La multi ani, Kofi Annan!
    -
 

La multi ani, Kofi Annan!

Data nasterii: 08 Aprilie 1938
Al saptelea Secretar General a Natiunilor Unite, Kofi Annan s-a nascut pe 8 aprilie 1938, in Kumasi, Ghana. Numele sau de botez, Kofi, inseamna "nascut intr-o vineri". Annan a fost geaman, un eveniment special in cultura din Ghana, in vreme ce sora lui, Efua, a murit in 1991. El vorbeste fluent engleza, franceza si cateva dialecte africane.
Familia lui Annan a facut parte din elita tarii - bunicii si unchii sai au fost sefi de trib. Tatal sau era jumatate din tribul Asante si jumatate Fante, pe cand mama sa era in totalitate de cultura Fante.
Annan a studiat la Universitatea de Stiinte si Tehnologie din Kumasi si la  “Institut universitaire des hautes études internationales” din Geneva, specializandu-se in management. In 1962, Kofi Annan intra in Natiunile Unite, lucrand o perioada pentru “World Health Organization” in Geneva, iar in cadrul cartierului general din New York, pentru managementul resurselor umane (1987-1990) sau buget si finante (1990-1992).
In 1990, el a facilitat repatrierea unor stafuri internationale si cetateni occidentali din Irak, purtand negocieri cu Baghdad-ul pentru vanzarea de petrol in scopul ajutorului umanitar.
In 1999, Annan a avut un rol crucial in rezolvarea impasului dintre Libia si Consiliul de Securitate si formularea unui raspuns international in cazul violentelor din Timorul de Est, pentru ca in 2000 sa fie garantul retragerii fortelor israeliene din Liban.
Dupa reizbucnirea violentelor din Orientul Mijlociu, in septembrie 2000, el s-a implicat in rezolvarea diferendelor dintre palestinieini si israelieni invocand rezolutiile Consiliului de Securitate si principiul “land of peace” (pamant pentru pace).
Pana sa devina Secretar General ONU, Kofi Annan a militat pentru: mentinerea pacii si securitatii internationale, egalitate si respectarea drepturilor omului, toleranta si demnitatea umana, restabilirea increderii in Organizatie si mobilizarea intregii comunitati internationale in cadrul luptei impotriva HIV si AIDS, precum si terorismului la nivel global (dupa evenimentele din America din 11 septembrie 2001). Dupa o cariera la Organizatia Mondiala de Sanatate si apoi la Organizatia Natiunilor Unite, Annan a devenit secretar-general a ONU (Organizatia Natiunilor Unite) pe 13 decembrie 1996.
De-a lungul timpului el a primit numeroase diplome de onoare din partea unor universitati de prestigiu din Africa, Asia, Europa si America de Nord, precum si o serie de premii si distinctii pentru contributiile sale la atingerea scopurilor si obiectivelor ONU.
In prezent, Annan este casatorit cu Nane Maria Annan (nascuta Lagergren) din Suedia, o artista si avocata, si are trei copii.
de Redactia - 1963 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi