Istoria - favorizata la Tirgul de Carte Gaudeamus

Autorii de carti cu subiecte inspirate din istorie au fost una dintre principalele atractii ale Tirgului de Carte Gaudeamus, care s-a desfasurat intre 23 si 27 noiembrie in centrul expo­zitional Romexpo din Capitala. Astfel, simbata, 26 noiembrie, cel putin patru istorici sau iubitori ai acestui domeniu si-au lansat noile volume.
Un mare interes – dovedit de numerosii ascultatori care au in­con­jurat spatiul de prezentare al Editurii Humanitas, dar si de fanii care s-au asezat rabdatori pentru a lua autograf de la apreciatul istoric – a prezentat noul volum al lui Neagu Djuvara, Ras­puns criticilor mei si neprietenilor lui Negru Voda. Spre deosebire de cartile precedente, dintre care cele mai multe s-au dovedit bestselleruri, recenta aparitie editoriala este dedicata celor care au scris despre volumul pe care Djuvara l-a publicat in 2007, Thocomerius-Negru Voda, a carui principala teza este ca Tara Romaneasca ar fi fost intemeiata de un barbar din neamul cumanilor. Rabdator, acesta a raspuns in scris fiecaruia dintre principalele articole care au avut ca tinta volumul provocator de controverse si care s-au folosit fie de o critica distructiva, fie de una constructiva, de informatii mai mult sau mai putin adevarate. La scurt timp dupa incheierea prezentarii noii carti a lui Neagu Djuvara, istoricii Florin Turcanu, Sorin Lavric si directorul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, au participat la lansarea unei carti-eveniment despre istoria intelectualitatii romanesti: Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950. „De mult n-am mai citit o carte atit de trista precum cartea domnului Lucian Boia, desi este opera unui istoric, iar un istoric nu are patetisme atunci cind scrie. Inainte de a fi cuprins de tristete, esti cuprins de un imens sentiment de frica, pentru ca, daca faci parte din intelectualitatea romana din interbelic si pina in comunism, nu ai decit doua variante: ori esti o puslama morala, ori esti victima sau martir. Ceea ce face Lucian Boia este sa vada ce se intimpla cu constiintele intelectualilor in clipa in care istoria ii pune sub teasc“, si-a inceput discursul Gabriel Liiceanu, nu inainte de a delimita „un spatiu psihologic“ intre fanii celor doi istorici.
Sub egida Adevarul, doi autori cu notorietate au atras, de asemenea, un auditoriu consistent. Adeva­rata moarte a lui Carol al II-lea este cel mai recent volum al lui Ion Cristoiu, la a carui lansare a fost prezent si Cozmin Gusa. „In acest eseu este vorba despre iluziile unui om cazut de la putere. Si e un eseu tragic, pentru ca fostul suveran nu realiza ca nu mai este in jocuri“, a declarat jurnalistul. La foarte mica distanta, sub aceeasi marca, Adevarul, Grigore Cartianu dadea citeva declaratii de presa pornind de la cartea pe care a lansat-o in cadrul aceluiasi tirg, dar in cursul zilei de miercuri, 23 noiembrie. In aproximativ acelasi interval de timp, la Editura Litera, Maia Morgenstern citea din cartea Clopotele de Richard Harvell, iar la Editura Cartea Romaneasca a avut loc lansarea cartii Fotografie de grup cu scriitoare uitate de Bianca Burta-Cernat.

Italia si Franta, parteneri ai Tirgului de Carte Gaudeamus, din acest an
Italia a fost tara invitata de onoare a edi­tiei Gaudeamus din acest an, iar printre participanti s-au aflat oameni de cultura si reprezentanti ai presei italiene. De asemenea, un loc important in organizarea acestui tirg de carte l-a avut si cultura franceza, sarba­torindu-se cu aceasta ocazie centenarul Editurii Gallimard. Printre invitati s-au aflat Roger Grenier, editorul lui Panait Istrati, si scriitorii Pierre Assouline si Gwenaelle Aubry. In cadrul tirgului au avut loc numeroase alte evenimente importante, printre care cel prilejuit de lansarea volumului jurnalistului Vlad Mixich, Fanaticii, a volumului de interviuri cu traducatoarea Antoaneta Ralian, intervievatorul fiind scriitorul si traducatorul Radu Paraschivescu, a volumului Scrisori de dragoste catre o printesa chineza de Matei Visniec, la care a fost prezent si cunoscutul scriitor, care locuieste in prezent la Paris, dar si a audiobook-ului care aduna melodii in interpretarea lui Grigore Lese, „... de dragoste, de razboi, de moarte, de unul singur“.
de Ancuta Balan - 1296 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi