La multi ani, Sergiu Nicolaescu!
    -
 

La multi ani, Sergiu Nicolaescu!

Data nasterii: 13 Aprilie 1930
Sergiu Nicolaescu s-a nascut la Targu-Jiu pe 13 aprilie 1930, iar de la cinci ani, se stabileste in Timisoara. Nicolaescu a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti ca inginer mecanic, iar dupa absolvire a inceput sa lucreze la filmari combinate cadrul Studioului Cinematografic “Alexandru Sahia”, specializat in filme documentare si in jurnale de actualitati.
Regizorul a devenit celebru datorita unor filme precum “Dacii”, “Mihai Viteazul”, “Cu mainile curate”, “Ultimul cartus”, “Un comisar acuza”, “Revansa”, “Osanda”, “Capcana mercenarilor”, “Noi, cei din linia intai” sau Orient Express.
Imediat dupa revolutia romana din 1989, Sergiu Nicolaescu a sustinut Frontul Salvarii Nationale, fiind ales in repetate randuri senator pe listele acestei formatiuni politice, iar apoi pe ale PDSR (PSD).
Plecand de la ideea sa s-a format “Comisia Senatoriala de Cercetare a Evenimentelor din 1989”, initial condusa de acesta, iar ulterior de taranistul Valentin Gabrielescu. In 2004 a fost numit de presedintele Ion Iliescu membru in Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane. De asemenea, Sergiu Nicolaescu a fost ales in Senat in legislaturile 1990-92, 1992-96, 1996-2000, 2000-04 si 2008-prezent.
Sergiu Nicolaescu demonstreaza, in anii '70, o reala vointa de a-si insusi tehnici narative si de montaj preluate din cinematograful american comercial pe care le aplica filmelor sale de actiune si suspans, fiind de altfel genul pe care il stapaneste cel mai bine.

Carti publicate

    “Revolutia. Inceputul adevarului” (1995)
    “Un senator acuza” (1996)
    “Sergiu Nicolaescu acuza“ (1998)
    “Cartea revolutiei romane decembrie '89 (1999)
    “Recviem pentru adevar” (1999)
    “Lupta pentru putere. Decembrie '89” (2005)
    “Destin si film. Destainuirile unui cineast” (2009)

Filmografie (regizor)

    Dacii (1967) - coproductie franco-romana
    Lupta pentru Roma (1968) - RFG, coregie cu Robert Siodmak, 2 serii
    Legenda lui „Ciorap de piele” (1969) - coproductie franco-germana, coregie cu Pierre Gaspard Huit
    Vanatorul de caprioare (1969) - Franta
    Ultimul mohican (1969) - Franta
    Preeria (1969) - Franta
    Aventuri in Ontario (1969) - Franta
    Mihai Viteazul (1971) - 2 serii
    Atunci i-am condamnat pe toti la moarte (1972)
    Cu mainile curate (1972)
    Lupul marilor (1972) - coproductie romano-germana, coregie cu Wolfgang Staudt
    Razbunarea (1972) - coproductie romano-germana
    Ultimul cartus (1973)
    Un comisar acuza (1974)
    Nemuritorii (1974)
    Insula comorilor (1975) - coproductie romano-germana, coregie cu Gilles Grangier
    Piratii (1975) - coproductie romano-germana, coregie cu Gilles Grangier
    Zile fierbinti (1975)
    Osanda (1976)
    Accident (1977)
    Pentru patrie (1977) - 2 serii
    Revansa (1978)
    Nea Marin miliardar (1978)
    Mihail, caine de circ (1979) - coproductie romano-germana
    Ultima noapte de dragoste (1979)
    Capcana mercenarilor (1980)
    Duelul (1981)
    Intalnirea (1982)
    Viraj periculos (1982)
    Ringul (1983) - coproductie romano-germana
    Cautatorii de aur (1985) - coproductie romano-germana
    Ciuleandra (1985) - coproductie romano-germana
    Ziua Z (1985)
    Noi, cei din linia intai (1986) - 2 serii
    François Villon (1987) - coproductie franco-italo-romana, 2 serii
    Mircea (1989)
    Coroana de foc (1990)
    Cucerirea Angliei (1990) - coproductie franco-romana, 2 serii
    Oglinda (1994) - 2 serii
    Punctul zero (1996) - coproductie romano-americana
    Triunghiul mortii (1999)
    Orient Express (2004)
    Cincisprezece (2005)
    Supravietuitorul (2008)
    Carol I (2009)
    Poker (2010)
    Ultimul corupt al Romaniei (2011)

Filmografie (actor)

    Dacii (1967) - soldatul roman Marcus
    Mihai Viteazul (1971) - 2 serii - Selim bey
    Atunci i-am condamnat pe toti la moarte (1972) - un ofiter german
    Cu mainile curate (1972) - comisarul Tudor Moldovan
    Dragostea incepe vineri (1972) regia Virgil Calotescu
    Ultimul cartus (1973) - comisarul Tudor Moldovan
    Felix si Otilia (1973) regia Iulian Mihu - Leonida Pascalopol
    Pistruiatul (1973) regia Francisc Munteanu - Andrei
    Un comisar acuza (1974) - comisarul Tudor Moldovan
    Nemuritorii (1974) - capitanul Andrei
    Zile fierbinti (1975) - directorul Mihai Coman
    Osanda (1976) - procurorul Marian
    Roscovanul (1976) regia Francisc Munteanu - o santinela
    Accident (1977) - maiorul Petria
    Pentru patrie (1977) - 2 serii - principele Carol
    Revansa (1978) - comisarul Tudor Moldovan
    Mihail, caine de circ (1978)
    Ultima noapte de dragoste (1979)
    Capcana mercenarilor (1980) - maiorul Tudor Andrei
    Duelul (1981) - comisarul Tudor Moldovan
    Intalnirea (1982) - colonelul de jandarmi
    Viraj periculos (1982) - colonelul Petria
    Ringul (1983) - Andrei
    Ziua Z (1985) - generalul Hans Friessner
    Noi, cei din linia intai (1986) - 2 serii
    Mircea (1989) - voievodul Mircea cel Batran
    Coroana de foc (1990) - capitanul Palos
    Oglinda (1994) - 2 serii - generalul Hans Friessner
    Triunghiul mortii (1999) - generalul Alexandru Averescu
    Orient Express (2004) - printul Andrei Morudzi
    Supravietuitorul (2008) - comisarul Tudor Moldovan
    Carol I (film) (2009) - Principele Carol I
de Redactia - 2412 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi