va va surprinde, insa unii dintre cei despre care vorbiti mi-au reprosat chiar ca despre ei nu am vorbit in carte. 

Exista o tehnica prin care analizati caracterul celor pe care ii primiti in cafenea? 
Nu cred ca trebuie analizat caracterul fiecarui client ce-mi intra in magazin, acest lucru il priveste pe el insusi, este problema lui, dar sunt foarte atent la tot ce se intampla in jurul meu si fac tot ce depinde de mine sa nu se intample ceva neplacut.

Ati observat mai multe tipuri de bautori de cafea dupa 89? 
In Romania sunt doua tipuri de bautori de cafea: cei carora le pasa ce cafea beau si cei carora nu le pasa (cafea sa fie, cat mai ieftina  si cat mai aproape de casa). Eu ma adresez celor dintii, insa incerc sa-i conving si pe cei din urma ca e mai bine sa fie totusi atenti la ce cafea beau, fiindca de asta depinde si succesul lor in activitatile curente si, nu in ultimul rand, in cele in care e nevoie de inventivitate si creativitate. 

Vi s-a schimbat viata dupa succesul pe care l-ati avut cu cartea dvs.?
Bineinteles. Succesul cartii m-a ajutat sa-mi implinesc un vis de o viata, cel de a avea propriul meu magazin de cafea, in care sa ma intilnesc in fiecare zi cu clientii mei dragi, cu care sa stau la povesti, la o cafea Avedis.  
de Ancuta Balan - 6652 afisari
 
         
 
3.0 - 6147 voturi