La multi ani, Valentin Marica!
    -
 

La multi ani, Valentin Marica!

Data nasterii: 09 Decembrie 1949
Scriitor, poet si publicist roman, Valentin Marica s-a nascut pe 9 decembrie 1949, in satul Zoreni, comuna Sanmihaiu de Campie (judetul Bistrita-Nasaud).

Dupa absolvirea Facultatii de Litere, specialitatea romana-italiana, a Universitatii „Babes-Bolyai”, a urmat cursurile Facultatii de Filozofie, la aceeasi universitate. A fost repartizat, prin ordin ministerial, profesor la Scoala Generala nr. 11 din Tg. Mures. Ca profesor de limba si literatura romana, a initiat primul cenaclu literar al copiilor din Tg. Mures, a publicat culegerea Exercitii gramaticale structurale, impreuna cu prof. Emilia Dobreanu, prezentata la Simpozionul National de Limba Romana, prezidat de acad. Ion Coteanu, Bucuresti, 1975, si i-a dedicat poetei Alice Calugaru monografia Tragicul unei vieti si al unei operei literare. Ca membru al Societatii Filologilor din Romania a sustinut comunicari stiintifice despre D.Cantemir, I. Slavici, M. Eminescu, L. Blaga, T. Arghezi, L.Rebreanu, G. Calinescu.

A fost redactor al Radioteleviziunii Romane, secretar literar la Teatrul National din Tg. Mures, lector la Universitatea de Arta Teatrala din Tg. Mures si la Facultatea de Jurnalism a Universitatii „Dimitrie Cantemir”, consilier al Directiei pentru Cultura Mures. 

Valentin Marica este senior-editor la Societatea Romana de Radiodifuziune, Studioul Regional de Radio Tg. Mures, colaborator permanent la Radio Romania Cultural si Radio Romania International, membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, redactor al revistei „Tarnava”, secretar al Despartamantului Central Mures al Astrei, presedintele Fundatiei Culturale „Cezara”, doctor in filologie si stiintele comunicarii.

A initiat concursurile nationale de creativitate artistica Jocul de-a ziua cea buna si Vreme trece, vreme vine, Festivalul Fanteziei, proiectele Senior al Targu-Muresului, Superlative Culturale, Diplomele „Exemplarium” pentru Inalte Valori Umane, seriile de carte ale Fundatiei „Cezara”: Prima verba, Perpetuum, Via lucis. A ingrijit editii Eminescu, Goga, Arghezi, Aron Cotrus.

A debutat, cu poezie, in revista Cronica din Iasi, in 1970, prezentat de poetul Mihai Ursachi. A publicat in: Tribuna, Steaua, Vatra (cu pseudonim), Teatrul, Poesis, Luceafarul, Transilvania, Miscarea Literara, Jurnal literar, Hyperion, Tarnava, Astra Blajeana, Reghinul Cultural, Revista Romana etc.

Ca presedinte al Fundatiei Culturale „Cezara Codruta”, Valentin Marica a organizat un centru pentru copiii cu dezabilitati, de buna functionare a acestuia ocupandu-se cu eforturi supraomenesti.

In prezent lucreaza ca realizator de emisiuni la Societatea Romana de Radiodifuziune, Studioul Teritorial de Radio Targu Mures.

 

Premii obtinute:

Premiul I la Simpozionul National de Folclor, Cluj, 1970, pentru cercetarea Lioara - un obicei din ciclul primaverii

Premiul Special al Juriului la Festivalul National de Poezie „Lira Covasnei”, 1977

Premiul pentru Poezie al revistei „Ambasador”, 1998

Premiul Provocare Jurnalistica la Galele Radio, editiile 1998 si 1999

Marele Premiu la Concursul National de Poezie „Ion Minulescu”, 2000

Premiul I la Festivalul International de Poezie „Lucian Blaga”, Sebes, 2001

Premiul pentru Inalt Profesionalism si Premiul pentru Cel mai bun prezentator radio la Festivalul International al Emisiunilor de Radio si de Televiziune, Ujgorod -Ucraina, editiile 2000 si 2001

Premiul Uniunii Scriitorilor - Filiala Mures, pentru poezie, Tg. Mures, 2000

Premiul Uniunii Scriitorilor - Filiala Mures, pe anul 2002, pentru emisiunile culturale radio

Diploma de Excelenta pentru emisiunile culturale radio, la Festivalul National de Poezie „Romulus Guga”, 2002

Premiul Festivalului National de Poezie Religioasa „Credo”, editia a III-a, Tg. Mures, 2003, pentru volumul Ziua Canonului

Diploma de Excelenta a Primariei Municipiului Blaj si a Despartamantului „Timotei Cipariu” al Astrei pentru intreaga activitate

Premiul Uniunii Scriitorilor si al revistei „Tarnava” pentru eseu, la Festivalul National „Lucian Blaga”, Targu Mures, 2004

Diploma de Excelenta a Bibliotecii „Petru Maior” din Reghin, 2005

Diploma Cetatean de onoare al poeziei, din partea Directiei pentru Cultura Mures, pentru volumul Schitul numelui, 2005

Premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Mures, pe anul 2005, pentru volumul Maini de alint, versuri dedicate copiilor

Premiul revistei „Ambasador” pentru poezie, pe anul 2006.

de Redactia - 6407 afisari
 
         
 
1.7 - 3 voturi