Consultantii politici
    POZA:
 
 

Consultantii politici

Cine-si mai aminteste de Adrian Costea? Din pricina acestui personaj s-a facut praf si pulbere un partid, Alianta pentru Romania, infiintat de Teodor Melescanu ca o disidenta a PDSR-ului lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. ApR-ul urcase in sondaje pina la 20% cu un an inainte de alegerile din 2000, dar n-a mai avut nici 5% in anul 2000, in ziua alegerilor. Cum asta? Campania de presa nu s-a dus impotriva ApR, ci impotriva acestui Adrian Costea.
Fost consilier prezidential al lui Iliescu, apoi al lui Constantinescu. Cetatean roman, dar si francez. Consultant politic. Daduse consultanta prin Franta, in alegerile de primari. In Romania, facea import de titei. A escrocat niste milioane de dolari cind cu faimosul album Eterna si fascinanta Romanie, s-a spus, dar n-am avut niciodata dovezi directe.
Campania de presa impotriva lui Adrian Costea a mers pe sugestia ca ApR-ul a fost infiintat de acest misterios personaj. Nu se stie de ce, opinia noastra publica a inteles ca ApR-ul ar fi remorcat, de fapt, la interese neromanesti. Nu se stie de ce Adrian Costea facea figura de strain antipatic si antinational.
Dar de Adrian Tiess, cine stie cite ceva? A condus campania electorala in care Sorin Oprescu a devenit primar. Presa nu stia de unde sa-l apuce. Unele ziare ziceau ca a venit tocmai din Norvegia. Altele, ca ar fi mare mason intr-o importanta loja din afara tarii. De fapt, Adrian Tiess venea din Germania. Are dubla cetatenie si el, romana si germana. E consultant politic. La fel ca si Costea, a condus campanii cistigatoare la niveluri locale in Germania.
In campania pentru Bucuresti, l-a invatat pe Oprescu cum sa organizeze administratia Capitalei dupa ce va fi primar. La fel ca la Viena. Acolo, la Viena, toti banii Capitalei sint investiti intr-un holding si intr-o banca: Viena Holding si Viena Bank. Capitala Austriei nu cheltuieste banii, ci ii investeste si, astfel, ii inmulteste. De pilda, RATB-ul vienez, ca sa zic asa, are 51% la suta din actiuni in patrimoniul primariei. Restul de actiuni sint detinute de mari companii private. Fiind el, acest RATB vienez pe profit intotdeauna, caci profitul e reglat din pretul biletelor de calatorie, toti actionarii sint multumiti. Asta e un exem­plu de investitie in regim public-privat. La noi, abia in 2011, Boc a zis ca ne-ar prinde bine o lege de acest fel, fiindca, iata, o cer chinezii.
In 2008, cind a devenit primar, Sorin Oprescu ar fi trebuit sa organizeze un lobby ca sa convinga guvernul sa dea legea investitiilor public-private. Nu numai ca n-a avut chef de asa ceva, dar Oprescu s-a gindit ca nici n-ar fi in interesul romanilor ca banii Capitalei (20 de miliarde de euroi) sa fie investiti ca la Viena. Mare amator de teorii conspirationale, Oprescu a inteles ca Prima­ria Bucurestilor nu are de ce sa se asocieze cu cine stie ce mari companii stra­ine, europene, ca sa faca profit cu banii bucurestenilor. Cum dracu’ mai pui mina pe comisioane daca lucrezi mai ales cu astfel de companii?!
Tiess l-a parasit pe Oprescu, suparat foc pe el, din pricina ca noul primar nu avea chef sa-i urmeze ideile. S-a apucat de altele. A fondat un ziar: Puterea. Care apare si azi, intr-o mare bezna de autoritate. A organizat evenimente: l-a adus la Bucuresti pe Gorbaciov, mai recent l-a adus pe Etienne d’Avignon, presedintele grupului Bielderberg. Curind, ii va aduce aici pe sefii Trilateralei.
Dar planul nr. 1 al lui Tiess este sa-l opreasca pe Oprescu din drumul sau catre al doilea mandat. A gasit ca il poate scoate din joc pe Oprescu daca il va consulta pe Dan Diaconescu in campania pentru Bucuresti. Intr-o seara, recent, a vorbit la OTV, prin telefon, citeva ore si si-a enuntat planurile. Aceleasi: Bucuresti Holding si Bucuresti Bank. Diaconescu mergea si el pe idei similare.
ApR-ul a cazut din pricina lui Costea. Acum, noul Costea vrea sa-si demoleze „partidul“. La citi bani invirte primarul Capitalei, asa independent cum se da el, e mai tare ca orice partid, e clar. Banii lui Oprescu se vor bate, in 2012, cu OTV-ul lui Diaconescu si cu mintea de consultant care l-a facut om (bogat).
de Ioan Buduca - 1463 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi