Cauzele si tratarea palpitatiilor
    POZA:
 
 

Cauzele si tratarea palpitatiilor

Palpitatiile reprezinta o serie de senzatii neplacute, cauzate de bataile neregulate si/sau puternice ale inimii. Exista persoane care au palpitatii, dar nu sufera de afectiuni cardiovasculare, ci au un ritm cardiac normal. In cazul acestora, cauzele senzatiilor respective nu sint cunoscute. Cu toate acestea, in cele mai multe situatii, palpitatiile sint cauzate de ritmul cardiac anormal (aritmie).

Palpitatiile sint resimtite de pacienti in diferite moduri, cum ar fi: batai neregulate, „filfiiri“ ale inimii, batai mai puternice sau care survin dupa o pauza mai indelungata, pulsatii in regiunea precordiala sau la baza gitului, ori, in principiu, orice senzatie care poate fi descrisa ca „strivire“, „zbatere“ sau „saritura“ a inimii.

Tipuri de palpitatii
Cardiace: tulburari de ritm cardiac (extrasistole supraventriculare si ventriculare, tahicardii paroxistice supraventriculare si ventriculare, fibrilatia atriala, boala de nod sinusal etc.), cardiopatia ischemica, insuficienta aortica, mitrala, cardiaca, defect de sept atrial etc.
Necardiace: la omul sanatos (efort fizic, stres, emotii puternice), boli endocrine (tireotoxicoza, feocromocitomul, menopauza), medicamen­te (adrenalina, efedrina, tiroxina, miofilina), toxine (alcool, ceai, cafea, cacao, tutun).
Sensibilitatea la modificarile activitatii cardiace difera foarte mult, in functie de individ. Unii pacienti par a nu fi constienti de cele mai serioase si haotice aritmii, in timp ce altii sint profund ingrijorati de extrasistole ocazionale. Pacientii cu stari de anxietate prezinta, adesea, un prag mai scazut la care tulburarile de frecventa si ritm apar ca palpitatii. Constientizarea batailor inimii tinde sa fie mai frecventa noaptea sau in momentele de introspectie, si mai putin marcanta pe parcursul activitatilor diurne sau solicitante, de exemplu. Pacientii cu boli cardiace organice si tulburari cronice ale frecventei cardiace, ale ritmului sau volumului-bataie tind sa se obisnuiasca cu aceste anomalii si, de multe ori, sint mai putin sensibili in asemenea situatii decit pacientii normali. Tahicardia persistenta si/sau fibrilatia atriala pot sa nu fie neaparat insotite de palpitatii continue, in contrast cu o modificare brusca, scurta in frecventa sau ritmul cardiac, care, adeseori, cauzeaza pacientului un disconfort considerabil. Palpitatiile sint evidente, in mod deosebit, cind cauzele care precipita cresterea frecventei cardiace, contractilitatii sau aritmiei sint recente, tranzitorii si episodice. In cazul indivizilor echilibrati emotional, palpitatiile devin, progresiv, mai putin sesizabile, pe masura ce se cronicizeaza. In timp ce palpitatiile sint foarte frecvente la oamenii sanatosi, indiferent de faptul ca acestea sint sau nu cauzate de o aritmie adevarata, prezenta semnelor asociate, simptomelor sau altor afectiuni ajuta la determinarea potentialului de severitate al palpitatiilor. Acestea din urma, in cazul in care sint asociate cu ameteli, dispnee sau disconfort toracic, precum si daca apar la un pacient cu istoric de boala cardiaca, necesita, frecvent, evaluari ulterioare. La asemenea indivizi, palpitatiile pot fi o manifestare de aritmie importanta, ce influenteaza prognosticul si, in unele situatii, necesita tratament.
Medicul trebuie sa acorde o importanta deosebita anamnezei, pentru a putea stabili particularitatile palpitatiilor, conditiile in care au aparut, modul in care au evoluat si simptomele clinice asociate, pentru a putea diferentia tipurile acestor afectiuni (cele provocate de efort, de consumul de alcool, tutun, cafea, cele din tahicardia paroxistica, fibrilatia atriala sau aritmia extrasistolica).

Metode de diagnosticare
Teste pentru aritmie: EKG, monitorizare Holter, ecocardiografie, angiografie.
Teste de singe: nivelul hormonilor tiroidieni, nivelul de potasiu si magneziu din corp, indicele de toxicitate dat de anumite medicamente.
Tratamentul palpitatiilor are in vedere: tratamentul specific al aritmiilor diagnosticate, eliminarea factorilor precipitanti (medicamente, tutun, cafea, ceai, alcool), recunoasterea sindroamelor asociate, inclusiv hipertiroidia, feocromocitomul, hipoglicemia, simptomele de menopauza sau starile de anxietate. Pacientii care sufera de palpitatii insotite de simptome majore, cum ar fi durerile precordiale, ametelile sau dispnee, trebuie internati de urgenta in spital.
de Dr. Viorica Ivan - 2214 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi