La multi ani, Mugur Isarescu!
    -
 

La multi ani, Mugur Isarescu!

Data nasterii: 01 August 1949
Mugur Isarescu s-a nascut pe 1 august 1949, la Dragasani (Valcea). Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei si prim-ministru al Romaniei in perioada 22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000, Isarescu a absolvit in anul  cursurile Facultatii de Comert Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (1971). Ulterior, a fost cercetator stiintific la Institutul de Economie Mondiala din Bucuresti mai bine de 19 ani. In anul 1989, Mugur Isarescu a obtinut titlul stiintific de doctor in economie cu teza „Politici ale ratelor de schimb”.
Dupa revolutie, Isarescu a fost angajat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi reprezentant comercial la Ambasada Romaniei din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 a fost Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Intre 1990-1991, economistul roman a condus Comisia guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de catre N. Ceausescu si colaboratorii sai, comisie infiintata prin HG nr. 951 din 1990.
Doi ani mai tarziu el devine membru al Clubului de la Roma, fiind ales presedinte al Asociatiei Romane a Clubului de la Roma (reales in 1999).
In anul 1998, Mugur Isarescu este ales vicepresedinte al Clubului Guvernatorilor bancilor centrale din Balcani, Marea Neagra si Asia Centrala, iar in anul 2002, presedinte al acestui club. Dupa noiembrie 2000, el s-a intors la Banca Nationala a Romaniei pentru inca un mandat de guvernator. Membru al celebrei Comisii Trilaterale, alaturi de Mihai Tanasescu, si al prestigiosului Club de la Roma, Isarescu a fost cel care a introdus pe 1 iulie 2005 leul nou, dupa liberalizarea contului de capital, ducand de altfel si o politica activa in privinta dobanzilor acordate la credite sau a sigurantei bancilor.
Anul 2001 este unul important pentru Isarescu, atunci fiind ales membru corespondent al Academiei Romane, devenind in anul 2006 membru titular al acestui prestigios for stiintific al Romaniei. De asemenea, el este si presedintele Sectiei de Economie, Sociologie si Stiinte Juridice a Academiei Romane.
Mugur Isarescu este Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova (octombrie 2003), al Universitatii din Pitesti (decembrie 2006), al Universitatii "George Bacovia" din Bacau (august 2007) si al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj Napoca (26 februarie 2009). In plus, in februarie 2007, presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a conferit Ordinul "Meritul Industrial si Comercial" in grad de Mare Ofiter, pentru "cea mai spectaculoasa perioada de crestere de dupa de cel de-al Doilea Razboi Mondial”. Tot presedintele i-a conferit in ianuarie 2010 si cea mai inalta distinctie a statului roman, Steaua Romaniei in grad de Colan, pentru efortul deosebit depus in vederea elaborarii si implementarii politicilor care au asigurat stabilitatea financiara a Romaniei.
In plan personal, Mugur Isarescu este casatorit si are doi copii.

de Redactia - 2719 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi