Ministrul Valerian Vreme, laureat national in domeniul programarii informatice in perioada comunista
    POZA:
   
 

Ministrul Valerian Vreme, laureat national in domeniul programarii informatice in perioada comunista

Ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Valerian Vreme, este un personaj agreabil. Cu toate ca nu vorbeste prea mult despre sine si realizarile sale, Vreme a crescut odata cu industria IT din Romania. Prin aniul ’77, pe cind romanul de rind nici macar nu stia ce este un calculator, Valerian Vreme folosea deja primul model de computer din Romania, ajungind sa isi construiasca, in ultimul an de facultate, propriul computer. Astazi, ministrul comunicatiilor foloseste tot felul de gadget-uri, dar, spune el, nu este nicidecum dependent de aceste device-uri…

Sinteti dependent de tehnica?
Nu ma consider dependent de nimic. Consider ca aceste instrumente au patruns in viata fiecaruia si ne fac viata mai eficienta, mai placuta, iar actiunile pe care le intreprindem la ora actuala folosind tableta sau calculatorul ne usu­reaza cu adevarat viata. Numai cei care nu le utilizeaza nu inteleg cu adevarat importanta lor…

Cind ati interactionat pentru prima data cu un PC?
Primul calculator pe care l-am avut s-a numit Felix C32 si avea doar 32 de kilobiti. In 1977, cind eram la Liceul de Informatica, am parcurs, practic, absolut toate fazele IT-ului romanesc, in­ce­pind chiar cu primele calculatoare (de la Felix 32 la Felix 1024, PC-uri aflate sub licenta franceza). La sfirsitul facultatii am reusit sa imi construiesc si propriul calculator, un PC compatibil ZX Spectrum. Practic, l-am facut din bucati: ­mi-am luat placa de baza, tastatura si toate componentele necesare si am facut un calculator pe care il conectai la un ­casetofon si incarcai jocuri… Daca pentru tinerii de astazi o astfel de masinarie ar fi o mare corvoada, pentru noi era o mare usurare, mai ales ca avusesem (ne)sansa sa lucrez si pe calculatoare ce foloseau niste cartele din carton. Respectivele cartele erau gaurite de perforatoare speciale japoneze si nem­testi, urmind a fi citite, fiecare dintre ele ­reprezentind o instructiune. In acest fel se faceau programe…

Ati reusit sa creati un program sau un soft? Spuneati ca ati parcurs toate etapele IT din Romania…
La liceu, cum era in acea perioada, am fost si laureat national in domeniul programarii in limbaje cod-masina, dar si in Pascal… Ultimul mediu de programare in care am lucrat a fost Visual Fox Pro, undeva prin anul ’96. Dupa aceasta experienta m-am ocupat mai mult de retelele de calculatoare, pentru ca firma s-a extins si departamentul de programare a fost preluat de altcineva…

Internetul a fost, poate, cea mai importanta si fascinanta descoperire a ultimelor doua secole. Cum ati perceput primul contact cu aceasta noua tehnologie?
Prin anii ’90 mi-am facut o firma - pina sa ajung deputat am lucrat la propria firma. In 1996, am devenit primul provider de internet din Onesti, la doar patru sau cinci ani dupa ce a aparut internetul in Romania. Cu toate acestea, activitatea de internet am vindut-o, societatea axindu-se mai mult pe solutii informatice si pe dezvoltarea de retele de calculatoare.

In opinia dvs., la cit se ridica astazi piata IT din Romania?
Piata completa este undeva intre 800 de milioane si un miliard…

Condusul este mai mult o necesitate decit o pasiune…
Aveti un singur copil, Catalin. Va calca pe urme?
Catalin are 22 de ani si a terminat ASE-ul. Daca discutam de calculatoare, pot spune ca este foarte pregatit, lucrind cu acestea inca de la virsta de sapte ani, cind obisnuia sa stea pe linga noi la firma familiei. Azi pot spune ca el este in posesia unor cunostinte destul de profunde din domeniul IT.

Unde lucreaza?
Firmele noastre sint in Onesti. El sta in Bucuresti, unde este angajat in domeniul securitatii informatice/cibernetice.

V-a afectat criza?
Ca pe orice roman…

V-au scazut afacerile?
Afacerile firmelor in care, la ora actuala, eu si sotia mea sintem actionari  sint sincronizate si ele cu dezvoltarea economica a zonei. Nici mai bine, nici mai rau…

Cind ati facut bilantul pe 2011, ati iesit pe profit?
Adevarul este ca m-ati cam prins pe picior gresit. Dar exista o explicatie: activitatea ministerului m-a tinut departe de multe… Chiar nu cunosc rezultatele firmelor.

Stim ca pedala de acceleratie este sursa necazurilor dvs. pe drumurile nationale… Cind ati luat ultima amenda?
In vara! Nu m-ati vazut? Mi-ati spus „ministru-vitezoman“… De atunci nu am mai luat nicio amenda, din simplul motiv ca am condus foarte putin. Pentru mine, condusul este mai mult o necesitate decit o pasiune…

„Increderea in oameni mi-a dat multe satisfactii…“
Vad ca folositi stiloul, cu calimara…
Da. Mi se pare o normalitate…

E un stilou special…
E un Pelikan…

Colectionati asemenea „bijuterii“?
Nu colectionez nimic.

Ce anume nu va place la un om?
Inconsecventa si incorectitudinea.

Va faceti o idee despre omul din fata dvs. dupa primele minute… Vi se intimpla sa va si inselati?
Da. Mi s-a intimplat sa ma insel… Poate acesta este un defect: in general, am incredere in oameni si atunci, bineinteles, am si dezamagiri. Dar, daca pun totul intr-o balanta, increderea in oameni chiar mi-a dat multe satisfactii…
de ­Ella Nica - 1122 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi