La multi ani, Alexandru Gafton!
    -
 

La multi ani, Alexandru Gafton!

Data nasterii: 17 Iulie 1966
Alexandru Gafton s-a nascut pe 17 iulie 1966, in Cavnic (Maramures). Seful Catedrei de Limba Romana si Lingvistica Generala din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, lingvist si filolog roman, Gafton este preocupat de cercetarea stiintifica in domeniul lingvisticii diacronice (fonetica si fonologie istorica, etimologie, formarea limbii literare, dinamica limbii), domeniu in care a elaborat peste 30 de studii si recenzii, precum si mai multe volume, devenite de referinta si apreciate de catre cercetatorii romani, dar si de catre romanistii europeni.

Elev al profesorului Vasile Arvinte, Alexandru Gafton si-a luat licenta in filologie in 1994, la Iasi. In anul 1995 devine preparator la Catedra de limba romana si lingvistica generala a Facultatii de Litere din Iasi. Mai apoi, in 1998, este bursier al Universitatii Konstanz (Germania).

In anul 2000 obtine titlul de doctor in filologie, elaborind o teza de istorie a limbii romane vechi, sub indrumarea prof. dr. Vasile Arvinte. Din anul 2005 este profesor universitar, iar din anul 2008 este conducator de doctorat.

Gafton este initiator si organizator - impreuna cu lect. dr. Sorin Guia si lect. dr. Ioan Milica - al Conferintei Nationale "Text si discurs religios", (Editia I-a in 2008), editor - impreuna cu aceiasi - al revistei Conferintei, si membru fondator al Asociatiei Culturale "Text si discurs religios".

In scrierile sale, cercetarea limbii, sub aspect istoric, este completata prin consideratii consistente din perspectiva antropologiei culturale, precum si prin insertii ale perspectivei filosofice asupra evolutiei limbii. Lucrarile sale tind spre exhaustivitate.

In aprilie 2011 profesorul universitar Alexandru Gafton de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi a castigat prima bursa de excelenta oferita de Consulul onorific al Romaniei la Zürich, Printul Stefan Sturdza. Purtand numele lui Dimitrie Sturdza, tatal Printului, aceasta bursa a fost creata in 2010, pe baza unei donatii anuale a initiatorului, in valoare de 60.000 de franci elvetieni, si va fi acordata timp de cinci ani.

de Redactia - 3327 afisari
 
         
 
3.7 - 3 voturi