Moda romaneasca in 2011

Spre deosebire de alte perioade, anul care tocmai se incheie poate fi caracterizat drept „cuminte“ pentru lumea modei autohtone, care, aparent, a lasat deoparte scandalurile, fiecare designer concentrindu-se pe businessul sau. Ce-i drept, perspectivele economice destul de sumbre pentru industria confectiilor romanesti au constituit un serios semnal de alarma...

Ingrid Vlasov, tot inainte pe podiumul parizian
In urma cu doi ani, Ingrid Vlasov se reinventa practic ca brand, tintind cu precizie un obiectiv clar: piata inter­na­tionala. In acest sens, ea a devenit primul designer roman care a participat la Paris Fashion Week (2009). In 2011, cele doua colectii prezentate la Paris Fashion ­Week, „A Queen“ si, respectiv, „Les Ailes“, au fost extrem de bine primite de presa de specialitate, publicatii ca Vogue Italia, Vogue Paris ori Le Mode, New York ­Times si International Herald Tribune mediatizind la superlativ momentul Vlasov. Prin cele doua colectii, Ingrid Vlasov a continuat ideea reinterpretarii motivelor populare romanesti.

Berlin Fashion Week, o poarta deschisa designului romanesc
Sapte designeri romani - Irina Schrotter, Alina Botea, Andreea Musat, Lucian Broscatean, Angela Vasiliu, Mihaela Glavan si Lena Criveanu - grupati sub numele de Romanian Designers, si-au prezentat creatiile in cele doua editii din acest an ale Berlin Fashion Week. Show-ul lor a fost o mare surpriza, atit pentru specialisti, cit si pentru jurnalistii prezenti. Wall Street Journal nota, in editia din 10 iulie 2011: „Prin spectacolele prezentate in ultimele doua sezoane, designerii romani prezenti la Berlin au aratat colectii fantastice de prêt-à-porter“. Cronicile pozitive si feedbackul general al celor doua editii au demonstrat ca Irina Schrotter, initiatoarea acestui demers, a avut, si de aceasta data, fler. Sa fi fost vorba tot de instinct, atunci cind Irina a renuntat sa mai organizeze in acest an o editie a traditionalului festival de moda de la Iasi? Parerile sint impartite, deoarece unii considera ca decizia ei a fost corecta, din punct de vedere al businessului neexis­tind niciun profit pentru designerii participanti, in timp ce altii cred ca festivalul de la Iasi era cel mai frumos eveniment al modei romanesti din tot anul.

Reveniri: Catinca, Venera si Ciobanu
Spre deosebire de Ingrid Vlasov, ­care a revenit la moda „jucind“ in stil mare, in cadrul celei mai renumite sap­ta­mini a modei, Catinca Roman, Venera Arapu si Razvan Ciobanu si-au marcat revenirea in moda romaneasca in­cer­cin­du-si inca o data norocul, de data aceasta la nivel national.
Catinca Roman si-a construit un nou brand, „Caliana“, si a lansat, in iunie 2011, dupa mai bine de sapte ani, o noua colectie, cu numele de „Escale“, ce s-a dorit a fi sinonima cu prêt-à-porter-ul de lux, iar continuarea a fost facuta prin aparitia unei linii accesibile, realizata special pentru magazine, dar si prin deschiderea unui studio de stil.
Considerata un nume-simbol, Venera Arapu a lasat mitul deoparte si a luat lucrurile in mod practic. S-a abtinut de la excesele de creativitate personala si a mizat pe talentul tinerilor studenti, creionind un business cel putin interesant, dupa ce, in prealabil, lansase, dupa 17 ani, la Bucuresti, o minicolectie care nu a fost prea impresionanta pentru nimeni. „Vitrina“ este proiectul lansat de Venera Arapu in 2011, dar si demararea unor stagii de pregatire practica destinate tinerilor designeri, finalitatea acestora constind in expunerea creatiilor sub titulatura Vitrina, in magazinul Venerei.
Fara doar si poate, unul dintre cei mai creativi designeri autohtoni, Raz­van Ciobanu, a incercat si el o revenire in 2011 pe piata romaneasca. Momentul s-a petrecut in doua etape, mai intii prin lansarea unei colectii de t-shirturi, in primavara acestui an, apoi printr-o colectie prêt-à-porter. Ambele momente au fost „concurate“ de scandaluri, care au adus in prim-plan problemele personale ale designerului si au sporit lipsa de incredere a multor persoane in ceea ce priveste consecventa lui Razvan Ciobanu ca brand.

Moda 20. Pro si contra
2011 este si anul in care trei dintre casele de moda romanesti au sarbatorit 20 de ani de activitate: Romanitza by Romanita Iovan, Ellis by Eli Laslean si Casa Vili by Liza Panait.
Femeie de afaceri, in principal, si designer in plan secundar, Romanita Iovan nu a avut o evolutie constanta in moda romaneasca, nu a deschis magazine, nu a prezentat an de an colectii, dar, ce-i drept, nici nu si-a inchis niciodata atelierul. Miza Casei Romanitza a fost mai mult pastrarea clientelei si mai putin atragerea alteia noi. Momentul aniversar a fost marcat, la inceputul ­lunii octombrie, printr-un fashion show, desfasurat la Hilton.
Dupa ce, ani la rind, a incercat dezvoltarea in stil mare pe piata de produse prêt-à-porter romanesti, Eli Laslean s-a reintors la Arad si la afacerile mici, dar sigure. Cele doua decenii de existenta au fost marcate printr-o expozitie prezentata atit la Arad, cit si in Suedia, in cadrul unei misiuni diplomatice.
Construindu-si brandul ca o afacere de familie, Liza Panait a adoptat o strategie ce i s-a potrivit de minune. Dupa 20 de ani de existenta a brandului sau, bilantul inseamna activitate si clientela constanta, un showroom, dar si doua magazine, in mallurile bucurestene. Show-ul aniversar a evocat citeva dintre etapele ce au marcat evolutia Casei de moda Vili, de-a lungul acestor ani. Recent, creatiile Lizei Panait au lasat o buna impresie in Franta, in cadrul unui eveniment ce a avut loc la sediul Ambasadei Romaniei de la Paris, Castelul Béhague, unul dintre cele mai frumoase sedii de ambasade din capitala Frantei. Evenimentul, realizat de Casa Vili, a facut parte dintr-o misiune economica a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin Centrul Roman de Promovare a Comertului si Investitiilor Straine, si initiata de FEPAIUS. La eveniment si-au mai prezentat colectiile Dorin Negrau, Carmen Grigoriu, Da Bonton (accesorii), Denis Predescu, Rhea Costa, Carmen Ormenisan, Lorina Bijoux (accesorii). Printre invitati s-au aflat Mihai Pasculescu – prim-vicepresedintele ­FEPAIUS, Yvette Fulicea - ministru plenipotentiar (Ambasada Romaniei la Paris), Ancuta Conta – ministru-consilier economic, Jean Pierre Mocho - prese­dintele Federatiei Franceze de prêt-à-porter si presedintele Mod’Spe Paris, jurnalisti de la revistele de specialitate din Franta si reprezentanti ai marilor magazine.
de Luana Ungureanu - 3256 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi