Apendicita acuta: manifestari si conduita terapeutica
    POZA:
 
 

Apendicita acuta: manifestari si conduita terapeutica

Apendicita acuta reprezinta inflamarea apendicelui (considerat amigdala abdominala), constituit din tesutul limfoid si mucos. Aceasta afectiune este una dintre cele mai frecvente urgente abdominale, cu maximum de aparitie in primele trei decenii de viata, fara a fi considerata rara la adultul virstnic sau la batrini. Statistica arata o usoara crestere a incidentei bolii la sexul feminin, in perioada pubertatii si a adolescentei, fara a predomina, in rest, la unul dintre sexe. Unele obiceiuri alimentare par a favoriza aparitia bolii.
Ca mecanism de producere des intil­nit apare obstructia lumenului apen­dicular de corpi straini (de exemplu: simburi de cirese, coji de seminte nedigerate) sau un coprolit (materii fecale de constitutie crescuta). Alteori, cauza este un proces inflamator de vecinatate.

Manifestari
Tabloul clinic mai frecvent intilnit este dominat de durerea abdominala, prezenta aproape in toate cazurile. La debut, aceasta poate fi localizata in epigastru sau periombilical (in jurul buricului), agitind bolnavul, care isi va schimba adesea pozitia. Daca, la inceput, durerea este colicativa, treptat, poate deveni continua, cu maximum de intensitate in fosa iliaca dreapta, obligind pacientul sa stea nemiscat. Inapetenta (lipsa poftei de mincare) este un simp­tom frecvent si se poate instala inaintea colicilor abdominale. Oprirea precoce a tranzitului intestinal pentru gaze este o manifestare caracteristica a apendicitei acute, fiind insotita de perioade de constipatie, care alterneaza cu diaree. Balonarea este, de asemenea, un semn important. Limba devine in­car­cata, temperatura incepe sa creasca, nefiind obligatoriu sa depaseasca 38 de grade Celsius. Treptat, se instaleaza greturile si varsaturile (initial alimentare). Tusea provoaca dureri la nivelul fosei iliace, pacientul avind tendinta de a-si duce miinile la nivelul zonei dureroase. La copiii mici, se remarca o stare de oboseala marcanta, balonari, diaree si plins, simptomele confundin­du-se, astfel, cu cele ale unei banale gastroenterite.
La batrini, boala poate capata aspecte inselatoare, cu manifestari mai putin zgomotoase, dar poate debuta si prin complicatii (abces apendicular, sindrom ocluziv).
La gravide, boala este posibil sa fie confundata, la inceputul evolutiei, cu o sarcina extrauterina.

Conduita terapeutica
Este imperios necesara recunoasterea afectiunii in primele 48 de ore de la debut. Se poate aplica, local, o punga cu gheata si se pot administra antibiotice, care nu vor stopa totusi evolutia bolii, insa ar putea masca instalarea unei perforari sau a unei peritonite. Tratamentul unei apendicite acute se face numai chirurgical, astfel ca recomandarile noastre includ prezentarea cit mai din timp la medic, pentru un examen clinic si analize de laborator, care vor preciza diagnosticul si, implicit, atitudinea terapeutica chirurgicala.
Nu asteptati pina in ultimul moment! Complicatiile precum perforarea si peritonita sint destul de grave. Este cunoscut faptul ca este mai usor sa previi decit sa tratezi.

Daniela Oelschlager, medic medicina
generala, competenta homeopatie
S.C. Crestina Medicala Munposan ’94 SRL
de Daniela Oelschlager - 3372 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi