Codrut Munteanu: "Imi fac meseria ajutind oamenii"
    POZA:
 
 

Codrut Munteanu: "Imi fac meseria ajutind oamenii"

Doctorul Codrut Munteanu este managerul primului spital privat din Romania si a avut amabilitatea de a ne oferi un scurt interviu.

Domnule doctor, o intrebare simpla pentru inceputul interviului nostru: de ce ati ales medicina?
Ar trebui sa ne intoarcem in trecut, in copilaria mea, care s-a petrecut intre doua minastiri, Viforita si Dealu. Acolo am copilarit, acolo mi-am terminat studiile gimnaziale si tot acolo s-a petrecut intilnirea mea cu un preot duhovnic iscusit, care a sadit saminta credintei in sufletul meu. Apoi a venit vremea alegerii si eu am ales chirurgia, spre marea surprindere a profesorilor mei, care ma vedeau un blind medic internist. Mai tirziu, Dumnezeu mi-a dat un maestru extrem de puternic si de valoros, un bun crestin, prof. dr. Dan Setlacec. Am fost un privilegiat. Profesorul avea ceva aparte: Il iubea pe Dumnezeu si transmitea acest mesaj atit bolnavilor, cit si noua, ucenicilor.

Spitalul pe care il conduceti este o initiativa cu adevarat singulara. Cit de greu v-a fost sa faceti acest gest?
Nimic din ceea ce faci pentru oameni, in numele lui Dumnezeu, nu e greu. Dar, cum nu sint un fariseu, trebuie sa recunosc ca am intimpinat si obstacole. Dupa schimbarea regimului, am infiintat un cabinet medical privat, o policlinica, apoi primele operatii in sistem particular, asumindu-mi ras­pun­derea in lipsa cadrului legal de reglementare. Acesta a fost inceputul.

Ce rezonanta are ideea de spital particular in inimile pacientilor?
Din dialogul pe care-l port cu ocazia examenului clinic, apoi dupa o eventuala internare, observ ca oamenii incep sa creada tot mai mult in ideea ca aceste spitale particulare vor fi mult-asteptata solutie, in viitor – o alternativa la sistemul de stat, care rasufla din ce in ce mai greu, din cauza conjuncturii economice. Noi a trebuit sa venim cu un act medical de calitate. Doctori am fost si in sistemul de stat, si in cel particular, dar, daca nu venim cu suflet, cu dragoste pentru om, atunci pacientul nu se simte in siguranta si nu are incredere. Prin urmare, nadajduiesc ca efortul nostru vine in intimpinarea pacientilor, dindu-le increderea ca sint pe miini bune, care Il slujesc pe Dumnezeu.

Care sint specialitatile medicale si chirurgicale ce se regasesc in spitalul dvs.?
Facem multa chirurgie endocrina, in primul rind, apoi chirurgia sinului. Dispunem de un laborator extraordinar de puternic, autonom, de anatomie patologica, cu posibilitate de diagnostic intraoperator. De asemenea, facem chirurgie digestiva, chirurgie ginecologica si, nu in ultimul rind, chirurgia varicelor, plastica si reparatorie, precum si multe altele. Asadar, putem spune ca, in micul nostru spital, care are doar 30 de paturi – unde am facut si operatii de o complexitate uluitoare, abordind nu numai o chirurgie de siguranta – ne aflam in momentul in care putem acoperi o arie chirurgicala mult mai ampla.

Ce parere are medicul Codrut Munteanu despre institutia careia i-a dat viata?
In Munposan vad un copil nascut din dragoste, din respect pentru ­Dumnezeu si din bunatate. Ma simt bine acolo si-mi fac meseria, ajutind oamenii, rugindu-ma incontinuu, cu toata dragostea si forta. Aceasta este misiunea mea.
de Delia Papasima - 6867 afisari
 
         
 
4.4 - 10 voturi