Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2011

Emotie, valoare si eleganta. Cea de-a treia editie a Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical s-a desfasurat, saptamina trecuta, la Opera Nationala Bucuresti. Crema societatii romanesti si-a dat intilnire la evenimentul anual organizat de revista VIP, celebrind astfel performerii anului 2011 din opera, opereta, musical si balet in cadrul unei seri memorabile.
Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical a fost evenimentul care a deschis intr-un mod fastuos Saptamina Artelor Spectacolului Muzical, manifestare organizata in perioada 21-28 noiembrie de revista VIP atit la Bucuresti, cit si la Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Constanta, sub patronajul Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Amfitrioana Galei a fost actrita Maria Dinulescu, iar premiile au provocat si de aceasta data emotii puternice in sufletul laureatilor.
- Cel mai emotionant moment al serii le-a avut drept protagoniste pe Maria Ciobanu si pe soprana Leontina Vaduva. Mama si fiica, cele doua doamne s-au aflat pentru prima data pe aceeasi scena dupa 27 de ani. Emotiile au exprimat mai mult decit o mie de cuvinte bucuria Mariei Ciobanu de a-i oferi Premiul de Excelenta fiicei sale, iar Leontina Vaduva i-a dedicat distinctia mamei sale, care, cu o seara inainte, sarbatorise 50 de ani de cariera.
- Lacrimi au fost si in ochii Ruxandrei Donose, premiata pentru excenta in reprezentarea artei romanesti pe marile scene lirice internationale. Mezzosoprana a venit special de la Viena pentru a ne fi alaturi la acest eveniment. Premiul i-a fost oferit de soprana Marina Krilovici, si Domnia Sa venind de la Atena special pentru acest moment.
- Coregraful Gigi Caciuleanu, aflat in Chile, nu a reusit sa fie alaturi de noi, desi reintilnirea cu cei care-i apreciaza arta ar fi fost una de suflet. A transmis insa un scurt mesaj de multumire pentru distinctia primita (Premiul pentru Coregrafie), lasind arta sa-l reprezinte si oferind publicului un fragment din spectacolul OuiBaDa, realizat de Compania de Balet „Gigi Caciuleanu“.

- Un alt moment atipic, prezentat in premiera pe scena Operei bucurestene, a fost Trends by Adina Buzatu, o intilnire minutios pregatita intre tendintele modei de astazi si reperele clasicului costum de opera. Adina Buzatu a meritat pe deplin toate aplauzele, caci spectacolul a fost perfect, iar publicul s-a declarat cucerit de complexitatea show-ului, dar si de frumusetea tinutelor. l Prim-ba­le­rina Monica Petrica a confirmat, prin prezenta sa, ca Premiul pentru Eleganta este pe deplin meritat. Si s-a bucurat ca a avut onoarea sa-l primeasca din miinile primei sale profesoare, doamna Ileana Iliescu.

- Catalin Ionescu Arbore, directorul Operei Nationale Bucuresti, a urcat in premiera, de doua ori in aceeasi seara, pe scena institutiei pe care o conduce, dar nu in calitate de director, ci de laureat. Spectacolul Lohengrin de Richard Wagner, al carui coordonator artistic este chiar domnul Arbore, a primit doua dintre cele mai importante distinctii ale serii: Premiul pentru Spectacolul anului – sectiunea Opera si, respectiv, Premiul pentru Productie de opera. Ce-i drept, la unison, atit publicul, cit si criticii de specialitate au spus ca de multa vreme nu a mai fost prezentata o astfel de productie pe o scena romaneasca.

- Catre regizorul Attila Beres si „spectacolul inimii sale“, musicalul Rebecca, prezentat in acest an si la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian“, au mers in acest an patru dintre cele cinci premii ale sectiunii: Opereta-Musical: Premiul pentru Debut (Adriana Vlad), Premiul pentru Cel mai bun solist (tenorul Florin Budnaru), Premiul pentru Regie si Premiul pentru Spectacolul anului. Pentru regizorul Teatrului de Opereta si Musical din Budapesta, nu doar cele patru distinctii acordate spectacolului sau au fost o surpriza placuta, ci si intilnirea cu cel care i-a oferit Premiul pentru Regie – sectiunea Opereta-Musical, si anume ministrul mediului, Laszlo Borbely, un vechi prieten de-al sau. l Cind a venit vorba de Evenimentul anului, s-a dat Cezarului ce-i al Cezarului, distinctia acordindu-se, asa cum era previzibil, Festivalului si Concursului International „George Enescu“. Au primit premiul Ioan Holender, directorul artistic al acestui festival, si reprezentantii institutiilor care au fost coproducatori ai evenimentului: Sorin Oprescu - primarul general al Capitalei, Demeter András – presedinte-di­rector general al Societatii Romane de Radiodifuziune si Alexandru Lazescu – presedinte-director general al Televiziunii Romane. Kelemen Hunor, ministrul culturii si patrimoniului national, a absentat motivat. Raluca Turcan, presedinta Comisiei pentru arta, cultura si mijloace de informare in masa, a fost cea care le-a inminat celor patru domni diplomele de rigoare. l Patru dintre laureatii serii, Veronica Anusca – Premiul pentru Debut, sectiunea Opera, Carmen Gurban – Premiul pentru Cea mai buna solista, sectiunea Opera, Mihaela Marcu – Premiul pentru Cea mai buna solista, sectiunea Opereta-Musical si baritonul Stefan Ignat – Premiul pentru Cel mai bun solist, sectiunea Opera, au ajuns la Gala pe ultima suta de metri, revenind in Romania de la spectacolele sustinute in Europa cu doar o zi inaintea evenimentului.

- Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2011 a stirnit un interes enorm, chiar daca multe dintre personalitatile prezente mai aveau treburi importante de rezolvat la acea ora. Si daca primarul Oprescu, presedintele SRR, Demeter András, sau subsecretarul de stat in Ministerul Culturii, doamna Irina Cajal Marin, si-au dat programul peste cap, cunoscutul avocat Cristian Sirbu ne-a marturisit, mai in gluma, mai in serios, ca pur si simplu a fugit de la tribunal pentru a ajunge la timp. Mai mult, chiar daca rolul de tata ii rapeste si firimitura de timp liber ramasa, acesta a stat pina aproape de finalul cocteilului si s-a intretinut minute bune cu prietenii pe care i-a intilnit la Opera.

Sorin Oprescu a fugit de la primarie la Opera
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si-a facut aparitia doar cu citeva minute inainte de a suna „gongul“. Cum aproape toti invitatii erau deja in sala, edilul a fost asaltat de toata presa. A raspuns tuturor, a mai glumit si, fiind retinut de „intrebari“, primarul nu a mai intrat in sala cind Gala incepuse deja, asa ca a ales sa stea intr-o loja, pentru a nu deranja audienta atunci cind ar fi mers la rindurile din fata. Primarul general a fost premiat pentru contributia la desfasurarea Festivalului „George Enescu“. Pentru ca la primarie (unde poate fi gasit la birou pina dupa miezul noptii) era asteptat de oameni cu care avea de discutat, Sorin Oprescu a plecat in fuga, cu doar 15 minute inainte de finalul Galei. Ca de obicei, si la plecare, a fost asaltat de cunostinte, dar si de fosti studenti de la Facultatea de Medicina. „Am fugit, pentru ca sint asteptat la primarie de o ora. Multumesc“, ne-a spus la plecare.

Doi fosti presedinti, un singur foaier si o mare pasiune: muzica
La intrare a aparut mai intii, galant ca intotdeauna, consilierul lui Ion Iliescu, Gabriel Opaschi. Merita subliniat ca acesta este un „client“ fidel si un extrem de fin cunoscator al operei. Poate si de aceea este atit de bun prieten cu cel mai longeviv director al faimoasei Staatsopera din Viena, Ioan Holender. In foaier a intilnit, printre invitati, foarte multi prieteni care-i impartasesc pasiunea. La doar citeva minute a aparut, jovial ca intotdeauna, fostul presedinte Ion Iliescu, la rindul sau mare consumator de cultura si fin cunoscator al domeniului, iar dovada avea sa vina la doar o ora dupa sosirea sa, cind s-a adresat de pe scena unui public elevat, care ne-a onorat cu prezenta luni seara. Timp de mai bine de 40 de minute, Ion Iliescu a dat interviuri, dar a si facut fotografii cu numerosi invitati, salutindu-se cu acestia, oprindu-se la o vorba cu fiecare in parte – actori, profesori, politicieni, jurnalisti. La doar zece minute dupa Ion Iliescu si-a facut aparitia un alt fost presedinte, Emil Constantinescu. Acesta, cu decenta cu care ne-a obisnuit, a fost, de asemenea, asaltat de intrebarile jurnalistilor din toata presa romaneasca prezenti la eveniment. La fel ca predecesorul sau la conducerea tarii, Emil Constantinescu s-a oprit sa stea de vorba cu cei mai multi dintre invitati. A fost uimitor sa observam cum acesti oameni se cunosteau cu totii foarte bine intre ei. Emil Constantinescu a intrat in sala cu doar doua minute inaintea lui Ion Iliescu, asta dupa sesiunea de interviuri, discutii ori fotografii.

Iliescu, Holender, cetateanul si milionul
Daca, la venire, cei doi fosti presedinti au fost asaltati de catre jurnalisti si alti invitati, la plecare au avut parte de o noua „sesiune“. Rabdatori, oamenii lor de paza au asteptat, aparent degajati, ca „obiectivele“ lor sa schimbe citeva vorbe cu cei prezenti. Un moment inedit si, in acelasi timp, bizar l-a avut ca protagonist pe acelasi Ion Iliescu, inainte de a pleca. Si la Opera, ca si in multe alte parti, exista cetateni, „clienti fideli“, care vin sa-si spuna oful, ori de cite ori pot, unui personaj important dispus sa-i asculte. Imediat ce a iesit din cladire, Ion Iliescu a fost interpelat de un cetatean care i s-a plins ca traieste la limita subzistentei si ca mai are doar zece lei in portofel. Atunci, fostul presedinte a scos 100 de lei, pe care i-a daruit omului. Ulterior am inteles ca respectivul cetatean l-a sensibilizat si pe Ioan Holender, care i-a oferit aceeasi suma.

Emil Constantinescu, un fin observator al educatiei muzicale
Emil Constantinescu a marturisit, pe scena, ca a admirat evolutia celei pe care a anuntat-o, profesoara Georgeta Stoleriu, care, timp de 17 ani, a sustinut, din propriul sau salariu, burse pentru tineri talentati. De asemenea, fostul presedinte a afirmat ca opera si liedul au fost constante in preferintele muzicale ale Domniei Sale. Emil Constantinescu o admira de multa vreme pe doamna Stoleriu, iar pe unde a umblat, prin lume, s-a intilnit cu elevele sale, Felicia Filip si Ruxandra Donose, ambele prezente pe scena Galei, acestea ridicind multe sali in picioare pe mapamond. Ca un amanunt de culise, merita spus ca Emil Constantinescu si Georgeta Stoleriu s-au intilnit, la Gala, pentru a doua oara in viata. Prima ocazie a fost in perioada mandatului de presedinte al acestuia, cind profesoara a sustinut, la Cotroceni, un recital cu muzica medievala spaniola alaturi de grupul pe care il coordoneaza.

de Redactia - 2146 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi